Helena Válková ombudsmankou?

Helena Válková byla prezidentem Milošem Zemanem jmenována kandidátkou na novou ombudsmanku. Kandidaturu přijala, ale nyní jí chce odmítnout.

Helena Válková napsala někdy počátkem sedmdesátých let jakýsi obskurní článek s Josefem Urválkem, žalobcem v zinscenovaném procesu s Miladou Horákovou. Když to vyplavalo na povrch, prohlásila, že nevěděla, kdo to Urválek je. Svůj článek hájila jako „ryze odborný“ a vůbec nevěděla, že paragrafy, které měly sloužit na resocializaci lidí po ukončení trestu byly používány i vůči disidentům. Prohlásila, že se proti této interpretaci její práce bude bránit soudní cestou. Poté na ČT24 v pořadu Události, komentáře oznámila, že se kandidatury vzdá. Učinila to však způsobem velmi podivným, protože když se jí moderátor zeptal, zda může vyloučit, že se stane ombudsmankou, řekla něco v tom smyslu – jak to mám vědět?

Válková také prohlásila, že by se kandidatury vzdala proto, že byla v KSČ a když by veřejnost preferovala někoho, kdo v KSČ nebyl (jak řekla – byl čistý jak padlý sníh), že prezidentovu nominaci odmítne.

Bylo toho hodně, co o sobě Válková prozradila. Pokusme se tedy trochu její projev „dešifrovat“. Je ročník 1951 a v roce, kdy onen článek s Urválkem vyšel, jí bylo něco přes 25 let. V té době již byla v KSČ, a to z kariérních důvodů. Pokud Válková argumentuje tím, že všichni soudci, prokurátoři a právníci obecně museli být z kariérních důvodů ve straně, u soudců a prokurátorů to platilo bezezbytku. Nicméně, kdo je to Urválek zcela jistě věděla. Pokud ne, přičetl bych to k její tíži. Pak by se totiž skutečně o historii Československa po roce 1948 nezajímala a chtěla dělat kariéru stůj co stůj.

Osobně se mi zdá její argumentace velmi slaboučká. Pokud se nechce vzdát nominace proto, že psala článek s Urválkem, ale připouští, že by se nominace vzdala kvůli svému členství v KSČ, je to velmi hloupá obhajoba. Zásadní potíž je však v mlžení kolem vzdání se nominace. Místo aby řekla nominace se vzdávám a basta, chce jít za prezidentem a požádat ho, zda bude souhlasit s tím, že se vzdá nominace.  Jako by si chtěla nechat ještě malou škvírečku, že by přeci jenom mohla ombudsmankou být, pokud jí Zeman nevyhodí. Takto se ale svobodný člověk své nominace nevzdává. Pokud se vzdá, pak bez ohledu na to, zda s tím ten, kdo ho jmenoval souhlasí či nesouhlasí. A právě kvůli této obezličce se domnívám, že se Válková stát ombudsmankou nemůže. To už je fakt „přes čáru“!

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Jan Bartoň | neděle 12.1.2020 9:00 | karma článku: 30,47 | přečteno: 974x
  • Další články autora

Jan Bartoň

TOP 09 míří k TOP 00

26.4.2024 v 12:00 | Karma: 33,03