Rusko se probíjí na západ

Lednová ofenzíva ruských jednotek na východní Ukrajině pokračuje. Fronta se však nehýbe z místa a ukrajinská armáda ustoupila pouze z plochy doněckého letiště. Je úplně zničené.

„Dnes máme důkazy o působení ruských vojáků, občanů Ruské federace, v nezákonných ozbrojených skupinách účastnících se bojů. Boje s regulérními jednotkami ruské armády nevedeme,” řekl Muženko (náčelník ukrajinského generálního štábu) agentuře Interfax na setkání se zahraničními vojenskými atašé. Interfax je ruská zpravodajská agentura zaměřená na Rusko, Čínu a rozvíjející se trhy.

Na Novinky.cz bylo Muženkovo  stanovisko oznámeno pod titulkem „Bublina splaskla“, protože Muženko popřel účast „regulérních“ ruských jednotek.  Nicméně, je to takové slovíčkaření, protože Muženko na druhou stranu účast ruských „dovolenkářů“ opět potvrdil. 

To, na co se v tomto konfliktu zapomíná, je jasná logistická podpora Ruska „rebelům“ z pohledu zásobování municí, vojenskou technikou. Bez této podpory by už „rebelové“ neměli čím střílet a jezdit. Rusko by samozřejmě velmi uvítalo, kdyby se fronta na Ukrajině posunula dál na západ. Zatím je pod přímým ruským vlivem omezená oblast doněcké i luhanské oblasti. Cílem ruských „rebelů“ ohlášeným před ofenzívou, bylo úplné dobytí těchto dvou oblastí a další postup na Krym v oblasti Mariupolu.  

Velké pozdvižení vyvolal avizovaný vstřícný postup Řecka k Rusku.  Ten se sice na jednání ministrů zahraničních věcí EU nepotvrdil a Řecko souhlasilo s postupem EU vůči Rusku.  Zatím ale šlo jen o „černou listinu“ nežádoucích osob. Teprve případné zpřísnění ekonomických sankcí proti Rusku v případě, že by ruská armáda postoupila do Mariupolu (tuto variantu připustil ministr zahraničí Zaorálek) ukáže, jak moc jsou Řekové závislí na EU. Řecko totiž usiluje o snížení astronomického dluhu u EU a možná mu bude částečně vyhověno. Dlužit 300 miliard nebo 200 miliard EUR je totiž v zásadě prašť jako uhoď.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Jan Bartoň | pátek 30.1.2015 8:34 | karma článku: 16,54 | přečteno: 1250x
  • Další články autora

Jan Bartoň

TOP 09 míří k TOP 00

26.4.2024 v 12:00 | Karma: 33,03