Ovlivnil „strategický partner“ vyznamenání od prezidenta Zemana?

 Podle iDnes.cz byl na ministra české vlády vyvíjen nátlak, aby se nesetkal s dalajlámou, jinak jeho strýc neobdrží státní vyznamenání k 28. říjnu. Zdá se, že se toho Miloš Zeman v Čínské lidové republice skutečně hodně naučil.

Ministr kultury Daniel Herman uvedl, že na něj Hrad tlačil, aby se nesešel s dalajlámou, jinak jeho strýc Jiří Brady nedostane státní vyznamenání. Bradyho dcera Lara řekla serveru Aktuálně, že její otec, jenž přežil nacistické koncentrační tábory, byl nakonec ze seznamu skutečně vyškrtnut.

Lara Brady řekla serveru (Aktuálně.cz), že ještě před týdnem jejímu osmaosmdesátiletému otci volali do Kanady, kde od roku 1949 žije, lidé z prezidentské kanceláře, aby ho o nominaci informovali. Sdělili mu i harmonogram slavnostního ceremoniálu.

Jiří Ovčáček zapírá, jak může a tvrdí, že nezná seznam oceněných. Tomu máme věřit?  Nicméně jestliže prezident nevyznamená někoho, o kom již dříve rozhodl, a to proto, že se příbuzný vyznamenaného setkal na svém ministerstvu s dalajlámou, jsme přesně tam, kde se tak s přehledem pohyboval bývalý bolševický režim. I v něm se příbuzní „nežádoucích osob“ trestali zákazem výkonu povolání, nesměli studovat. Aplikace této metody je navíc naprosto odpovídající bolševické vládě v Číně. Miloš Zeman nás ostatně po návratu z návštěvy Číny informoval o tom, že se tam jel učit jak „stabilizovat“ společnost. 

Vidíme tak, že aplikace „strategického partnerství s Čínskou lidovou republikou“ se již přímo promítá do vnitřní politiky.  Miloš Zeman nám to zcela jistě vysvětlí jako naprosto „přirozený“ výběr z „vějíře možností“ a že na vyznamenání není právní nárok. To je zcela jistě v pořádku, pokud by do konečného výběru nezasahoval tak zlověstně podpis Zemana pod čínsko-českou dohodou o partnerství.

Tím nejhorším však není to, co Zeman dělá, jak se chová či co preferuje. Nejhorší na současné situaci je z mého pohledu to, že není vidět téměř nikdo, kdo by mohl Zemana v prezidentských volbách roku 2018 porazit. Obávám se, že každý kandidát, který někdy během roku 2017 oznámí, že se chce ucházet o prezidentskou nominaci, bude v absolutní nevýhodě. Protizemanovská opozice je rozdrobená. Pokud  vedení ČSSD kolem Zemana lavíruje jak se dá, lidovci se zdají být proti, podobně i české pravicové strany, nevypadá to na to, že by byly tyto partaje schopny vygenerovat někoho všeobecně přijatelného a lepšího než Zeman. Jsme tedy v podobné situaci jako Republikáni v USA, kteří nebyli schopni za uplynulých osm let vlády Baracka Obamy připravit všeobecně respektovaného kandidáta na prezidenta a všechny potenciální republikánské kandidáty převálcoval Donald Trump. My zatím nemáme  nikoho.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Jan Bartoň | pátek 21.10.2016 18:05 | karma článku: 23,01 | přečteno: 505x
  • Další články autora

Jan Bartoň

TOP 09 míří k TOP 00

26.4.2024 v 12:00 | Karma: 33,03