Brexit prošel – libra oslabila

První hmatatelnou reakcí na výsledek referenda je pokles hodnoty libry vůči dolaru. David Cameron bude mít těžkou pozici jako premiér i jako předseda konzervativců.

Vítězem referenda o členství Velké Británie v EU je strana Leave a vůdce UKIP Nigel Farage  už vyzval premiéra Camerona, aby odstoupil. V reakci na výsledek referenda došlo k oslabení libry o více než 10%. Ti, co měnili před referendem libru za dolary, tak na výsledku referenda profitují. Nyní, až opadne vlna zklamání u jedněch a euforie u druhých, se začne s jednáním o podmínkách vystoupení Británie z EU.

Pro EU je výsledek britského referenda „posledním vážným varováním“, jak jsem se v řadě prvních komentářů dočetl. Otázkou je, zda toto varování je EU vůbec schopna akceptovat a změnit se. Mám vážné pochybnosti o tom, že Německo a Francie, které v minulosti vždy stály na straně užší integrace, budou schopny třeba i jen uvažovat o změnách své politiky. Samozřejmě, je to závislé i na vnitropolitické situaci v obou zemích. Francie je na tom v tomto ohledu přeci jenom hůře než Německo, Národní fronta Marine Le Penové je tam velmi silné seskupení a francouzská vláda bude muset více lavírovat.

Konzervativní strana premiéra Camerona se díky kampani k referendu rozštěpila, nicméně většina odpůrců členství Británie v konzervativní straně na čele s Borisem Johnsonem vyzvala premiéra, aby dále vedl britskou vládu bez ohledu na výsledek referenda. Johnson prohlásil, že díky tomu, že vláda Davida Camerona vypsala referendum o členství v EU, dala občanům Británie možnost, aby si svobodně vybrali svůj další osud.

Průběh vyjednávání o odchodu Británie z EU ukáže, zda očekávání Britů toužících po vystoupení z EU dojdou naplnění. Británii však nečeká nic jednoduchého, bude se totiž hrát o to, zda proces fragmentizace EU nepřeskočí do samotné Velké Británie.  Severní Irsko i Skotsko hlasovalo pro setrvání v EU a zřejmě se v obou případech tamní vládnoucí strany pokusí vyvolat další referenda o setrvání Skotska i Severního Irska ve svazku Velké Británie. Pozici EU však výsledek hlasování v Británii výrazně oslabil a je možné, že „poslední vážné varování“ přišlo příliš pozdě.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Jan Bartoň | pátek 24.6.2016 8:09 | karma článku: 18,62 | přečteno: 554x
  • Další články autora

Jan Bartoň

TOP 09 míří k TOP 00

26.4.2024 v 12:00 | Karma: 33,03