Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Trump může za mrtvé v USA, kdo může za mrtvé v EU?

Debata kandidátů na viceprezidenta USA se nesla v duchu obviňování Trumpovy administrativy za „naprosté nezvládnutí pandemie v USA“. Stačí se ale podívat na čísla a je to jasná lež!

Kamala Harrisová je kandidátkou na viceprezidentku USA a stane se jí, pokud Joe Biden, kandidát na prezidenta za Demokratickou stranu, vyhraje blížící se prezidentské volby. V debatě se stávajícím viceprezidentem Mikem Pencem vytáhla hlavní trumf, a to „nezvládnutí virové pandemie v USA administrativou Donalda Trumpa“. Je to právě vina Trumpa a jeho administrativy, že už v USA zemřelo přes dvě stě tisíc osob v souvislosti s pandemií.

Již mnohokrát jsem psal o tom, že pandemie je politicky zneužívána a že její zvládnutí či nezvládnutí v očích voliče dokáže ovlivnit výsledek voleb. Demokratická strana vsadila právě na to, že Trump situaci nezvládá, že covid podceňuje, že o něm vykládá „nesmysly“. I teď, poté, co se Trump sám nakazil a píše o svých zkušenostech s průběhem nemoci na twitteru, protitrumpovská média doslova chrlí informace o tom, že Trump dál šíří virus, že se projel Washingtonem v autě (mimochodem pancéřovaném a vzduchotěsném) , že porušuje podmínku karantény atd. Biden už naskočil na snahu médií eliminovat další dvě debaty kandidátů na prezidenta  tím, že by probíhaly on-line bez veřejnosti a bez toho, že by kandidáti stáli proti sobě tváří v tvář. Trump takový typ debaty odmítá.

Existují přitom zcela jasná data o vývoji infekce v různých částech světa, takže je možné porovnávat a hodnotit právě tato data, nikoli jejich politické využívání, resp. zneužívání. Pro nás, jako pro stát v srdci Evropy, jsou podstatná čísla evropská. Právě ty můžeme porovnat s čísly z USA.

Magazín The New England Journal of Medicine porušil jednu ze svých zásad a ve své více než dvousetleté historii poprvé apeloval na změny v politických kruzích Spojených států. Čelní představitelé země podle respektovaného periodika nezvládají současnou situaci a je nutná jejich výměna. Informoval o tom web nbcnews. Počet nakažených v USA se blíží osmi milionům nakaženým a nemoci COVID-19 dosud podlehlo více než 216 tisíc osob.

Podívejme se proto na evropská čísla.

Na konci září dosáhl počet infikovaných přes šest milionů osob a počet zemřelých přes dvě stě čtyřicet tisíc.  Američanů se tak nakazilo o 2 miliony více, ale zemřelo jich o 40000 méně.  Cynik by tedy musel konstatovat, že Trump to v USA zvládá podstatně lépe než my v Evropě.

Na tomto jediném příkladu lze tak demonstrovat, že covid je politika toho nejhoršího typu. Harrisová v zájmu svého zvolení popírá fakta a situaci se šířením viru dramatizuje, ačkoliv je v USA naprosto stejná situace jako ve většině států tak zvaného západního světa. Zcela jistě se na tom podepisuje způsob našeho života. Pouze Čína, země, kde údajně virus vznikl, je na tom ve srovnání s námi podstatně lépe, protože dokázala doslova znehybnit pohyb obyvatel. Víme, že to pomáhá nejvíce na příkladu naší vlastní zkušenosti z jara. Když jsme zamezili pohybu, za cenu obrovských ekonomických ztrát, šíření viru jsme zásadně zpomalili. Současná situace je ve všech státech EU podobná. Ze všech zemí jsou hlášeny „rekordy“ v počtu nakažených včetně Česka. U nás zřejmě i proto, že už na testy chodí zřejmě jenom lidé buď s příznaky nebo „vytrasovaní“.

