Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Koloniální minulost Evropy

Teze o tom, že má Evropa za sebou koloniální minulost a musí napravit své hříchy, byla před nějakým týdnem schválena  i na půdě Evropského parlamentu. Tam je jádro problému.

Německá kapitánka lodi Sea-Watch 3 Carola Racketeová vyzvala, aby Evropa přijala půl milionu lidí, kteří se v Libyi ocitli v moci převáděčů či živoří v místních uprchlických táborech. V rozhovoru poskytnutém německému listu Bild Racketeová zdůraznila, že Evropa má vůči Africe kvůli koloniální minulosti historickou zodpovědnost.

Touto optikou má Evropa odpovědnost i za USA, protože se do „Ameriky“ přestěhovaly miliony lidí z Evropy během 19. -20. století.  Britské kolonie v Americe ale povstaly už na konci 18. století a vynutily si na Británii nezávislost. Dekolonizace Afriky proběhla nejrychleji v polovině minulého století. Dekolonizace Afriky je název pro historické údobí a společenské hnutí v Africe po II. světové válce. Jednalo se o postupné vyhlášení nezávislosti v britských, portugalských, francouzských a belgických koloniích a proces vzniku či vyhlášení samostatných, nezávislých států. Jednalo se o součást celosvětového fenoménu osamostatňování kolonií evropských velmocí. Hlavní období dekolonizace probíhalo od roku 1955 do roku 1975, nejsilněji v roce 1960 (Rok Afriky). Později rovněž rostl počet členských států OSN z řad afrických zemí.

Hovoříme tudíž o události staré bezmála šedesát let. Později se ukázalo, že řada afrických států neprosperuje, často mezi nimi vznikaly etnické konflikty a čistky, což se vysvětlovalo zejména komunistickou propagandou, jako pozůstatek koloniálního rozdělení Afriky. Dnes se ale Evropa v části Evropské unie svými představiteli ztotožňuje s teorií o „evropské kolonizaci“ a v tom důsledku „společné odpovědnosti za Afriku“.

1)      Žádná evropská kolonizace Afriky neproběhla

V případě Afriky proběhla kolonizace britská, francouzská, portugalská a belgická. Německo a například i Itálie měly „smůlu“, zbyly na ně „drobty“ a Itálie se tak pokusila získat Etiopii v době vlády Benita Mussoliniho.  Komunisté při diskusi v československém parlamentu před rozhodnutím o přijetí Mnichovské dohody dokonce argumentovali i tak, že se Habešané bránili (podrobně se o italské ofenzívě v Habeši dozví čtenář zde) a my vydáme Německu pohraničí dobrovolně?  EU se prostřednictvím korektních politiků dokonce v Evropském parlamentu zavázala k odčinění následků „evropské kolonizace Afriky“.

2)      Historická odpovědnost Evropy vůči Africe

 Tvrzení o tom, že za migrační krizi mohou zločiny kolonialismu, je propagované i v Česku. Poučný je v tomto směru komentář Ivo Cermana zde.  Kritizuje stať Martina Šorma v časopise Dějiny a současnost, v níž Šorm tvrdí, že jsme se my, Češi, na zločinech kolonialismu podíleli také (kdo by neznal známé „koloniály“, v nichž se prodávalo zboží z kolonií, že ano!). Progresivní evropští politici těží z podobných tezí, které v Česku razí právě Šorm, a které hovoří o evropské kolonizaci a nikoli o kolonizaci někdejších evropských mocností.  V politice je to právě zejména Francií prosazovaná další integrace EU, která má zamlžit někdejší éru francouzské kolonizace (například válku v Alžíru) a nahradit jí „společnou odpovědností Evropy za Afriku“.

3)      Emise kysličníku uhličitého musíme dostat na nulu?

Německá kapitánka pak tvrdí i tento progresivní názor: Kromě přijímání uprchlíků by měla Evropa podle německé kapitánky více úsilí vynakládat také na boj proti klimatickým změnám, aby tak zabránila problémům, které podle ní Afričany k útěku ze svých zemí nutí. „Emise oxidu uhličitého musíme dostat na nulu,“ řekla.

Opět je tam jasná vazba na evropskou vinu (vypouštění kysličníku uhličitého), což údajně mění podmínky v Africe (neúrody a hladomory) a i proto musíme svou vinu odčinit. Mimochodem, dostat „emise na nulu“ je ještě mnohem radikálnější názor než ten, že musíme v Evropě zajistit rovnováhu mezi množstvím vypouštěného kysličníku uhličitého a jeho spotřebou díky evropské vegetaci.  Nelze se pak divit, že německá veřejnost masírovaná klimatickými změnami způsobené EVROPSKÝM průmyslem, je ochotná ve velkém hlasovat pro německé zelené.

