Německo chce zabránit vítězství Marine Le Penové „za každou cenu“

Ve Francii získala Marine Le Penová přes třicet procent hlasů. To není podle německého náměstka ministra zahraničí „normální“.

Znepokojení nad vysokými zisky francouzské krajní pravice zaznělo z Německa. Náměstek ministra zahraničí Michael Roth v televizi ARD řekl, že „nemůže být normální, aby ultrapravicoví extremisté a populisté dosáhli tak silných výsledků“. Pokud Macron v nové funkci selže, „pak bude příštím prezidentem Le Penová, čemuž musíme za každou cenu zabránit,“ řekl německý diplomat.

Německé ministerstvo zahraničí vede v současné době Sigmar Gabriel. Jeho nominující stranou je SPD – Sociálnědemokratická strana Německa. Jeho náměstek Roth projevil poměrně malou víru v úspěch politiky nově zvoleného francouzského prezidenta. Jeho názor o tom, že „musíme zabránit tomu, aby se příští prezidentkou Francie stala Le Penová“ je dostatečně výmluvným projevem toho, že Německo vidí Evropu jako svůj rajón, kde se tancuje, jak Německo píská. Bránit něčemu „za každou cenu“ totiž může být i vojenskými prostředky?!

Pro nového francouzského prezidenta Emmanuella Macrona je dobrou zprávou, že s přehledem volby vyhrál, Velmi špatnou zprávou naopak je, že podle některých průzkumů až 40% jeho voličů pro něho hlasovalo proto, aby se prezidentkou nestala Marine Le Penová. Nebylo to tedy vůbec proto, že by pro ně byl Macron „nadějí na změnu“.  Hodně jeho voličů by se naopak mělo obávat kam Macron Francii povede. Jeho plédování pro „hlubší evropskou integraci“ zatím visí jenom ve vzduchu.

Francii nyní čekají parlamentní volby a výsledek těchto voleb pak ukáže, zda bude mít Macron poslaneckou sněmovnu na své straně. Očekává se, že se může zopakovat scénář tak zvané kohabitace, tj. že v poslanecké sněmovně nezíská politika Macrona většinu a on tak bude muset čelit parlamentu s pro něj nepříznivým rozložením sil. Co se Německa týče, tam už kandidát na německého kancléře za SPD Martin Schulz nabídl Macronovi podporu a těší se na to, že pokud se mu s jeho SPD podaří vyhrát podzimní volby do Bundestagu, vytvoří s Macronem „tandem“ za hlubší integraci EU.

Pokud by se snad v budoucnu Francie od Macrona odklonila a v dalších volbách by se už Le Penová prosadila, bylo by dobré vědět, co pojmem „zabránit za každou cenu“ německý diplomat myslí. Ať už tím myslel cokoliv, výhružky jsou tím posledním způsobem jak EU „zachránit“.

Autor: Jan Bartoň | středa 10.5.2017 14:22 | karma článku: 37,05 | přečteno: 1351x
  • Další články autora

Jan Bartoň

TOP 09 míří k TOP 00

26.4.2024 v 12:00 | Karma: 33,02