Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Obama se stará o klima, zatímco Západu je „horko“

Prezident Barack Obama vystoupil na konferenci v Anchorage a zařadil se do čela politiků, kteří důvěřují tvrzení o globálním oteplování v důsledku lidské činnosti. Jeho politika zvýšila evropskou migrační horečku nad čtyřicítku! 

Mezinárodní společenství nepostupuje v případě globálního oteplování a změny klimatu dostatečně rychle. Prohlásil to v pondělí na konferenci americký prezident Barack Obama. Zároveň však dodal, že se počet lidí skeptických k závažnosti ekologické katastrofy stále zmenšuje. „Podnebí se mění rychleji, než úsilí, kterým na to reagujeme,“ řekl Obama v aljašském Anchorage na mezinárodní konferenci k Arktidě. Varoval, že bez silné a koordinované reakce všech zemí budou mít změny klimatu ničivé dopady.

Čím víc se Obama stará o globální oteplování, tím více stoupá na Západě, nyní zvláště v Evropě, teplota kolem migrační krize. Západu je ze současné krize vedro k uzoufání. Korektní politici by strašně rádi „pomáhali“ a tak vymýšlejí zajímavé kličky a háčky. Rakousko navrhuje, aby země EU, které nepřijmou „dostatečný počet uprchlíků“ byly potrestány snížením dotací z rozpočtu EU.  

Česká policie zadržela za jeden zátah ve vlaku z Rakouska asi 200 uprchlíků. Tisíce migrantů čeká na nádraží v Budapešti, tisíce jich jsou v Srbsku. Český premiér nabízí Srbsku deset milionů: Český premiér Bohuslav Sobotka v úterý Srbsku nabídl finanční pomoc deset milionů korun na zvládnutí přílivu uprchlíků. Ujistil také o české podpoře pro faktické zahájení přístupových jednání Srbska s Evropskou unií ještě do konce letošního roku. „Srbsko udělalo na cestě do Evropské unie velký pokrok, a to by EU měla ocenit,“ uvedl Sobotka.

Na zvládnutí krize v Srbsku by pane premiére nestačilo ani pár miliard korun. USA se v éře Obamy vzdaly politiky, prosazované Georgem Bushem a stáhly své bojové oddíly z Iráku i Afghánistánu. Odměnou pro USA ale nebylo uznání světa jak moudře a mírově si počínají. Navíc se v arabském světě zhroutily desítky let trvající diktatury a mocenské vakuum na Blízkém východě se snažilo po USA vyplnit Rusko svou bezvýhradnou podporou režimu syrského prezidenta Asada. Stovky čtverečních kilometrů ve státech existujících dnes jenom na papíře, ovládá teroristická organizace Islámský stát. Obama mu sice věštil brzký konec, nicméně bombardování území kontrolovaném IS k žádnému obratu ve vývoji konfliktu nevedlo. To, co USA nebombardují, pak sami teroristé vyhodí do povětří v rámci „kulturní revoluce“ ve jménu proroka Mohameda.

Exodus obyvatel Sýrie a dalších států v rozvalu směřuje do Evropy v míře, která šokuje a řadu lidí děsí. Jen posledních pár čelních představitelů EU se drží své korektní politiky a snaží se migrační krizi řešit „rozpuštěním“ migrantů do celé EU. Má to však jeden háček, migranti za své nekřesťanské peníze převaděčům nechtějí kamkoliv, chtějí do Německa, Velké Británie. Ostatní evropské státy jsou pro ně jen územím, které je zapotřebí za každou cenu překonat i s rizikem ztráty života.

