Alexandrovci – slušná hysterie

Alexandrovci nejsou „my cup of tea“. Hysterie, která se k turné Alexandrovců strhnula, jen dokazuje jednak v Česku zakořeněný bolševismus a naivní „boj s ruskou armádou“.

Moje dcera dostala volňásky, prý do Rudolfina, na Alexandrovce. Ona sama se zajímá o sborový zpěv a přišlo jí to docela zajímavé. Pozvala nás, tj. rodiče, abychom jí na koncert doprovodili. Tak jsme se oblékli jako do Rudolfina a skončili v Tipsport Aréně v Holešovicích, kam proudily davy. Stihli jsme to tak tak a přišli přesně na zahájení programu.

Mimochodem, Alexandrovcům jsem se vyhýbal za časů bolševika, kdy k nám jezdíval tento soubor pravidelně a přinášel „osvětu“ tancem a písní. Bylo mi zřejmě souzeno užít si ho „na živo“ stejně.

Z hlediska programu nic překvapivého. Převažovaly písně oslavující vítězství Rudé armády nad Hitlerem s promítám dobových filmových snímků. V případě návratu sovětských vojáků z Berlína do SSSR vlakem byla obsypaná nádraží čekající na vojáky vracející se z fronty, parní lokomotiva byla vyzdobena obrovským portrétem Stalina. Prostě dobový snímek, při kterém zejména starší diváci v hledišti, a že jich tam kolem nás bylo, museli oči sušit kapesníky.

To, že se s turné Alexandrovců svezlo několik našich zpěvaček, mě nijak zvlášť nepobuřuje. Helena Vondráčková je ostatně ráda ve světle ramp s kýmkoliv a svým „bojem“ s někdejší kolegyní Martou Kubišovou mi jenom potvrdila to, co si o ní mám myslet. Lucie Bílá je již v podobné situaci jako Vondráčková, tj. přešla z kategorie mladé rebelky a úspěšné slavice do kategorie usedlé a ctihodné umělkyně.  

Samostatnou kapitolou jsou „bojovníci proti Rudé armádě“, kteří svůj protest s vystupováním Alexandrovců v Česku chápou jako boj s ruskou propagandou a demonstrovali s „Putlerem“ v nadživotní velikosti a „určitě si jich museli členové sboru všimnout“.

Sečteno a podtrženo – bolševické vzpomínky na slavnou éru SSSR přitáhly do hlediště starou bolševickou gardu, ty, kteří na tyto časy vzpomínají s láskou a dojetím. Pak tam bylo asi hodně takových, co se svezli s „volňásky do Rudolfina“ a pak asi i ti, co se prostě přišli podívat na slušný mužský pěvecký sbor.  

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Jan Bartoň | pondělí 19.10.2015 13:59 | karma článku: 20,23 | přečteno: 1284x
  • Další články autora

Jan Bartoň

TOP 09 míří k TOP 00

26.4.2024 v 12:00 | Karma: 33,16