Stávka učitelů: Za tarify nebo proti Babišovi?

Po přečtení článku Dáši Stárkové Tak se to Babišovi podařilo. Nesplnil slib, podvedl učitele a postavil lidi proti sobě   je otázka v názvu mého příspěvku odpovězena. Babiš je příčinou všeho.

Dáša Stárková napsala obsáhlý článek o příčinách stávky učitelů.  V zásadě ovšem vystihla přesně to, o čem její článek je již v názvu svého příspěvku. Pokud si čtenář přečte název článku, není nutné číst dále. Andrej Babiš je esence zla, které v Česku vládne, neplní sliby a stávka učitelů je tak důsledkem jeho politiky.

Přesto je velmi podstatné situaci ve školství a zejména politiku odborových předáků chápat ve vývoji posledních let. Průměrná mzda se v Česku mezi roky 2014 až 2018 zvýšila z částky 25686 Kč na 31885 Kč, tj. zvýšila se o 24%. V oblasti vzdělávání podle Českého statistického úřadu vzrostla průměrná mzda z částky 25271 Kč v roce 2014 na 31410 Kč. Procenticky se jedná přibližně o stejný nárůst jako u průměrné mzdy. V tomto segmentu jsou však samozřejmě uváděny platy všech zaměstnanců v sektoru vzdělávání, nejen učitelů ale všech ostatních pracovníků. Podrobněji se o platech učitelů zmiňuje článek Petra Wolfa Platy učitelů: měsíční základ 21840 až 44180 Kč.

Babiš slíbil, že platy učitelů vzrostou v roce 2020 o 15% v pořadu televize Prima na počátku roku 2019. Prohlásil, že polovinu dá vláda na růst tarifů a druhou polovinu dá na odměny.  To je onen slib, který nedodržel. Podle ministra školství  Roberta Plagy jde na platy pedagogů i nepadagogů  stále více prostředků. Po mém nástupu po roce 2018 na platy pedagogů a nepedagogů šlo 12, 3 miliardy korun, v letošním roce jde dalších 15, 5 miliard korun. A v tomto tempu hodláme pokračovat v roce 2020 a podotýkám i v roce 2021, to znamená, že během čtyř let vláda plní závazek, který slíbila, tedy že platy pedagogů a nepedagogů vzrostou za 4 roky o 50 %,“ bouří ministr školství Robert Plaga.

Existuje tedy jediný podstatný argument na straně odborových představitelů učitelů. Tím je slib Babiše z počátku tohoto roku. Ten zcela jistě splněn nebude. Nicméně, během roku 2019 probíhala jednání a během těchto jednání odbory přistoupily na růst platů o 10%, a to přímo do tarifní složky.  Vláda ale rozhodla tak, že do tarifů přidá 8% a 2% dá do pohyblivých složek mezd.  Je tak možné, že někdo dostane jenom oněch 8% a žádné odměny a někdo více než 10%, protože ho ředitel školy ocení odměnami.

Stárková ve svém příspěvku hovoří o tom, že se Babišovi „podařilo“ rozdělit společnost a postavit učitele proti zbytku společnosti.  V tomto argumentu ale vidím podstatnou slabinu. O vyhlášení stávky rozhodují učitelské odbory a na nich leží odpovědnost za problémy, které způsobí rodičům dětí školou povinných.  Pokud je faktickým důvodem stávky to, že odbory chtějí 10% do tarifů a nesouhlasí s jejich rozdělením na 8+2 , je to z pohledu rodičů úplná malichernost. Zbývá tedy jediný argument, který má stávku ospravedlnit, a tím je Babišův slib z počátku tohoto roku.  Jde tedy fakticky o stávku proti Babišovi.  A to je jediný relevantní závěr o motivech stávky učitelů. 

Autor: Jan Bartoň | pondělí 4.11.2019 8:13 | karma článku: 39,18 | přečteno: 1824x
  • Další články autora

Jan Bartoň

TOP 09 míří k TOP 00

26.4.2024 v 12:00 | Karma: 33,03