Strategické partnerství Česka a Čínské lidové republiky utrpělo „šrám“

Návštěva dalajlámy v Česku skončila prohlášením ústavních představitelů předsedy vlády, předsedů Poslanecké sněmovny a Senátu a samotným českým prezidentem. V něm potvrdili  oddanost čínsko-českému strategickému partnerství.

Společné prohlášení nejvyšších ústavních činitelů České republiky

18. října 2016

Jako nejvyšší ústavní činitelé České republiky chceme společně zdůraznit, že naše země při naplňování své dlouhodobé politiky vůči Čínské lidové republice vychází z principů strategického partnerství mezi oběma zeměmi a ze vzájemného respektu ke svrchovanosti a územní celistvosti Čínské lidové republiky, jejíž je Tibet součástí.
Vztahy obou našich zemí a jejich výrazný rozvoj v posledních letech považujeme za velmi přínosné a užitečné pro obě strany a jsme přesvědčeni o tom, že je v zájmu České republiky tyto vztahy i nadále intenzivně rozvíjet. 
Osobní aktivity některých českých politiků nejsou výrazem změny oficiální politiky České republiky a považovali bychom za nešťastné, aby takto byly kýmkoliv vnímány. 
Prezident České republiky Miloš Zeman
Předseda Senátu Parlamentu České republiky Milan Štěch 
Předseda Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky Jan Hamáček 
Předseda vlády České republiky Bohuslav Sobotka

Toto prohlášení označil Michal Horáček, který si „připravuje půdu“ k účasti na příštích prezidentských volbách , za „lokajské“.

Hynek Kmoníček, budoucí velvyslanec Česka v USA, označil toto „Společné prohlášení“ za naprosto shodné s tím, co se píše v česko-čínské dohodě o strategickém partnerství v pořadu Události, komentáře 19. 10. 2016 na ČT24.

Daniel Herman, ministr kultury, v Událostech dne 19. 10.2016 na ČT24 kontroval tím, že pokud by jeho setkání s dalajlámou ohrozilo česko-čínskou dohodu o strategickém partnerství, že by tato dohoda musela stát na hliněných nohách.

Jiří Ovčáček, mluvčí Miloše Zemana, naznačil, že pokud se chce Herman setkávat s dalajlámou, měl by opustit českou vládu.

Situace kolem návštěvy dalajlámy v Česku mistrně dokresluje, proč byli lidovci nejúspěšnější stranou v nedávných volbách do senátu. Jsou ve vládě a současně opozicí vládě a umějí to mnohem lépe než Andrej Babiš a ANO. Mají disciplinované voliče a vědí jak to uhrát tak, aby se sice Bohuslav Sobotka „naštval“, a přesto musel „sklapnout kufry“ a předsedat vládě s jejich ministry.

„Společné prohlášení“ je však především zprávou o nás, o naší ochotě budovat vztahy s velmocemi jako vztah nadřízeného a podřízeného. Takto to dopadá vlastně i ve vztahu s USA a Miloš Zeman má ještě další ambice něco podobného vytvořit i s Vladimirem Putinem. Být naráz strategickým partnerem USA, Číny a Ruska ve středu Evropy? To zas bude o tento prostor rvačka!

Autor: Jan Bartoň | čtvrtek 20.10.2016 7:47 | karma článku: 15,53 | přečteno: 263x
  • Další články autora

Jan Bartoň

TOP 09 míří k TOP 00

26.4.2024 v 12:00 | Karma: 33,03