Politici pravice jsou mimo hru

Poslední zpráva CVVM za září uvádí důvěru k politikům. V první desítce není ani jeden politik pravicových stran. Znamená to, že voliči o jejich recepty nemají zájem.

CVVM Sociologického ústavu AV ČR, v. v. i., v zářijovém šetření zjišťovalo, zda dotázaní důvěřují vybraným politikům.  Předložený seznam obsahoval jména 26 čelných představitelů stran zastoupených v Poslanecké sněmovně PČR. Do výzkumu byli zařazeni politici s formálně nejvyššími stranickými funkcemi, tj. všichni předsedové stran a také vybraní místopředsedové.

V následující tabulce je uveden výřez výsledků pro deset politiků, kterým důvěřuje nejvíce dotázaných.

 

Mezi nimi se nenachází ani jeden politik pravicové strany.  První zástupce pravicové strany je Leoš Heger se 17% důvěry, teprve druhý je Petr Fiala se 16% důvěry a předseda TOP 09 vykazuje pouze 10% důvěry a 81% (!!) nedůvěry, což je naprosto unikátní nejhorší výsledek všech politiků.

Do šetření se nedostali některé nové tváře pravice, jako Petr Robejšek za Realisty, nicméně výsledek šetření ukazuje, proč je na tom pravicová politika tak mizerně. Neexistuje jeden jediný pravicový politik, který by dokázal vzbudit důvěru, který by dokázal oslovit alespoň třetinu populace. Od toho se pak odvíjejí výsledky pravicových stran v předvolebních průzkumech, které v podstatě kopírují důvěru jednotlivým politikům- zástupcům této strany.

Podle výsledku průzkumu je téměř jisté, že se do nové poslanecké sněmovny dostane SPD Tomio Okamury a že volební výsledek ČSSD neskončí úplnou katastrofou, i když to žádná „vychytávka“ nebude.

Jasně se ukazuje, že bez důvěryhodných osobností včele pravice se žádná renesance pravicové politiky konat nebude.  Pravice je navíc mnohem více roztříštěná než levice a i to povede k tomu, že se hlasy pro malé pravicové strany „rozplynou“ mezi ty strany, které se do parlamentu dostanou.

Autor: Jan Bartoň | pátek 6.10.2017 8:56 | karma článku: 14,98 | přečteno: 650x
  • Další články autora

Jan Bartoň

TOP 09 míří k TOP 00

26.4.2024 v 12:00 | Karma: 33,02