Proč se USA do všeho s….?

Tak mi to napsal jeden čtenář. Kdyby se nes…, byl by klid. Kdyby to byla pravda, jako že není, nebyl by na světě komunismus, terorismus a další produkty diktatur.

Nedělám si žádné ambice něco někomu vysvětlovat. Přeci jen bych se ale rád dotknul tohoto tématu v souvislostech. V čase bipolárního světa terorismus také existoval, ale nebyl zdaleka tak významným problémem jako je tomu dnes. Tábor míru a socialismu byl jednoduchý. Vše podstatné se rozhodovalo v Kremlu a ani ten žádné teroristické akce nepodporoval. Čína byla v té době po „kulturní revoluci“ oslabená, ani „lekce“, kterou chtěla uštědřit svému jižnímu sousedu, Vietnamu, se jí zdaleka nevydařila. Hegemonem na straně socialistického tábora a jemu přisluhujících režimů Afriky, Latinské Ameriky a Asie byl SSSR.

Po rozpadu východního bloku a bez finanční podpory SSSR a jeho vazalů se někdejší prosovětské režimy neudržely. Jedinou výjimkou byly Kuba a Vietnam. V Africe se státy s úzkými vazbami na sovětský blok dostaly do stavu hluboké nestability a dnes v nich často dominují muslimské milice napojené na Al-Kajdu.

Oblast Blízkého a Středního východu byla také rozdělena mezi dva bloky někdejšího bipolárního světa. Saudská Arábie byla podporována USA, Irák a Sýrie sovětským blokem. Krach SSSR tyto vazby rozvolnil a Rusko současnosti se zuby nehty drží posledního státu, kde má vliv, a to Sýrie.  Intervence USA v Afghánistánu proti Talibánu byla s poměrně širokou mezinárodní podporou, podobně i obě intervence v Iráku, ta první po iráckém vpádu do Kuvajtu s podporou OSN. Ta druhá proti Saddámovi Husajnovi také poměrně v široké mezinárodní koalici. Nakonec USA oznámily, že se jim v Iráku nepodařilo najít zbraně hromadného ničení (chemické bojové látky) a důvod vojenské intervence tak byl více méně anulován. Veřejné mínění proti irácké válce pak v USA rozhodlo o porážce republikánů v prezidentské volbě 2008 i 2012 a prezidentem se stal Barack Obama.

Jeho politika stahování, velká prohlášení /Praha/ o odzbrojení a další kroky jakoby paradoxně povzbudily ty síly, které dnes Obamu považují za „imperialistu“ a vyhrožují USA vraždami občanů a ty vraždy i provádějí. Velmoci mají vždy pouze dvě možnosti jak udržet v té které oblasti svůj vliv. Peníze a /nebo intervenci. Když to jde penězi, je to lepší a veřejnost to lépe přijímá. Když to penězi nejde, použije se intervence. Obamovy plány na to, že to půjde jen a jen penězi, nevyšly. Proto dnes připouští letecké údery na Islámský stát. Sklízí plody své vlastní politiky, nikoli plody politiky svých předchůdců. Konflikt s Ruskem je také plodem jeho politiky, protože Rusko na cestě k někdejší síle SSSR využívá slabosti Obamova  postavení jak v USA, tak ve světě.

Rusko jako velmoc si počíná v současnosti obratněji , ale do všeho se  s…. taky. Možná by mohl Obama „zapřemýšlet“ a dát nějaké letadlové lodi čtrnáctidenní „dovolenou“ a tvrdit, že USA v Iráku nezasahují, ale „nemohou bránit svým občanům, aby pomstili smrt svých spoluobčanů“. To by ale v mých očích USA klesly právě na úroveň ruského diktátora Putina.

Autor: Jan Bartoň | čtvrtek 2.10.2014 16:44 | karma článku: 17,58 | přečteno: 897x
  • Další články autora

Jan Bartoň

TOP 09 míří k TOP 00

26.4.2024 v 12:00 | Karma: 33,02