Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Moderní dějiny Václava Klause juniora

Poslanec Václav Klaus věnoval svůj pravidelný příspěvek na novinky.cz Banderovcům. K tomuto příspěvku mám vlastně jednu jedinou připomínku – vše souvisí se vším.

Václav Klaus junior tentokrát svůj příspěvek nazval „Moderní dějiny“. Tentokrát si vzal „ na paškál“ ministra zahraničí Tomáše Petříčka, který měl při své návštěvě Ukrajiny prohlásit, že zdejší uznání Banderovců coby válečných veteránů a bojovníků za nezávislost „ je vnitřní věcí Ukrajiny“. Pak Klaus vypočítává zločiny, kterých se Banderovci dopustili proti Polákům, Židům. Zcela jistě – Banderovci skutečně nejsou světlou stránkou ukrajinských dějin, nicméně nelze jejich zločiny posuzovat odděleně od událostí, které v nově se ustavivším Sovětském svazu probíhaly od listopadu 1917, tak zvané „Velké říjnové socialistické revoluce“.

Počtu obětí hladomoru v letech 1932–1933 se na Ukrajině se podle oficiálního ukrajinského odhadu z roku 2003 pohybuje mezi 7 a 10 milióny. Podle jiných zdrojů se jednalo o 3,5 milionu. Americký historik Timothy Snyder ve své knize Krvavé země odhaduje, že při hladomoru zemřelo 3,3 milionu lidí. Většina obětí byli na Ukrajině etničtí Ukrajinci (dále také hlavně Rusové, Židé a Poláci). Před umělým hladomorem jejich populace v Ukrajinské republice (r. 1926) tvořila 80,0 % (23 218 860), do dalšího sčítání lidu v roce 1939 jejich podíl klesl na 76,5 % populace (23 667 509).

Hladomor byl produktem politiky bolševiků na čele s Josifem Vissarionovičem Stalinem a byl namířen proti „kulakům“. Nařízením sovětské vlády, lidově zvaným „ruský zákon pěti klásků“, se zakazoval jakýkoliv obchod v rolnických oblastech, pozastavilo se zásobení vesnic potravinami, pronásledovalo se a trestalo pobytem v gulagu, 10 roky vězení nebo smrtí zastřelením jakékoliv použití obilí i pro zaplacení práce v oblastech, které nesplnily plány odvodu obilí. Fungoval systém naturálních pokut, zbožových represí. Podíl ukrajinského obilí na sovětské produkci činil více než třetinu a v jednotlivých oblastech převyšoval plánované objemy pro Severní Kavkaz, Centrální-Černozemní region, Kazachstán a Moskevskou oblast dohromady. Političtí komisaři dohlíželi na omezení přístupu ukrajinských rolníků k potravinám, rolníkům byly odepřeny jejich přebytky a nakonec museli odevzdat všechny své potraviny ve prospěch jiných sovětských regionů.  Je pravdou, že při něm zemřelo i mnoho Rusů v Povolží a na Kubáni. Nicméně, ukrajinské oběti jsou dominantní.

Tato Stalinova genocida ukrajinského národa doprovázená potlačováním jazyka musela zanechat v Ukrajincích i pocity pomstychtivosti. Jakmile Hitlerovské Německo přepadlo Sovětský svaz, Ukrajinci se toho snažili využít a vyhlásili samostatnou Ukrajinu. Hitler tomu však učinil přítrž, v jeho plánech žádná samostatná Ukrajina nebyla. O zvěrstvech spáchaných Banderovci není potřeba pochybovat, nicméně nebyla osamocená. Právě nyní se odehrává vážná roztržka mezi Izraelem a Polskem, protože jak premiér Benjamin Netanjahu, tak ministr zahraničí Kac, poukázali na zločiny Poláků při vyvražďování Židů na území kontrolovaném německými vojáky. Polsko považuje takovou verzi dějin za nepřijatelnou a zdůrazňuje, kolik Poláků naopak zahynulo kvůli tomu, že Židům pomáhali.

Historie II. světové války včetně například tak zvaného „divokého odsunu“ německého obyvatelstva z Československa, při němž zahynulo mnoho Němců, je tak obecně temnou skvrnou na tváři Evropy.  Vybírat si z této kapitoly jenom něco, tedy co se hodí, a pomlčet o jiných zločinech, je cesta, která se spíše hodí do krámu nacionalistům ve všech dotčených státech.

