Kauza Murín: Exkomunista proti exkomunistovi

Postavení ředitele GIBS mimo službu se odehrává na pozadí konfliktu mezi ODS a ANO. Poslankyně ODS Jana Černochová vykřikovala něco o „padesátých letech“. Je to ale především příběh o bývalých komunistech.

V bezpečnostních složkách státu se pohybují, podobně jako v soudnictví, stovky bývalých komunistů.  Současný ředitel GIBS Michal Murín je ve funkci od roku 2015 a jmenoval ho bývalý premiér Bohuslav Sobotka.  Murín byl v osmdesátých letech minulého století člen KSČ, podobně jako současný premiér Andrej Babiš.  Murínovi se podařilo projít prověrkami ve SNB po roce 1989 a dotáhl to až na ředitele GIBS.

Babiš usiluje o odvolání Murína z postu ředitele GIBS, nicméně to je možné pouze ve přesně specifikovaných případech.  Na jednání sněmovního bezpečnostního výboru Babiš shrnul své výtky proti Murínovi a opět uvedl, že nemá důvěru v šéfa GIBS. „Pan Murín se zpronevěřil všemu, své instituci, kterou řídí, zákonu o služební kázni a služebnímu slibu,“ řekl premiér. Zpochybnil opět i hospodaření inspekce. Premiér navíc prohlásil, že Murína považuje za „ohrožení demokracie“. „Bavíme se tu o panu Murínovi, který podle státních zástupců není člověkem na svém místě a dokonce bych ho označil za ohrožení demokracie,“ konstatoval Babiš na jednání. Podle něj měl se šéfem bezpečnostních sborů zahájit trestní řízení již Sobotka. „Místo toho, aby (Murín) pomáhal rozkrývat trestnou činnost policistů, tak ji zakrýval a pan premiér (Sobotka) ho kryl,” řekl Babiš po jednání sněmovního bezpečnostního výboru novinářům. 

Požadavku státních zástupců na zahájení kárného řízení s ředitelem GIBS bývalý premiér Sobotka nevyhověl. Podle něj k tomu „nebyl důvod“. Takové jednání považuje Babiš za „krytí“ činnosti ředitele GIBS.  Co se výtek státních zástupců vůči Murínovi týče, v rovině toho, co je o této kauze známo, se jedná o nespolupráci Murína se státními zástupci při vyšetřování, dokonce údajně o „lhaní“ žalobcům při vyšetřování vysoce postaveného policisty.

Vzhledem k tomu, že stejní státní zástupci, kteří vystupují proti Murínovi, se v minulosti podíleli na likvidaci vlády Petra Nečase (alias nezdaněné dary pro jeho dnešní ženu Janu), mám o jejich stanovisku vážné pochybnosti. I když připouštím, že Murín se výšeuvedených skutků mohl dopustit.  Nečinnost Bohuslava Sobotky v záležitosti Murína naopak zapadá do jeho politiky „nejmenšího odporu“.

Co se údajného návratu „padesátých let“ týče, má možná Jana Černochová i trochu pravdy. Právě na počátku padesátých let, dva roky po únorovém komunistickém puči, se do hledáčku StB dostali i komunisté, kteří Klementu Gottwaldovi pomáhali „zničit buržoazii“. Byli obviněni z podvratné činnosti a několik jich bylo i popraveno.  Nyní tedy dochází k „boji“ mezi bývalými členy KSČ (kam oba – Murín i Babiš – vstoupili z „mladické nerozvážnosti“?).  Jsem docela zvědavý po jakém „kádru“ šáhne Babiš, až se mu podaří postavit Murína mimo službu. Opět to bude nějaký bývalý komunista?

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Jan Bartoň | pátek 16.3.2018 13:28 | karma článku: 24,41 | přečteno: 1008x
  • Další články autora

Jan Bartoň

TOP 09 míří k TOP 00

26.4.2024 v 12:00 | Karma: 33,03