Na globálním oteplování si však Obama žádnou velkou reputaci nezíská. Zato politické klima se na konci Obamovy vlády rapidně zhoršilo. Západu je horko obrazně i doslova z uprchlické krize, politiku USA okázale ignoruje Rusko, motor světové ekonomiky v Číně snižuje své obrátky. Obama sice může strašit svět „nedozírnými důsledky“, pokud se nesníží produkce takzvaných skleníkových plynů. To však v současnosti není vůbec na pořadu dne. Státy jako Rusko a další exportéři ropy si lížou rány díky přebytku ropy na světovém trhu (ale to byl přeci jeden z cílů politiky proti globálnímu oteplování!!!). V USA už vyhlížejí, kdo bude prezidentem po Obamovi. Nesázím na to, že zvítězí kontinuita. Naopak, i demokratičtí uchazeči o prezidentský úřad se budou muset distancovat od tak neúspěšné zahraničně politické strategie Obamova týmu. Spíše než na globální oteplování může svět, v němž zatím stále Západ hraje důležitou roli, dojet na neochotu bránit individuální svobodu, tj. jeden z pilířů euroamerické civilizace.

Autor: Jan Bartoň | středa 2.9.2015 8:00 | karma článku: 31,60 | přečteno: 1831x
  • Další články autora

Jan Bartoň

Koalice SPOLU má „problém“

Podle volebního modelu společnosti KANTAR by v březnu skončily mimo sněmovnu TOP 09 a KDU-ČSL, pokud by kandidovaly samostatně. SPOLU by získalo o 14 % méně než ANO.

15.4.2024 v 9:00 | Karma: 33,12 | Přečteno: 1159x | Diskuse| Politika

Jan Bartoň

Je úkolem politiků strašit válkou?

Josep Borrell, takto Vysoký představitel Unie pro zahraniční věci a bezpečnostní politiku, se pustil do analýzy a výsledkem je další varování před válkou s Ruskem.

11.4.2024 v 8:00 | Karma: 33,11 | Přečteno: 2168x | Diskuse| Politika

Jan Bartoň

Liberální demokracie (ne)má monopol na pravdu

Pokud sleduji politiky i komentátory horující pro tak zvanou „liberální demokracii“, pozoruji podobné výrazy o „jediné cestě zaručují pokrok společnosti“ jako v případě jiných quasi demokracií.

9.4.2024 v 9:00 | Karma: 32,91 | Přečteno: 1075x | Diskuse| Politika

Jan Bartoň

Slovenské prezidentské volby – Slováci neposlechli „dobré české rady“

Obě kola voleb prezidenta na Slovensku jsem sledoval prostřednictvím RTVS 24. Druhé kolo občas i na ČT 24. A bylo na co koukat.

8.4.2024 v 8:00 | Karma: 40,83 | Přečteno: 2388x | Diskuse| Politika

Jan Bartoň

NATO ví, co chce, neví, jak toho dosáhnout?

Generální tajemník NATO Jens Stoltenberg při oslavách 75. výročí založení NATO potvrdil, že NATO bude dále podporovat Ukrajinu. Vyjádřil se i k její budoucnosti.

5.4.2024 v 9:00 | Karma: 24,85 | Přečteno: 627x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Moskva se chlubí kořistí z Ukrajiny: Abramsy, Leopardy i českým BVP

1. května 2024  15:38

V Moskvě ve středu začala výstava západní vojenské techniky, kterou používá ukrajinská armáda a...

Podporujeme kulturu nahoty. Obec na Sardinii jako první umožní nudistické sňatky

3. května 2024  7:26

Obec San Vero Milis na severu středomořského ostrova Sardinie jako první v Itálii umožní sňatky...

Demonstrace v Tbilisi pokračují. Premiér odvolal návštěvu Spojených států

3. května 2024  7:08

Gruzínská policie začala zatýkat demonstranty, kteří i ve čtvrtek pokračovali v metropoli Tbilisi v...

Izrael zasáhl budovu bezpečnostních sil v Damašku, osm vojáků utrpělo zranění

3. května 2024  6:43

Při izraelském vzdušném úderu byla ve čtvrtek večer zasažena budova syrských bezpečnostních sil na...

Záplavy na jihu Brazílie si vyžádaly desítky obětí, přehradám hrozí kolaps

3. května 2024  6:23

Rozsáhlé záplavy, které v těchto dnech sužují jih Brazílie, mají nejméně 29 obětí. Dalších 60 lidí...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 2655
  • Celková karma 31,54
  • Průměrná čtenost 2019x
Jsem dříve narozený, přesto se zájmem o vše, co se kolem nás děje.

Seznam rubrik

Oblíbené články