Na vystoupení Ortelu se hajlovalo

ČT ve svém pořadu 168 hodin uvedla záznam z koncertu skupiny Ortel, na kterém je slyšet hajlování Sieg heil! Několik málo zpěváků vystoupilo na podporu Radka Bangy, který opustil sál při vyhlašování ceny pro Ortel.

Radek Banga se v pořadu vyjádřil tak, že by nic z toho, co udělal při vyhlašování ceny pro skupinu Ortel, nevzal zpátky. V pořadu zaznělo i vyjádření Lucie Bílé, že čin Bangy byl „zbytečný“.  Jak ČT přiznala, jenom několik málo zpěváků vyjádřilo souhlas s Bangovým postojem přímo na kameru ČT, mimo jiné Dan Bárta a Vojta Dyk.  To mimo jiné koresponduje s tím, že v sále od přítomných zazněl při ocenění skupiny Ortel potlesk.

Osobně mám dojem, že Ortel je skupinou nevalné hudební úrovně a prvoplánových textů.  Jejich „znamení“ – tj. lebku se zkříženými hnáty na tričku  - považuji za odporné. Bez diskuze přitahují mladé lidi s radikálními (a to je ještě slabé slovo) názory, neboť v ukázce zazněly i věty „cikáni do plynu“.

Není to však v české kotlině až tak velké novum. Pamatuji, že asi před patnácti či dvaceti lety se čile diskutovalo o Danielu Landovi a jeho příslušnosti k "holým lebkám". Landa však napsal řadu písní se zajímavými melodiemi a neotřelými texty.  Občas dnes sice řekne či udělá něco provokativního, ale zestárl a zřejmě už dávno není tím, kdo by mladé lidi přitahoval podobně jako produkce Ortelu.  

Otázka pro mne však vůbec není, zda Ortel či Banga. Nemusím ani jednoho z nich. Nicméně zdá se, že Ortel skutečně přitahuje „zvláštní“ sortu mladých lidí, kteří papouškují některé nacistické projevy, aniž by někteří přesně tušili, co to bylo za zrůdný systém a kolik desítek milionů lidí kvůli tomu zemřelo ať už na frontách druhé světové války nebo v koncentrácích.  Přesto, nejsem si vůbec jist, zda by podobná aktivita vycházející z kultu Stalina a bolševického Ruska byla podrobena stejně zdrcující kritice. A přesto i u nás máme mladé komsomolce vzývající bolševický teror.

Autor: Jan Bartoň | pondělí 5.12.2016 14:06 | karma článku: 23,55 | přečteno: 1618x
  • Další články autora

Jan Bartoň

TOP 09 míří k TOP 00

26.4.2024 v 12:00 | Karma: 33,03