V USA je tak situace naprosto rovnocenná situaci v EU. Mohli bychom tedy po vzoru Harrisové tvrdit, že za počty zemřelých nese svou vinu předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová a i naše eurokomisařka Věra Jourová v jejím týmu?  Pokud bychom na to měli žaludek jako Harrisová, mohli. Ostatně, i naše tak zvaná demokratická opozice se vyžívala v kritice vládní politiky v jarní fázi covidu, kdy jsme na tom byli velmi dobře. A pokračuje v tom i nyní, když se velký nárůst infikovaných vyskytuje napříč Evropou. Mimochodem, nejlépe jsou na tom v doupěti všeho zla, Bělorusku. Možná proto, že naše média naslouchají opozičním politikům v exilu. Ti o covidu nemluví, těm vadí Lukašenko.

Covid politika dnes dominuje médiím na celém světě. A přitom se dál dějí věci, které by nás měly znepokojovat mnohem více, jako například válka mezi Arménií a Ázerbájdžánem.  I tam je covid, ale umírá se nyní hlavně na frontách.

Autor: Jan Bartoň | pátek 9.10.2020 8:00 | karma článku: 35,38 | přečteno: 1074x
  • Další články autora

Jan Bartoň

Je úkolem politiků strašit válkou?

Josep Borrell, takto Vysoký představitel Unie pro zahraniční věci a bezpečnostní politiku, se pustil do analýzy a výsledkem je další varování před válkou s Ruskem.

11.4.2024 v 8:00 | Karma: 33,11 | Přečteno: 2168x | Diskuse| Politika

Jan Bartoň

Liberální demokracie (ne)má monopol na pravdu

Pokud sleduji politiky i komentátory horující pro tak zvanou „liberální demokracii“, pozoruji podobné výrazy o „jediné cestě zaručují pokrok společnosti“ jako v případě jiných quasi demokracií.

9.4.2024 v 9:00 | Karma: 32,91 | Přečteno: 1075x | Diskuse| Politika

Jan Bartoň

Slovenské prezidentské volby – Slováci neposlechli „dobré české rady“

Obě kola voleb prezidenta na Slovensku jsem sledoval prostřednictvím RTVS 24. Druhé kolo občas i na ČT 24. A bylo na co koukat.

8.4.2024 v 8:00 | Karma: 40,83 | Přečteno: 2388x | Diskuse| Politika

Jan Bartoň

NATO ví, co chce, neví, jak toho dosáhnout?

Generální tajemník NATO Jens Stoltenberg při oslavách 75. výročí založení NATO potvrdil, že NATO bude dále podporovat Ukrajinu. Vyjádřil se i k její budoucnosti.

5.4.2024 v 9:00 | Karma: 24,85 | Přečteno: 626x | Diskuse| Politika

Jan Bartoň

EU potřebuje o milion víc legálních migrantů a německá realita

Stačí se jen trochu začíst do článků o problematice imigrace do EU, zejména Německa, abychom si jasně uvědomili rozdíl mezi přáním a realitou, řekl bych až „hodně tvrdou“.

4.4.2024 v 10:35 | Karma: 33,36 | Přečteno: 996x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Vláda schválila důchodovou reformu. Do penze má pustit mladší lidi později

30. dubna 2024  6:09,  aktualizováno  12:35

Přímý přenos Vláda Petra Fialy schválila svůj návrh důchodové reformy. Bez reformy by nebyl systém udržitelný,...

V Londýně útočil muž s mečem, napadl kolemjdoucí a policisty

30. dubna 2024  11:25,  aktualizováno  12:19

Britská policie dnes zadržela muže s mečem, který v severovýchodním Londýně zřejmě zaútočil na lidi...

Kamion na Rozvadovské spojce skončil ve svodidlech, vyprošťovali ho jeřábem

30. dubna 2024  11:59

Pražští hasiči v úterý v noci vyprošťovali kamion, který na Rozvadovské spojce na západě Prahy...

Měl jsem dát do stanov TOP 09 právo zakladatele ji rozpustit, píše Kalousek

30. dubna 2024  11:12,  aktualizováno  11:57

Zakladatel TOP 09 Miroslav Kalousek, tvrdě zkritizoval vedení strany a na sociální síti X dokonce...

  • Počet článků 2654
  • Celková karma 31,58
  • Průměrná čtenost 2019x
Jsem dříve narozený, přesto se zájmem o vše, co se kolem nás děje.

Seznam rubrik

Oblíbené články