Není lepšího důkazu o tom, že se EU pohybuje po trajektorii vedoucí k rozpadu přirozené soudržnosti evropských národů vlivem radikálních postojů k migraci a ekologii, které propaguje "nová" evropská levice.  Ty jsou zdrojem napětí mezi evropskými státy i uvnitř EU a nutně povedou k dalším krizím v EU.

Autor: Jan Bartoň | úterý 16.7.2019 8:00 | karma článku: 36,88 | přečteno: 1221x
  • Další články autora

Jan Bartoň

Případ Novotný?

ODS si opět vzpomněla na „svého“ starostu Pavla Novotného a tentokrát mu hrozí vyloučení. Novotný je ale jen špičkou ledovce problému, který se oficiálně nazývá „personální politika“.

15.5.2024 v 9:06 | Karma: 27,08 | Přečteno: 563x | Diskuse| Politika

Jan Bartoň

Madeira - ostrov zaslíbený nejen francouzským důchodcům

Ještě před vypuknutím hlavní dovolenkové sezóny jsme se ženou vyrazili na Madeiru. Madeira je krásný ostrov s přívětivými lidmi.

14.5.2024 v 10:25 | Karma: 21,63 | Přečteno: 438x | Diskuse| Fotoblogy

Jan Bartoň

Antikampaň SPOLU je „zajímavá“

Prezident Petr Pavel odsoudil slova Andreje Babiše k válce na Ukrajině a rovněž tak odsoudil antikampaň SPOLU proti ANO. Je to první závažná kritika vládní koalice ze strany prezidenta.

3.5.2024 v 9:00 | Karma: 41,66 | Přečteno: 4844x | Diskuse| Politika

Jan Bartoň

Stoltenberg - Ukrajina na cestě do NATO

Generální tajemník NATO opět ujistil Ukrajinu o tom, že se nachází na cestě do aliance. Současně však prohlašuje, že členové NATO neplní sliby, které Ukrajině daly.

2.5.2024 v 8:00 | Karma: 32,85 | Přečteno: 1580x | Diskuse| Politika

Jan Bartoň

TOP 09 míří k TOP 00

Tak, jak se podpora TOP 09 dostává hlouběji pod hranici 5 %, zaručující křesla v poslanecké sněmovně, se další osud topky jeví jako skupina „závisláků“ na koalici SPOLU.

26.4.2024 v 12:00 | Karma: 33,16 | Přečteno: 832x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Putinova časovaná bomba. Kadyrov umírá, rozjíždí se krvavý boj o trůny

17. května 2024  14:16

Premium Ramzan Kadyrov ještě dýchá, v Čečensku se však už začíná hledat jeho nástupce. Naznačují to i...

Gruzínská prezidentka vetovala „ruský“ zákon. Jde do boje s vládou

18. května 2024  16:55,  aktualizováno  22:06

Gruzínská prezidentka Salome Zurabišviliová podle tiskových agentur vetovala kontroverzní zákon o...

Izraelský válečný kabinet se bortí. Ganc označil Netanjahuovy plány za fanatické

18. května 2024  20:36,  aktualizováno  21:41

Člen izraelského válečného kabinetu Benny Ganc v sobotu řekl, že jeho strana přestane podporovat...

Gaza jako Vietnam? Demokratům při sjezdu hrozí opakování nepokojů z roku 1968

18. května 2024  20:43

Studentské protesty proti americké podpoře Izraele rozvířily v USA debaty o tom, jak by mohlo...

Slabý Putin chce mou smrt. Pobočník Navalného po útocích kladivem promluvil

18. května 2024  20:21

Leonid Volkov, který býval pravou rukou ruského opozičního politika Alexeje Navalného, řekl britské...

Rozdáváme samoopalovací fluid ZDARMA
Rozdáváme samoopalovací fluid ZDARMA

Toužíte po dokonalé letní barvičce bez rizika spálení? Vyzkoušejte lehký přírodní samoopalovací krém na obličej i tělo od Manufaktury. Zapojte se...

  • Počet článků 2658
  • Celková karma 31,76
  • Průměrná čtenost 2016x
Jsem dříve narozený, přesto se zájmem o vše, co se kolem nás děje.

Seznam rubrik

Oblíbené články