Británie opustí jednotný trh

Britská premiérka Theresa Mayová uvedla dvanáctibodový plán na „čistý Brexit“. Důležitou součástí tohoto plánu je odchod Velké Británie z jednotného trhu.

Theresa Mayová ve svém projevu v London's Lancaster House prohlásila, že na jednáních s EU klade důraz na to, aby Británie nebyla členem jednotného evropského trhu, protože by to znamenalo podřízenost Evropskému soudnímu dvoru. Současně dodala, že bude usilovat o co nejlepší podmínky pro přístup Velké Británie na tento trh prostřednictvím co nejúplnější budoucí obchodní dohody s EU. Odchod Británie z EU bude znamenat i úplný návrat ke kontrole imigrace na britských hranicích s tím, že si Británie zachová společný prostor s Irskou republikou.

Současně oznámila, že bude dohoda o vystoupení Británie z EU dosažená během dvouletého vyjednávání s EU předložena oběma komorám britského parlamentu.  Blíže ale nespecifikovala, co by se stalo v případě, že by obě komory britského parlamentu dohodu s EU odmítly, tj. zda by v takovém případě zůstala Británie v EU. Prohlásila, že nepřijme žádné ponižující podmínky ze strany EU. Plný text projevu Mayové je zde.  Dvanáctibodový plán na „čistý Brexit“ obsahuje

1.       Jistotu toho, že jednání budou otevřená

2.       Návrat do stavu, v němž budou platit pouze britské zákony

3.       Posílení britské unie

4.       Zachování společného cestovního prostoru s Irskem

5.       Dohled nad imigrací

6.       Stanovení práv občanů EU v Británii a Britů v EU

7.       Ochrana práv pracujících

8.       Volný obchod s evropským trhem

9.       Nové obchodní dohody s dalšími zeměmi

10.   Zlepšení pro vědu a inovace

11.   Spolupráce proti kriminalitě a terorismu

12.   Hladký a spořádaný odchod Británie z EU

 

V několika svých záměrech to bude mít Mayová složité, například v tom, že skotská vláda je odpůrcem Brexitu. Právě vnitřní poměry v Británii mohou záměry britské vlády velmi ovlivnit. Z hlediska volného obchodu s evropským trhem bude zřejmě nejsložitější otázkou postavení občanů EU v Británii. Existují dva přístupy. Ten první počítá s tím, že práva občanů EU na dosavadní postavení v Británii budou ohraničena datem hlasování, tj. červnem 2016. Ze strany EU je však velmi pravděpodobné, že tímto datem bude teprve okamžik vystoupení Británie z EU, tj. počátek roku 2019.

Nastupující americký president Donald Trump na adresu postavení Británie po jejím odchodu z EU prohlásil, že jeho administrativa připraví dohodu s Británií o přístupu na americký trh, která začne platit v okamžiku vystoupení Británie z EU. Podle předchozích prohlášení britské premiérky bude aktivace článku 50 o vystoupení z EU podle Lisabonské smlouvy provedena do konce března tohoto roku a na vyjednávání o podmínkách odchodu jsou plánovány dva roky.  Nejpozději počátkem roku 2019 by tedy mělo být vše dojednáno.

Autor: Jan Bartoň | středa 18.1.2017 8:06 | karma článku: 19,75 | přečteno: 495x
  • Další články autora

Jan Bartoň

TOP 09 míří k TOP 00

26.4.2024 v 12:00 | Karma: 33,03