Konec Sebastiana Kurze

Velmi „nadějný“ mladý politik Rakouské lidové strany skončil v politice. Nejprve se vzdal mandátu kancléře a nyní se rozhodl k úplnému odchodu z politiky.

Rakousko dnes patří k vůdčím zemím prosazujícím povinnou vakcinaci. O té už bylo rozhodnuto a současně byl v zemi vyhlášen lockdown, který stále pokračuje. Pro Sebastiana Kurze osobně byl tento rok dobou, která zařídila jeho konec v politice.

Pád Kurze nastartovalo obvinění z korupce. Komentář k němu je například zde. Za velmi zajímavé považuji například to, že mobilní telefon Kurze musel být dlouhodobě sledován, protože jsou v médiích zprávy o tom, jaké konkrétní sms si posílal Kurz se svým stranickým kolegou. Akce zaměřená na likvidaci rakouského kancléře se časově shoduje s letošním jarním bojem proti covidu 19 v EU. Ačkoliv dnes slýcháme dnes a denně o tom, že očkovat je nutné, správné a nyní v Rakousku i zcela povinné, na počátku očkovací kampaně byl nedostatek vakcín. Některé státy se rozhodly využít místo schválených vakcín EMA vakcíny neschválené, a to čínské a ruskou.  Byly podrobeny tvrdé mediální kritice za „nerespektování“ EU. Ruskou vakcínu koupilo Slovensko (tehdejší premiér už také není premiérem!) a Maďarsko – Viktor Orbán ale dál vede „odbojné“ Maďarsko.

Pro milion dávek Sputniku se poté rozhodlo i Rakousko právě s Kurzem. A pak „shodou okolností“ nastal Kurzův „problém“ a z mladého nadějného politika, který rakouským lidovcům vyhrál s přehledem volby, se stal korupčník největšího zrna. Jeho koaliční partner- zelení – ihned požadovali jeho odchod z čela kabinetu a v říjnu Kurz odstoupil.  Nyní, poté, co se Kurzovi narodil syn, oznámil Kurz i odchod z čela lidovců. Jako důvod uvedl právě „impuls“ narození syna. Odmítl opět svou údajnou korupci a prohlásil, že věří, že jeho jméno bude „očištěno“.

Nelze se ubránit dojmu – ale je to skutečně jen dojem – že se jedním z kamínků Kurzova konce na čele rakouské vlády mohlo stát využití ruské vakcíny Sputnik.  O tom, zda a kolik vakcín Sputniku se v Rakousku skutečně použilo, nemám žádné informace.  Koncem dubna schválila rakouská vláda nákup Sputniku a od té doby jsem nezaregistroval žádnou zprávu o průběhu vakcinace tímto přípravkem. Pouze víme, že se očkování Sputnikem neuznává jako doklad o „bezinfekčnosti“ v celé EU s výjimkou Maďarska. Sputnik nemá dodnes razítko EMA.  Proč taky, když tu máme desítky milionů dávek Pfizeru.

A ještě jedna zpráva k novému léku – pilulce – Pfizeru proti covidu. V zprávách na ČT jsem slyšel, že tento lék byl schválen v USA „těsnou většinou“ jakési komise. Přitom výsledky pozorování jejího účinku byly velmi dobré a velmi blízké účinku vakcíny té samé firmy. Ale má to háček – vakcín je plno a je potřeba je vyočkovat! A pilulka s podobným účinkem proti covidu je samozřejmě konkurent vakcíny! Pfizeru to ale může být jedno – bude vydělávat jak na vakcíně, tak na pilulce.

 

Autor: Jan Bartoň | pátek 3.12.2021 9:00 | karma článku: 36,31 | přečteno: 1108x
  • Další články autora

Jan Bartoň

TOP 09 míří k TOP 00

26.4.2024 v 12:00 | Karma: 32,83