Praha 1 chce „Zlaté vejce“

Na konci Revoluční ulice u vltavského břehu by měla vyrůst „atraktivní“ budova – galerie. Mohla by tam být i Muchova Slovanská epopej.

Praha 1 souhlasí se změnou územního plánu s tím, že místo malého parku při ústí Revoluční ulice k vltavskému nábřeží se toto místo stane stavební parcelou. Zde by se mohla postavit jakási „futuristická“ galerie, pro kterou se používá označení „zlaté vejce“. Lidová tvořivost již ale našla další „termín“ a říká tomu „kobliha“.  Má to být zřejmě analogie s politickou vizí hnutí ANO, které se proslavilo rozdáváním koblih v předvolebním čase.

O této stavbě se údajně chvíli uvažovalo i pro trvalou expozici Slovanské epopeje. „Chceme prostor pro galerii a další kulturní vyžití a nezáleží to pouze na tom, zda tam bude umístěna Slovanská epopej,“ řekla mluvčí Prahy 1 Veronika Blažková. Jinde jsem se zase dočetl, že „ožívá“ projekt „Chobotnice“ pro Národní knihovnu.

Nejsem architekt a nemám v tomto oboru jakékoliv ambice. Nejsem ani obdivovatel moderního umění obecně a i takový světově proslulý Picasso není „můj šálek kávy“. Prostě se mi to nelíbí.

Zdá se mi, že „kobliha“ alias „Zlaté vejce“ je přesně tím projektem, který chce upoutat pozornost za každou cenu. Nemyslím si, že by měla Praha zůstat skanzenem minulosti, ale s projekty „chobotnic“ a „zlatých vajec“ bychom měli spíše šetřit. Nejde dokonce podle mého názoru ani o ochranu zeleně, kterým argumentují zelení, když se změnou územního plánu odmítli souhlasit.  Zdá se mi, že Praze schází nějaký „generální“ architekt, který by měl právo vetovat záměry radních jednotlivých pražských obvodů.  Když se právě radní městských částí „utrhnou“ ze řetězu, nemusí to skončit jenom „zlatým vejcem“, ale nevratným malérem, který Prahu jako turistický magnet poškodí.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Jan Bartoň | středa 16.8.2017 14:21 | karma článku: 21,27 | přečteno: 544x
  • Další články autora

Jan Bartoň

Případ Novotný?

15.5.2024 v 9:06 | Karma: 23,31

Jan Bartoň

TOP 09 míří k TOP 00

26.4.2024 v 12:00 | Karma: 33,16