Adriana Krnáčová vyslechla tvrdou kritiku

Ustavení nové rady hlavního města Prahy bylo doprovázeno docela slušnými zmatky. Před veřejnou volbou primátorky se navíc kandidátka ANO Krnáčová rozhodla držet bobříka mlčení.  

Je obvyklé, že se kandidát na jakoukoliv funkci v jakékoliv společnosti představí. Minimálně proto, aby řekl o sobě pár slov. Také se ukáže, jak je na tom s vystupováním na veřejnosti. Kandidátka na primátorské křeslo Prahy, která hospodaří s rozpočtem docela slušného ministerstva, se však po vyzvání k tomu, že má několik minut na to se představit plénu zastupitelů, rozhodla nepromluvit. Sklidila za to obrovskou kritiku zejména od zastupitelů zvolených za TOP 09 a ODS.

Vlastní hlasování o primátorce pak proběhlo aklamací. Jsem svým způsobem rád, že se tak stalo, protože jsme mohli na internetovém přenosu ihned vidět, kdo primátorku podpořil, kdo se zdržel a kdo byl proti. Pro hlasovala celá koalice (33 zastupitelů), 22 zastupitelů bylo proti a 7 se zdrželo (pokud si ta čísla dobře pamatuji).

Nově zvolená primátorka ani po volbě nic zásadního neřekla, pokud do toho nepočítám fráze o tom, kolik čeká novou radu práce. Koalice se bude v případě potřeby zřejmě obracet na ty zastupitele, kteří se při hlasování o radě Prahy zdržovali hlasování. Budou to tedy pravděpodobně piráti a komunisté, kdo přijdou koalici na pomoc, když bude v úzkých.

Nová vláda nad Prahou chce údajně zlevnit časové jízdné a slibuje si od toho zvýšení využití MHD v Praze. Po dvou letech chce opatření „vyhodnotit“ a rozhodnout, zda v něm bude pokračovat či ne. Přitom existuje poměrně jednoduchý způsob jak to zjistit a mnohem rychlejší. Stačí vyhlásit na měsíc v zimě a měsíc v létě možnost cestovat zdarma a držitelům časových kuponů to kompenzovat prodloužením platnosti jejich průkazů o tyto dva měsíce. Tím se ukáže maximální absorpční kapacita MHD v případě, že by byla tato doprava zdarma. Snížení o pár stovek ročně žádné velké zvýšení zatížení MHD nevyvolá. Ostatně, měst, kde se cestuje zdarma, je už několik, a je tedy kam se podívat pro inspiraci. Samozřejmě by taková akce vyžadovala i sledování automobilové dopravy v centru v období „experimentů“.

Spíše však celou akci hodnotím jako populistické gesto ne nepodobné vlakům „zdarma“ na Slovensku.

Snad se paní primátorka rozhovoří a řekne nám něco nového a zajímavého.

Autor: Jan Bartoň | čtvrtek 27.11.2014 12:48 | karma článku: 25,25 | přečteno: 1593x
  • Další články autora

Jan Bartoň

TOP 09 míří k TOP 00

26.4.2024 v 12:00 | Karma: 32,83