Jak Zimola v OVM „blafoval“

Jiří Zimola si pustil ústa na špacír a v pořadu OVM prohlásil, že Miloš Zeman, stále duchem sociální demokrat, „povytáhl“ obočí nad nabídkou ANO.  Zimola se tak chtěl vylhat z krachu jednání s ANO.

Jiří Zimola je známý „podrazák“, který se zapojil v již „legendárním“ lánském puči proti Bohuslavu Sobotkovi.  Na rozdíl od Milana Chovance, který vše Sobotkovi „napráskal“, ale „nezradil“ a byl za to Sobotkou potrestán odstavením z kandidátky ČSSD v Jihočeském kraji. Je pravdou, že se potvrdili všechny obavy „pučistů“, kteří nechtěli Sobotku jako premiéra.  Sobotka svou politikou dovedl ČSSD k nejhoršímu volebnímu výsledku v historii České republiky a na konci března 2018 opustil dokonce i poslaneckou sněmovnu.  Je samozřejmě otázkou, zda by jiný premiér (uvažovalo se o Michalu Haškovi?) takovému vývoji dokázal zabránit. Pravděpodobně ne, nicméně to už zůstane navždy v rovině spekulací.

Když se Zimola dostal do funkce statutárního místopředsedy ČSSD na nedávném sjezdu ČSSD, zdálo se, že si ČSSD uvědomila, že potřeba jiné politiky vyžaduje jiné tváře. Proto zřejmě sáhla i po Zimolovi. Ten  přinesl delegátům „růžové brýle“, aby si údajně uvědomili, že je potřeba tyto růžové brýle odhodit, a začít s jinou politikou. Právě díky Zimolovi prošlo na první části sjezdu ČSSD usnesení, které nevylučovalo jednání s Andrejem Babišem o koaliční vládě. Zimola pak s „ANO“ alias Babišem dojednal zahájení koaličních rozhovorů a byl „nadšen“, že se s ním „ANO“ baví. Jak běžel čas, Zimolův elán do koalice s ANO vyprchal, byl prostě vystaven „tvrdé realitě“ toho, že ČSSD je natolik oslabená, že si nemůže nárokovat takové podmínky, které by z ní udělaly pánem v koalici. Nakonec se i Zimola zařadil do „zákrytu“ a vyloučil koalici s ANO, pokud by Babiš byl premiérem.  Politika ČSSD se tak vrátila tam, kam jí dovedl Sobotka s Chovancem. Kriminalizace Babiše, kterou ČSSD dotáhla až do trestního oznámení, je opět „základem“ její politiky. Tedy přesně ta politika, která ČSSD dovedla do volebního propadáku.

Zimola pak "vysvětloval" , že se v pořadu OVM vyjádřil „neobratně“. Byla to reakce na poznámku mluvčího Zemana k Zimolovu stanovisku v OVM: Pan prezident povytáhl obočí nad nabídkou hnutí ANO a snad mohu prozradit, že i on coby bývalý sociální demokrat, a já říkám stále duchem sociální demokrat, nám asi nedoporučil, abychom takovou nabídku přijali.“ Ovčáček k tomu poznamenal: Prezident republiky konstatuje, že žádné takové nedoporučující stanovisko k nabídce hnutí ANO představitelům ČSSD nesdělil. Zimola si pak sypal popel na hlavu.

Z toho plyne vlastně jedno jediné poučení:  Jednou lhář, stále lhář. Zimola  kul pikle proti Sobotkovi, paradoxně se Zemanem, a právě na Zemana se „odvolává“ jako na důvod, proč nemohl podpořit koaliční návrh ANO. Že nemluví pravdu, tj. česky lže, mne u Zimoly vůbec nepřekvapuje. On už je prostě takový sociální demokrat duchem. S takovým „novým“ vedením ČSSD to tato strana může rovnou zabalit, ať už ve vládě nebo v opozici. Dokud ČSSD nebudou reprezentovat úplně nové tváře nezatížené minulými skandály, do té doby to s touto stranou půjde z kopce. A žádné „milosrdné“ průzkumy volebních preferencí, jako ten od KANTAR TNS, tomu nezabrání.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Jan Bartoň | úterý 10.4.2018 8:00 | karma článku: 35,43 | přečteno: 1232x
  • Další články autora

Jan Bartoň

TOP 09 míří k TOP 00

26.4.2024 v 12:00 | Karma: 33,03