Armáda USA v Polsku

Obamova administrativa se s polskou vládou dohodla na umístění asi 3500 amerických vojáků v Polsku spolu s technikou. Žádný Polák s tím nemá problém.

Předsedkyně polské vlády Beata Szydlová označila příchod americké armády do Polska za historickou událost. O přítomnost americké armády podle ní usilovaly předchozí generace Poláků, vzhledem k postavení Polska mezi Ruskem a Německem.  V současné době má americká přítomnost především symbolicky ukázat odhodlání USA a NATO bránit východoevropské státy NATO před hrozbou z Východu.

Dohoda Polska a USA o umístění amerických pozemních sil na polském území proběhla za velmi malého zájmu českých médií. Ve srovnání s tím jaké vášně vzbuzoval projekt americké radarové stanice v Česku s tím, že s jeho umístěním většina české populace nesouhlasila, proběhla dislokace americké armády v Polsku naprosto klidně.  Poláci si americké vojáky na svém území přáli, řada z nich využila jejich příchod k vytváření rodinných fotografií společně s vojáky.

Spekuluje se, zda nový americký prezident dohodu s Polskem podpoří. Velmi by mne překvapilo, pokud by Donald Trump dislokaci americké armády v Polsku nepodpořil. Z hlediska americké zahraničí politiky v éře Baracka Obamy je dohoda s Polskem jedním z nemnoha zahraničně politických kroků, který se Obamovi povedl.  Rusko koncem roku 2016 oznámilo, že v Kaliningradské oblasti, která je pod jeho kontrolou na území vklíněném do členských států NATO, rozmístí nové rakety. Nová americká administrativa tak může s Ruskem jednat z pozice síly a dosáhnout omezení těchto plánů výměnou za omezení své vojenské přítomnosti v Polsku.

Autor: Jan Bartoň | pondělí 16.1.2017 9:36 | karma článku: 26,02 | přečteno: 1111x
  • Další články autora

Jan Bartoň

TOP 09 míří k TOP 00

26.4.2024 v 12:00 | Karma: 32,83