První komunální malér svobodných

V Žatci měla vzniknout pravicová koalice včetně strany svobodných. Místo toho se starostou stal jakýsi Jelínek zvolený za svobodné, ale s podporou ČSSD a KSČM.

Politika komunální je často vyčleňována z tak zvané „velké“ politiky, kam patří parlamentní volby či volby do senátu. Zcela jistě na komunální úrovni nemusí být politici vůči sobě nepřátelsky naladěni jenom proto, že zastupují různé strany. Naopak, i ve větších městech se mohou lidé z různých stran i dobře znát a mohou se tak do jednáních promítnout i osobní vztahy. Platí samozřejmě i to, že naopak jsou někteří politici tak „známí“, že s nimi nikdo vážně o spolupráci ani neusiluje.

Strana svobodných na celostátní úrovni reprezentovaná předsedou a europoslance Petrem Machem si v Žatci vyrobila svůj první komunální problém. Za stranu svobodných zvolený Jelínek doslova a do písmene podrazil pravici, opustil jednání o vytvoření žatecké pravicové vládní koalice a spolčil se se zastupiteli za ČSSD a KSČM a nechal se zvolit starostou. Aritmetika žateckého zastupitelstva však vyžadovala, aby k tomuto přeběhnutí získal minimálně ještě jednoho spoluviníka, a to dalšího člena zastupitelstva zvoleného za svobodné.

Kromě toho stojí za připomenutí, že kandidátka Volby pro město získala nejvíce hlasů i díky mimořádnému množství preferenčních hlasů pro lídra této kandidátky, Mgr. Hamousové, a to téměř 1600 hlasů žateckých voličů, zatímco nový primátor Jelínek získal úplně nejméně hlasů.

Domnívám se, že se v žateckém případě zachovala ČSSD ještě mnohem podleji než v omílaném Duchcovu, kde se dala do holportu s „dělníky“. Nejvíce ale bude muset vysvětlit strana svobodných občanů a velmi mne bude zajímat stanovisko Petra Macha.

Autor: Jan Bartoň | středa 26.11.2014 19:03 | karma článku: 12,11 | přečteno: 609x
  • Další články autora

Jan Bartoň

TOP 09 míří k TOP 00

26.4.2024 v 12:00 | Karma: 33,03