Důvěru v EU podlomili i čeští politici

Britský odchod z EU je již realitou, se kterou se lze buď smířit, nebo ne.  Pokles důvěry v politiku EU je patrný i u nás a na vině jsou čeští vrcholní politici. Celá léta „harmonizovali“ a „zlepšovali čerpání“. Toto je výsledek.

Miloš Zeman prohlásil, že důvod britských voličů k odchodu z EU spočíval v „migrační politice“.  (Mimochodem, Zeman se opět mýlil, když předpokládal vítězství zastánců setrvání v EU). Nicméně, ani ve věci „migrační politiky“ neříká Zeman pravdu, přinejmenším celou pravdu. Pro britské voliče byl totiž vážným argumentem proti EU příchod imigrantů z východní části EU, zejména z Polska.

Dnešní vládnoucí ČSSD se vyjadřovala „proevropsky“ vždy a všude. Politika pravicové vlády Topolánkova kabinetu a později ani Nečasovy vlády jí nebyla dost proevropská. Kandidáti ČSSD do Evropského parlamentu se předháněli v tak známém „eurohujerství“. Všichni si dobře vzpomínáme na výtky dnešního premiéra o tom, že pravicové vlády nedostatečně harmonizovaly unijní směrnice do českého práva. I ten protikuřácký zákon byl nakonec produktem oné „harmonizace“ s poukazem na to, že ostatní státy EU už ho mají.

Nyní, v časech krize způsobené migrací z chudého jihu podpořené válkou v Sýrii, Iráku a terorismem v řadě afrických zemí, zaujala ČSSD i Miloš Zeman „národní postoj“. Přitom, jak je to dávno (asi dva roky?), když Miloš Zeman vyzýval k opatřením pro přijetí jednotné evropské měny!

Odchod Británie někteří chápou jako možnost „nového začátku“. Není vůbec jasné, co se tímto novým začátkem myslí a zatím je to jen takové mlžení. Premiér Bohuslav Sobotka sice může věřit, že se EU nerozpadne, nicméně i státy, které byly dosud k EU loajální, se mohou velmi snadno ocitnout v táboře nespokojených a mohly by následovat příklad Británie. A pokud by snad i hrozilo, že by proevropský postoj mohl ohrozit volební výsledek ČSSD, začne i Sobotka lavírovat a vyslovovat „požadavky“ na změnu politiky EU. Brexit tak není ani nebude jakýmsi „izolovaným jevem“, který vyšumí a pojede se dál. Pro EU zcela jistě začíná období, které ukáže, zda má další trvání unie evropských států budoucnost. Podle první oficiální reakce německé kancléřky Angely Merkelové se zdá, že alespoň v případě Německa bude pokračovat snaha o pokračování současné politiky EU, která je podle kancléřky zárukou míru v Evropě. Evidentně tak vyzývá ke kontinuitě politiky EU s nadějí, že bez Británie to půjde snadněji. V tomto se zřejmě velmi mýlí a nejbližší týdny jí o tom pravděpodobně velmi rychle přesvědčí.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Jan Bartoň | pátek 24.6.2016 17:00 | karma článku: 31,28 | přečteno: 1300x
  • Další články autora

Jan Bartoň

Případ Novotný?

15.5.2024 v 9:06 | Karma: 26,94

Jan Bartoň

TOP 09 míří k TOP 00

26.4.2024 v 12:00 | Karma: 33,16