Mocný Putin prosí Rusy

Projev Putina před ruskými zákonodárci byl v jedné věci pozoruhodný. Vyzývá totiž k legalizaci výnosů z trestné činnosti.

Ruský prezident je zřejmě ve velmi nekomfortní pozici. Odliv kapitálu z Ruska se letos odhaduje na více než sto miliard dolarů. Putin proto oprášil známé teze o „podpoře zahraničního kapitálu“ tím, že výnosy z tohoto kapitálu nebude nutné několik let danit a další podbízivá lákadla. Problémem je, že tato lákadla nemohou vyvážit vnímání Ruska jako teritoria s vysokým rizikem pro zahraniční kapitál.

Podle iHned.cz Putin také navrhl vyhlášení amnestie na kapitál vracející se do Ruska. Lidé, kteří v jejím rámci peníze zpět do Ruska převedou, dostanou podle něj pevné záruky, že nebudou popotahováni po úřadech, nikdo se jich nebude na nic vyptávat a nikdo je nebude za nic stíhat.

Tato vysoce nestandardní nabídka z úst člověka, který reprezentuje největší stát světa, otevírá cestu pro kapitál velmi podezřelého původu. Rusko tak má ambice stát se největší pračkou špinavých peněz na světě.  Logicky by na toto ruské opatření měl navazovat zákaz využívat služeb ruských finančních domů, protože by tyto banky mohly s vysokou pravděpodobností nabízet úvěry kryté prostředky z trestné činnosti.

„Liberální“ Putinův krok je známkou krachu ruské ekonomiky. Ta podle ruských odhadů letos poklesne v HDP o více než jedno procento. Je to soumrak ruského geniálního vůdce Putina, kterého dnes miluje téměř 90% Rusů. Není daleko doba, kdy ho bude stejných 90 % upřímně nenávidět.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Jan Bartoň | čtvrtek 4.12.2014 13:28 | karma článku: 23,18 | přečteno: 896x
  • Další články autora

Jan Bartoň

Případ Novotný?

15.5.2024 v 9:06 | Karma: 26,46

Jan Bartoň

TOP 09 míří k TOP 00

26.4.2024 v 12:00 | Karma: 33,16