Když jsou šťastní….

Média naznačují „zásadní obrat“ v názorech Donalda Trumpa na EU. Všímají si jeho pochvaly vůči EU. Nevím, zda to je skutečná pochvala. Spíše povzdech.

The EU, I’m totally in favour of it. I think it’s wonderful, if they’re happy. If they’re happy – I’m in favour of it,” he said.

Údajná změna v postoji Donalda Trumpa k EU je založena na jeho lednových výrocích o tom, že „Brexit je z pohledu Británie velmi chytrá věc“ a „že po Británii možná odejdou z EU i další státy“. To, co se mediálně označuje za „zásadní obrat“, anglicky „U-turn“, je prohlášení, které má uspokojit EU. Je to prohlášení ve stylu – když je to baví a jsou šťastní, tak to podporuji! Není v tom žádná velká logika.

Obecně se mi jeví Trump jako výrazově velmi jednoduchý člověk. Četl jsem před pár týdny jakýsi rozhovor s naturalizovanou Američankou z Čech, která na adresu Trumpa utrousila, že „její prezident musí být mnohem chytřejší než ona“.  Trumpova vyjádření nejsou žádné jazykové perly. Mluví tak, jak tweetuje . Krátce. Používá silná adjektiva – ohromný, nádherný, velký  atd ….. – a to mu zatím stačí. Když se Britové rozhodli pro Brexit, je to „chytré“, když se EU nerozpadne, klidně to podporuje, pokud jsou členové EU „šťastní“.  A právě tady je docela významný „zásek“.

Popravdě, Evropané začínají být projektem EU spíše unaveni a otráveni. Na jednu stranu vidí výhody, které spojená Evropa nabízí, poslední roky ale přinesly i značná negativa.  Kdo jsou to ti Trumpovi šťastní „oni“. Jsou to karierní politici v bruselské administrativě? Ti by skutečně mohli být šťastní z toho, že zatím EU drží pohromadě. Jsou to jednotliví lídři států EU? Tam už mám velké pochybnosti, když z úst velmi vysoce postavených evropských vůdců slyším na jedné straně snahu nahnat celou Evropu „do lajny“, na druhé straně urputnou snahu ukázat národní „svébytnost“.

Docela mně pobavil maďarský „incident“ s OH. Ostatně, náš vlastní pokus o kandidaturu Prahy je také zábavnou historkou. Viktor Orbán chvilku kandidaturu Budapesti fedroval, co to šlo, jen se sešlo několik set tisíc podpisů pro vyhlášení referenda v této záležitosti, udělal právě „U-turn“ a OH zrušil.  Je to projev „štěstí“? Sotva.

Donald Trump je v pozici, která z logiky věci vyžaduje, aby měl názor na všechno. Zřejmě si musíme zvyknout na to, že v nepodstatných záležitostech budou jeho stanoviska velmi pružná.  Měli bychom si však zřejmě nejprve my, Evropané, poctivě odpovědět na otázku, zda jsme právě my ze současné EU skutečně „happy“.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Jan Bartoň | pátek 24.2.2017 12:33 | karma článku: 18,72 | přečteno: 471x
  • Další články autora

Jan Bartoň

TOP 09 míří k TOP 00

26.4.2024 v 12:00 | Karma: 33,03