Události, komentáře s Babišem a Okamurou

 Po delší době jsem zhlédl celé Události, komentáře na ČT. Nejprve v něm moderátorka „grilovala“ Andreje Babiše a pak se do ČT nedopatřením vetřel Tomio Okamura a byl „zmoderován“.

Události, komentáře na ČT24 měly zajímavé hosty. Vystoupil v nich Andrej Babiš, který dostal neuvěřitelných bezmála třicet minut prostoru, a poté se k výročí 15 let Česka v EU konala diskuse zástupců ČSSD (Tomáš Petříček), Pirátů (Ivan Bartoš), SPD (Tomio Okamura) a TOP 09 (Jiří Pospíšil).

Nejprve krátce k diskusi s českým premiérem. Babiš v ní opět prokázal výtečnou výřečnost a moderátorka Marcela Augustová se sice hodně snažila, ale Babiš jí dokázal celkem úspěšně vzdorovat. Zajímavé bylo zejména to, že se diskuse měla týkat 15. výročí vstupu ČR do EU a samozřejmě se dlouho točila kolem Čapího hnízda. To už Babiš řeší „s nadhledem“ a trvale úsilí moderátorů bagatelizuje.

Ke jmenování Marie Benešové ministryní spravedlnosti si Babiš do studia přinesl „tahák“, kde měl napsanou minulost bývalé nejvyšší státní zástupkyně včetně jejího odvolání v kauze katarského prince tehdejším ministrem spravedlnosti Pavlem Němcem. Podotkl, že tehdy nikdo o ohrožení soudní moci nemluvil, což je mimochodem tvrdá realita. Babiš pak prohlásil, že by vystoupení  Česka z EU bylo smrtelné a argumentoval, co všechno pro českou pozici na Evropské radě (setkání premiérů a prezidentů států EU) udělal a chce udělat.

Poté se Augustová ujala moderování diskuse Petříčka, Bartoše, Okamury a Pospíšila na stejné téma, tj. 15. výročí vstupu Česka do EU. Na diskusi bylo nejzajímavější, kolik prostoru jednotliví aktéři dostali. Nejvíce prostoru získal Bartoš, poté Pospíšil, Petříček a nejméně prostoru dostal Okamura.  Okamura byl „okřikován“ nejen moderátorkou, ale i Pospíšilem.  Jakmile Okamura zmínil jména jako Mateo Salvini, Marine Le Penová, jako by do všech dalších účastníků někdo „píchl“.  Ponechme stranou Okamurovy vyjadřovací schopnosti a (ne)pohotovost. Když ale zmínil některá fakta (hlasování v Evropském parlamentu), spustila se doslova „bouře“ a Pospíšil s Bartošem se do něj pustili velmi vehementně. Bartoš to komentoval kouzelným obratem, že jde o „selektivní výběr“ skutečností.

Právě k tomuto komentáři mám zásadní připomínku. Politika totiž skutečně je o selektivním výběru informací. Pospíšil, Bartoš i Petříček neakcentují ty skutečnosti, které se jim nehodí do krámu podobně, jak to dělá Okamura. Snaží se líčit EU v růžových barvách a nechtějí si vůbec připustit, že každý projekt včetně projektu EU, má své klady a zápory.  Plasticky to ostatně tento pořad dokumentoval komentováním výsledků voleb ve Španělsku. Ty vyhráli socialisté (samozřejmě „proevropští“), ale do parlamentu poprvé pronikli „populisté“ ze strany Vox (protiimigrační). O osudu Katalánska se pak příliš nediskutuje.

Lakováním na růžovo se tak zvané proevropské strany dopouštějí zásadního omylu. A zřejmě budou jejich lídři opět zklamáni volebním výsledkem.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Jan Bartoň | úterý 30.4.2019 12:30 | karma článku: 38,94 | přečteno: 1334x
  • Další články autora

Jan Bartoň

TOP 09 míří k TOP 00

26.4.2024 v 12:00 | Karma: 33,03