Babiš naštval komunisty

Podpora KSČM menšinové vládě ANO má zřejmě jasný limit. Předseda komunistů Vojtěch Filip prohlásil, že by navržení odvolání Zdeňka Ondráčka Babišem mohlo vést ke změně postoje komunistů k jeho vládě.

Zvolení Zdeňka Ondráčka do čela komise pro kontrolu GIBS způsobilo první vážnou krizi mezi Andrejem Babišem a Vojtěchem Filipem. Babiš totiž „překvapivě“ napsal, že je proti tomu, aby Ondráček vykonával funkci šéfa komise GIBS, i když s jistou „odbočkou“, pokud by se Ondráček za své „činy z mládí“ omluvil.

Nepřekvapilo proto, že se předseda komunistů proti výzvám k odvolání Ondráčka ostře vymezil. Prohlásil, že by tlak na odvolání Ondráčka z čela komise pro kontrolu GIBS mohl vést ke změně postoje komunistů k vládě Andreje Babiše.  Babiš a Filip se k tomuto tématu ještě sejdou.

Zdá se mi, že Babiš narazil svým kličkováním ve věci nepodpory Zdeňka Ondráčka na limity své politiky. I jeho vláda, má-li získat podporu poslanecké sněmovny, si jí prostě a jednoduše musí zasloužit. Pokud chce vládu menšinovou s podporou ČSSD a KSČM, musí tedy jít na ruku právě těmto dvěma stranám. Tvářit se, že by jeho vládu mohly podporovat i další strany za přísliby toho či onoho, je sice možné, ale „tvrdá realita“ nakonec dožene i Babiše. Určitě mu není milé, že se demonstrace proti zvolení Ondráčka do čela komise GIBS zejména v Praze jednoznačně proměnily na skandování hesel proti němu.

Babišovu výzvu k odvolání Ondráčka komentoval předseda ODS Petr Fiala tak, že ODS zcela jistě navrhne jeho odvolání z funkce a budou na to stačit hlasy ANO a ODS. Jako pokrytecké to naopak označil předseda poslaneckého klubu ČSSD Jiří Chvojka. Nové vedení ČSSD se zatím k této záležitosti ani nevyjádřilo. Nelze totiž vůbec vyloučit, že Ondráček mohl dostat i několik hlasů od poslanců ČSSD v naději na to, že si u Babiše udělají „oko“. A bác ho! Babiš Ondráčka včele komise nechce.

Babiš tak bude muset pochopit, že v poslanecké sněmovně potřebuje mít spolehlivé poslance. Primárně dnes vlastně nejde ani příliš o kauzu Ondráčka. Jde o celkový přístup Babiše k poslanecké sněmovně. Výrok jako ten o Ondráčkovi sníží důvěryhodnost Babiše v očích poslanců KSČM a ti za to mohou požadovat další ústupky. V politice skutečně není nic zadarmo a toho by si měl být Babiš vědom.

Jsem přesvědčen, že pokud Babiš neskončí s politikou kličkování mezi potencionálními podporovateli, nemusí se mu podařit ani spojenectví, které se tu rýsuje od voleb, tj. koalice ANO, SPD a KSČM. Sázka na ČSSD, na zdecimovanou stranu, která je na dně svých preferencí, nemá smysluplný program a slaboučkého Jana Hamáčka jako předsedu, nemusí vyjít. A bývalý předseda ČSSD, který chyběl na sjezdu své strany, se naopak ukázal na demonstraci v Praze proti Babišovi. A tento poslanec ČSSD má hlasovat pro koalici ANO a ČSSD?

Pak stačí, podobně jako na Slovensku, jedna událost, která otřese veřejností, a mohou se opět přepisovat preference, například ve prospěch Pirátů Ivana Bartoše. Babišovi mělo i dojít, že jeho návrh na odvolání Ondráčka mu nezíská sympatie u příznivců KSČM a ani u jejich odpůrců. Každý si navíc rád do Babiše kopne za jeho možnou spolupráci s StB. To už zejména pražská demonstrace ukázala. Být miláčkem davu je prostě nejisté povolání a o tom by mohli Babišovi hodně povědět ti, kteří na první příčce politické popularity figurovali před ním. A bylo jich hodně.

Komunisté se mohou obratem Babiše a hnutí ANO cítit natolik poníženi, že buď zcela přehodnotí svůj postoj k podpoře vlády ANO, nebo zvýší svůj vydírací potenciál a za podporu budou více požadovat. Považuji proto Babišův postoj ke zvolení Ondráčka za chybný a bude ho stát ztrátu podpory pro jeho vládu.

Autor: Jan Bartoň | úterý 6.3.2018 8:01 | karma článku: 27,62 | přečteno: 841x
  • Další články autora

Jan Bartoň

TOP 09 míří k TOP 00

26.4.2024 v 12:00 | Karma: 32,89