David Rath kope do Jana Hamáčka

Bývalý ministr zdravotnictví a hejtman za ČSSD David Rath je bezesporu člověkem, který to své straně docela slušně zavařil. I jeho aféra se podílela na postupném úpadku ČSSD. Nyní bude zřejmě opět odsouzen.

Spravedlnost je v případě Davida Ratha skutečně „slepá“. Po řadě let, která uplynula od doby Rathova zatčení s docela slušným balíkem peněz, už veřejnost poněkud pozapomněla na to, co vedlo kdysi k jeho zatčení.

Před dlouhým časem přišlo překvapivé rozhodnutí odvolacího soudu, kam se Rath a jeho právníci odvolali. Soud zrušil trest 8,5 roku pro Ratha a prohlásil, že využití odposlechů jako důkazního prostředku bylo nezákonné. Později Nejvyšší soud rozhodl, že odposlechy nezákonné nebyly a vrátil tak do hry šanci Ratha opět s využitím odposlechů odsoudit. Nyní tedy probíhá nové soudní jednání, které má být během několika týdnů zakončeno vynesením nového rozsudku.

Již na počátku aféry Rath tvrdil, že finanční prostředky, které u něho byly nalezeny (hotovost 7 milionů korun) nejsou jeho peníze a naznačoval, že jsou to finance určené pro činnost ČSSD. Dále pak o této záležitosti nemluvil. Nyní, v rámci nového procesu, vystoupil s tvrzením, že to byl současný předseda ČSSD Jan Hamáček, který po něm požadoval finance na činnost ČSSD. Jan Hamáček ČT sdělil, že v době, o které Rath hovoří, neměl se stranickými financemi „nic společného“.  

Tvrzení Ratha je samozřejmě tvrzení, které může být nejen zavádějící, ale i zcela vymyšlené. Nicméně že se aktivita Ratha v dobách jeho výkonu hejtmanské funkce mohla týkat i zajištění „volných finančních prostředků“ pro ČSSD (nebo pro financování kampaně přímo pro Ratha) nemusí být úplně nepravděpodobné.

David Rath dnes do médií vykládá, že vše běží „podle plánu“ a „systém“ si už tentokrát pohlídá to, aby byl odsouzen. Dělá tak ze sebe obětního beránka, který se ničeho nedopustil. Dalším „novým“ faktem v podání obžalovaných má být i kauza léků, které měl brát již odsouzený Petr Kott. Rath pak na kameru ČT vážně vykládal, že tento lék způsobuje „halucinace“ a tudíž to, co Kott v odposleších říká, jsou názory pod vlivem tohoto léku.

David Rath je evidentně člověk bez jakýchkoliv skrupulí. Využívá práva hájit se jakýmikoliv prostředky včetně lží. Soudy si Ratha ještě velmi „užijí“, protože zcela jistě využije všech možností odvolání a pokud bude někdy pravomocně odsouzen, není vůbec jasné kdy.

Autor: Jan Bartoň | čtvrtek 8.3.2018 9:21 | karma článku: 26,79 | přečteno: 737x
  • Další články autora

Jan Bartoň

Případ Novotný?

15.5.2024 v 9:06 | Karma: 27,09

Jan Bartoň

TOP 09 míří k TOP 00

26.4.2024 v 12:00 | Karma: 33,16