Praštěná společnost, kde chybí autorita

Případ muslimky, která neprošla maturitní zkouškou z jazyka českého a uspěla až napodruhé, po protestu z „náboženské šikany“ jí bylo umožněno maturitní zkoušku opakovat v náhradním termínu, obnažil zcela rány české společnosti.

Rozhodnutí maturitní komise, třebaže jednotné jak v případě nesložení, tak v případě opakovaného „složení“, neplatí a stačí stížnost, v níž se dobře popíše „problém šikany“. Naše nadřízené orgány tak z obav před dalším šířením „skandálu“ ustoupí, i když by celá záležitost byla naprosto v pořádku.

Autorita učitelů klesá nepřímo úměrně s tím, jak se zvyšuje agresivita rodičů studentů a samotných studentů a žáků.

Autorita politiků je sice dávno v troskách, nicméně stále je ještě několik málo politiků, kterým bych byl ochoten i věřit. Většinou však dochází k tomu, že v čele strany je neschopný úředník, který lavíruje mezi „křídly“, umí dobře mluvit a daří se mu poměrně dlouho balamutit veřejnost, než to nakonec všechno praskne. O to zničující dopad to pak má.

Autorita ochránců pořádku, policie, pak není o nic lepší. Zvláště, když člověk narazí na „měřiče rychlosti“, kteří se vyžívají v pokutách. Sám jsem byl účastníkem toho, že mě policie zastavila na městské silnici jdoucí paralelně se čtyřproudou výpadovkou, kde byla doprava asi tak sto krát hustší. Přesto se měřilo na této lokální silnici daleko od jakýchkoliv obytných domů, kde nikdo nechodí a kde překročení rychlosti na „šedesátku“ místo povolené padesátky nikoho fakticky ani teoreticky neohrožuje.  Jak zastavit kolonu jedoucí stovkou na devadesátce, že ano.

Autorita soudů a státních zástupců je na tom rovněž bledě. Jednak jim i vynesení „správného“ rozsudku trvá dlouho, pak se nelze vysouzeného práva často domoci. Zato na exekuci k vám přijdou rychlostí „metelesku blesku“.

Závěr? Autorita se nezískává snadno, ztratit jí lze během několika vteřin. Věřím v ostrůvky pozitivní deviace, tj. v chytré učitele s autoritou, schopné (nikoliv všehoschopné) politiky, spolehlivé policajty, spravedlivé soudce i exekutory, věřím těm, kteří to, jak se říká, nezabalili. Možná, že tím hlavním, čím se liší tito lidé od šedivého průměru, je to, že svou práci mají rádi. Právě a jenom jim držím palce.

Autor: Jan Bartoň | středa 30.7.2014 12:23 | karma článku: 34,56 | přečteno: 1984x
  • Další články autora

Jan Bartoň

TOP 09 míří k TOP 00

26.4.2024 v 12:00 | Karma: 33,02