Kanalizace není pravolevá, ale peníze ano

Hnutí ANO 2011 již ohlásilo minimálně dvě koalice ve větších městech, v nichž utváří koalice s KSČM. To je jeden ze způsobů jak se vypořádat s „kluky z magistrátů“.

Komunální politika se často trivializuje na slogan, že svoz komunálního odpadu, vodovod a kanalizace nejsou ani pravicové, ani levicové, a že je tak komunální politika o něčem jiném než ta krajská či celostátní. Dlužno podotknout, že v řadě skutečně malých míst vládnout bez KSČM ani nejde, pokud tam například KSČM postavila jedinou kandidátku s nezávislými. Ovšem komunální idyla skončí, když jde o finance. Pak se ukáže, kde jsou politické kořeny té které strany.

Teplice jsou již dvacet let pod vládou ODS. Primátorem a senátorem je zde Jaroslav Kubera. I po skandálu bývalého premiéra Nečase si ODS v Teplicích pod Kuberovým vedením udržela v komunálních volbách vítězství. Teplice jsou, pokud je mi známo, jediným městem Česka, které nemá žádné dluhy. Nemá dokonce ani žádné „městské“ firmy, které by vysávaly rozpočet Teplic a kde by se umisťovali vysloužilí komunální politici jako v tak populárních „trafikách“. To teď možná skončí, pokud levice (ČSSD a ANO) osloví různá obskurní sdružení nezávislých a komunisty a vítěznou ODS vyšachují.

Bohužel, ODS se jasně držela svého pravicového programu právě a jenom v Teplicích a několika dalších městech s nízkým zadlužením, všude jinde se i ODS podílela na zvyšování dluhů měst a dělala tak spíše levicovou politiku. I to stojí kromě výběru kandidátů za neúspěchem ODS v letošních komunálních volbách ve městech, kde ještě před dvěma volebními obdobími ODS dominovala. Kdeže loňské sněhy jsou!

Abych však ANO 2011 příliš nekřivdil, koalice s komunisty na krajské úrovni již bohatě využila ČSSD, a tak se tato strana jen těžko může divit tomu, že i populisté z ANO 2011 se s komunisty dokážou shodnout na komunálních koalicích. I ČSSD zaznamenává po těchto volbách ústup ze slávy, a to má zatím za sebou jen ty nejpopulističtější celostátní kroky, jakým bylo avizované zvýšení mezd zaměstnancům státního sektoru. Až se Bohuslav Sobotka a jeho vláda „unaví“ neustálým nadbíháním svým voličům a dojdou jim peníze na úplatky, pak sešup ČSSD bude rychlejší.

Autor: Jan Bartoň | středa 15.10.2014 8:40 | karma článku: 12,04 | přečteno: 366x
  • Další články autora

Jan Bartoň

TOP 09 míří k TOP 00

26.4.2024 v 12:00 | Karma: 33,03