Tomáš Petříček je bezesporu slabým článkem současné vlády. Zaznamenal jsem dle mého soudu velmi výstižný výrok – je to výborný politik zejména pro nevoliče ČSSD. Před cestou na Ukrajinu sliboval, že se o problému Banderovců hodlá s ukrajinskými představiteli bavit. Možná se „bavili“, ale jen tak mezi řečí. Moderní dějiny tak, jak o nich píše Václav Klaus junior, ale jsou zrovna tak poplatné politice jako dějiny vyučované za mého mládí v padesátých a šedesátých letech minulého století.

Autor: Jan Bartoň | úterý 19.2.2019 8:00 | karma článku: 23,36 | přečteno: 963x
  • Další články autora

Jan Bartoň

NATO ví, co chce, neví, jak toho dosáhnout?

Generální tajemník NATO Jens Stoltenberg při oslavách 75. výročí založení NATO potvrdil, že NATO bude dále podporovat Ukrajinu. Vyjádřil se i k její budoucnosti.

5.4.2024 v 9:00 | Karma: 24,85 | Přečteno: 627x | Diskuse| Politika

Jan Bartoň

EU potřebuje o milion víc legálních migrantů a německá realita

Stačí se jen trochu začíst do článků o problematice imigrace do EU, zejména Německa, abychom si jasně uvědomili rozdíl mezi přáním a realitou, řekl bych až „hodně tvrdou“.

4.4.2024 v 10:35 | Karma: 33,36 | Přečteno: 998x | Diskuse| Společnost

Jan Bartoň

Covid: Pfizergate nebo bouře ve sklenici EU?

S údivem jsem podobně jako řada čtenářů pročetl zprávu o tom, jak předsedkyně EK Ursula von der Leyenová dojednala nákup vakcín proti covidu, uveřejněnou na 1.4.2024. Že by apríl?

2.4.2024 v 8:00 | Karma: 31,38 | Přečteno: 944x | Diskuse| Politika

Jan Bartoň

Přichází nový věk – volíme mezi tragédií a realismem

Pan Václav Vlk starší uveřejnil skvělý komentář k současné mezinárodní situaci pod titulkem Přichází nový věk tragédie. Abychom předešli tragédii, musíme zvolit realismus.

28.3.2024 v 10:00 | Karma: 31,19 | Přečteno: 870x | Diskuse| Politika

Jan Bartoň

České silnice a dálnice – jde o život

Nedávno jsem musel absolvovat několik cest přes celou republiku a potvrdil jsem si, že jízda po českých silnicích i dálnicích chce nejen pevné nervy, ale i hodně štěstí.

26.3.2024 v 8:00 | Karma: 37,23 | Přečteno: 3650x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Auto vjelo na chodník a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  18:53

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Poslanci rozhodují o omezení prodeje zemědělské půdy cizincům ze třetích zemí

3. května 2024  5:16,  aktualizováno  9:40

Přímý přenos Vyšší ochranu nejkvalitnější zemědělské půdy schvaluje Sněmovna. Schválí ji patrně v mírnější...

Muž násilím vnikl do školy v Litvínově. Policie ho našla v obchodě, kde kradl

3. května 2024  8:31,  aktualizováno  9:29

Několik policejních hlídek včetně psovoda a speciální pořádkové jednotky zasahuje u gymnázia v...

Záhadný předmět na noční obloze překvapil fotografy čekající na polární záři

3. května 2024  9:26

Záhadné těleso na obloze překvapilo v úterý večer mnoho fotoamatérů, kteří hleděli k nebi v...

Na Chebsku vjel vlak do spadlého stromu a vykolejil, provoz na trati stojí

2. května 2024  18:56,  aktualizováno  3.5 9:15

Uzavírka trati u Plesné na Chebsku, kde ve čtvrtek odpoledne v úseku mezi Velkým Luhem a Skalnou...

Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit
Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit

Nespavost a problémy se spánkem se v různé míře objevují až u 30 % dětí. Mohou se projevovat častým buzením, problémy s usínáním, brzkým vstáváním...

  • Počet článků 2656
  • Celková karma 30,57
  • Průměrná čtenost 2018x
Jsem dříve narozený, přesto se zájmem o vše, co se kolem nás děje.

Seznam rubrik

Oblíbené články