Tlustice může parádně kvést každý rok

Celé roky jsme doma měli nádherné zelené tlustice a říkali si jak pěkně rostou. Před mnoha lety jsme ale zjistili, že tlustice také krásně bíle kvetou.

Tlustice (Crassula) jsou krásné rostliny s tlustými listy a v našich podmínkách se jim v bytech či domech náramně daří. My jsme celá léta doma pěstovali tlustici vejčitou (crassula ovata) a ta celá léta jsme ani netušili, že tato  rostlina může krásně kvést. Musím proto opravit wikipedii, kde se píše: Tlustice je rostlinou s robustním stonkem, oválnými a velmi masitými listy sytě zelené barvy, které jsou zásobárnou vody pro období sucha. Její stonek může připomínat kmen stromu. Jako pokojová rostlina kvete jen velmi zřídka. V přírodě kvetou starší rostliny, většina květů je bílé anebo růžové barvy.

To, že tlustice kvetou, jsme zjistili před mnoha lety, když jsme se ženou zavítali na Kanárské ostrovy v časném březnu dychtiví teplého počasí. Počasí a ani ubytování nakonec  sice bylo nic moc, ale kolem hotelu byly právě vysázeny tlustice a všimli jsme si, že kvetou, respektive dokvétají.

Po návratu domů jsme to ještě konzultovali s řadou známých a ti nám potvrdili, že i naše tlustice může kvést pokud jí dáme v létě „pořádně zabrat sluncem“. A tak jsme učinili. Květináče s tlusticemi jsme dali na balkon obrácený k jihu a obavy z toho, že slunce tlustici spálí se nenaplnili. Na podzim, koncem října, vracíme tlustice zpátky do pokoje ke světlu a již do měsíce tlustice „pustí“ kvítka. Další měsíc pak trvá, než rozkvetou a nejkrásněji kvetou od Vánoc do konce ledna. V pokoji máme přes zimu kolem 18 stupňů, a to našim tlusticím zcela vyhovuje.

Takže se nebojte dát tlustice na slunce a ony se vám odmění nádhernými kvítky.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Jan Bartoň | pondělí 15.1.2024 8:00 | karma článku: 20,77 | přečteno: 580x
  • Další články autora

Jan Bartoň

TOP 09 míří k TOP 00

26.4.2024 v 12:00 | Karma: 33,10