Taktické jaderné zbraně na Ukrajině: Černochová uklidňuje

Podle ministryně obrany Jany Černochové by případné použití taktických jaderných zbraní Ruskem na Ukrajině Česko neohrozilo. To je svérázný postoj ministryně obrany.

Ministryně obrany Jana Černochová se rázně vypořádala s „agentem Ruska“ Davidem Svobodou. Černochová k tomu podotkla toto: Resort obrany nesouhlasí s účastí ruských a běloruských sportovců na olympiádě, když jejich ukrajinští kolegové umírají ve válce. Tento postoj očekávám od všech vojáků. Tady mám plakát s tvářemi ukrajinských sportovců, kteří se nikdy nepodívají na olympiádu, nikdy už neobejmou své milované, protože jsou mrtví, protože je zavraždil Putin. S panem Svobodou jsme o tom hovořili a pojedeme spolu za ukrajinskými vojáky na Libavou. Abychom si společně vyslechli jejich příběhy o tom, čeho se Rusko na Ukrajině dopouští. Aby se s těmi lidmi tváří v tvář setkal a vyslechl si, čím si prošli. I mezi nimi je celá řada sportovců. Nejsem žádná inkvizitorka, abych ho chtěla vyhazovat z armády.  Inkvizitorka možná není, v každém případě je ale „čertík Bertík“. Dala všem ostatním sportovcům v armádě i mimo ni jasně najevo jak se mají chovat a co si mohou dovolit říkat do médií. Svoboda jen podpořil názor MOV – tam ale páky Černochové nesahají.

Černochová pak v pořadu OVM na ČT1 uvedla se souhlasem bývalého ministra obrany za ANO Lubomírem Metnarem, že by případné použití taktických jaderných zbraní Ruskem na Ukrajině Česko neohrozilo. To je velmi překvapivé prohlášení, které vůbec nebere do úvahy eskalaci války na Ukrajině. Jakmile by totiž Rusko použilo taktické jaderné zbraně, konflikt by se velmi eskaloval do roviny ohrožující obecně Evropu a svět možností vypuknutí jaderného konfliktu mezi USA a Ruskem.  Tyto úvahy jsou vesměs bagatelizovány, Rusko, které má včele šílence Vladimira Putina si podle těch, co o Putinovi takto hovoří, „nedovolí“ použít jaderné zbraně. Pokud je Putin šílenec, tak by v případě hrozícího neúspěchu zela jistě povolil nasazení všech ruských zbraní včetně jaderných.

Obávám se proto, že „uklidňování“ veřejnosti v tomto duchu je zcela zavádějící. Pokud by totiž válka na Ukrajině vstoupila do této fáze, žádný evropský stát už by nemohl jaderný konflikt bagatelizovat a napětí v Evropě i ve světě by výrazně stouplo. To, že výbuch taktické jaderné zbraně na Ukrajině by přímo neovlivnil situaci v Česku, co se úrovně radiace týče, je sice možné. Ale výrazně by stouplo mezinárodní napětí a svět by se přiblížil jaderné apokalypse.

Každý den dnes čteme o tom, že Ukrajina zahájí ofenzívu. Občas se sice objeví i názor přímo z Ukrajiny, že ta nemá dostatek zbraní ani munice a vojáků na úspěšnou ofenzivu. Ale převažuje propaganda o tom, že ofenzíva přijde, co nevidět. Přitom někteří, jako například Jiří Šedivý, stále příliš nevěří na to, že by Ukrajina mohla osvobodit Krym. I když plány na vysídlení Rusů z Krymu po osvobození už existují.

To vše mne bohužel nijak zvlášť neuklidňuje. Spíše to svědčí o neustálé eskalaci konfliktu a překračování „červených linií“, které se ještě včera jevily jako nepřekročitelné. Ministryně Černochová se navíc vyjádřila i k tomu, že by jí nevadilo zapojení Číny do mírového procesu na Ukrajině. Domnívá se snad, že Čína navrhne a podpoří něco s čím Rusko nebude souhlasit? I to je něco, co ukazuje na politickou bezradnost co s ruskou agresí na Ukrajině vlastně počít.

 

 

Autor: Jan Bartoň | pondělí 3.4.2023 9:30 | karma článku: 36,21 | přečteno: 1175x
  • Další články autora

Jan Bartoň

TOP 09 míří k TOP 00

26.4.2024 v 12:00 | Karma: 32,83