Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Zvýší se počet žen v senátu?

Pokud vyhraje ve druhém kole senátních voleb doktorka Alena Dernerová, stane se první ženou v horní komoře Parlamentu České republiky ze severozápadu Čech. Most, odkud pochází, navíc nikdy v historii nezastupovala jediná žena ani v poslanecké sněmovně Parlamentu. Lékařka s aprobací pediatr a neurolog je v republice úzkoprofilové zboží a možná je škoda, že chce do politiky. Ale někdy méně může znamenat více.

MUDr.Alena DernerováArchiv

Co Vás vede ke snaze být úspěšnou političkou, když jste špičkovou lékařkou?

Bylo to dlouhé rozhodování. Hlavním cílem, který jsem si vytýčila, je  intenzivní boj proti korupci, která v naší zemi dosáhla nebývalých rozměrů. Jedná se nejen o regionální úroveň a kauzu předražených přístrojů v Krajské zdravotní, ale zejména o státní zakázky na nejvyšší úrovni a prorůstání korupce do politiky. A proč do senátu? Protože si myslím, že odtud budu mít mnohem větší šanci změny prosazovat.

 

Budete dál léčit děti?

Nikdy se nevzdám medicíny, krásného a svobodného povolání. Nemohla bych žít jen v politickém akváriu. Vždyť právě dennodenní kontakt s pacienty a jejich rodiči mně umožňuje získávat informace o jejich životě a problémech a vždy mě to vrátí zpátky na zem. Jsem přesvědčena, že práce v senátu neomezí rozsah mé dosavadní praxe.

 

Co chcete v senátu dělat a jak?

Nejprve se chci spojit s politiky, kteří bojují proti korupci. Jak vidno z níže citovaného dopisu, oslovují mě tito politici již sami.Tady je jeden z dopisů, jaký jsem na toto téma dostala.

,,Vážená paní doktorko, sleduji již delší čas Váš osamocený boj proti obchodníkům se zdravím na severu Čech. Věděl jsem o Vás víc od těch, kteří Vás v porotě Nadace CH 77 navrhovali na cenu Františka Kriegela za občanskou statečnost. Je dobře, že jste ji dostala právě Vy. Píši Vám proto, abych vás povzbudil v posledních rozhodujících dnech kampaně. Dobře vím, jak je vysilující. Moc bych si přál, abyste se do Senátu dostala. Senát potřebuje mnohem víc nepoddajných osobností jako jste Vy. Byli bychom tak v Senátu už tři držitelé této ceny (ještě Jaromír Štětina). Nebylo by to na těch jednaosmdesát senátorek a senátorů mnoho, ale přece! Ověřil jsem si, že Vás budou volit i naši lidé, křesťanští demokraté, kterých na severu není mnoho, ale ve druhém kole potřebujete doslova každý hlas. Držím Vám palce, vydržte až do konce! Upřímně zdraví Petr Pithart"

 Potom bych chtěla prosadit napříč stranami změnu některých klíčových zákonů, což by mohlo daňovému poplatníkovi ušetřit až několik set tisíc korun ročně- například- změnu Zákona o veřejných zakázkách,  změnu Zákona o podpoře regionálního rozvoje a změnu trestního zákoníku, kde bych zařadila korupční jednání mezi zvláště nebezpečné trestné činy.

Samozřejmě se chci věnovat otázce zdravotnictví, zejména zlepšení pracovních podmínek pro zdravotníky, aby neodcházeli do zahraničí nebo do třetí sféry. Tím i zlepšení péče o lidi. V sociální problematice, bych chtěla vytvořit  například chráněné dílny pro handicapované. Pokud budu zvolena, ihned navštívím starosty obcí na Mostecku a budu chtít, aby mi sdělili své problémy, eventuelně návrhy na změnu zákonů, které jim komplikují život.

 

Čím podle Vás prohrává ČSSD  a ODS na body hlavně s nezávislými, jako jste vy?

V průběhu času mezi ČSSD  a  ODS vznikla velmi pevná vazba, samozřejmě že ne ideová. Díky tomu ztrácí tyto dvě strany u voličů kredit. Jen si vezměte, že například ČSSD po krajských volbách v roce 2008 mohla uzavřít koalici se Severočechy a nikoliv s ODS. A jak to dopadlo? Opět velká koalice. Změnilo se jen několik vedoucích postů, byznys převážil touhu voličů po změně.

 Mostecko může být pyšné na to, že jeho kandidátka do Senátu Parlamentu České republiky je člověkem, který se nebojí otevírat nejkontroverznější problémy společnosti. Má štěstí v tom, že v Mostě má na magistrátu spojence v podobě JUDr. Hany Jeníčkové, která se s největší pravděpodobností stane první náměstkyní primátora.

Autor: Jana Urbanová | čtvrtek 21.10.2010 13:17 | karma článku: 7,88 | přečteno: 994x
  • Další články autora

Jana Urbanová

Chomutovská TOP 09 se domáhá práv u Ústavního soudu

Lidé označovaní za nepřijaté z chomutovské organizace TOP 09 podali na postup vedení strany ústavní stížnost. Byli totiž označeni za nepřijaté po více jak roce a to se jim rozhodně nelíbí. Za stížností stojí především chomutovský lékař MUDr Jan Flaška. V boji za práva svá i svých kolegů se spojil s pražskou advokátní kanceláří Mgr. Jana Dostála a JUDr. Pavla Sorokáče. Ti teď jejich zájmy hájí u Ústavního soudu po té, co se jejich klienti neúspěšně obrátili na smírčí výbor i vedení strany.

18.10.2011 v 9:20 | Karma: 8,27 | Přečteno: 1034x | Diskuse| Ostatní

Jana Urbanová

Zařiďte prominutí pokuty z MF a my vám opravíme dům

Rozhovor: Tomášem Pukančíkem Za to, že jim zařídil prominutí pokut, prý firmy v Kadani bývalému starostovi opravují dům. Uvnitř TOP 09, jejímž je členem vedení, to i kvůli tomu pěkně vře. Jedním z kritiků poměrů uvnitř strany je i Tomáš Pukančík.

26.9.2011 v 10:35 | Karma: 13,33 | Přečteno: 1207x | Diskuse| Ekonomika

Jana Urbanová

„Nečleni“ TOP 09 zvažují ústavní stížnost

Rozhovor: Adolfem Sigmundem Proč jste vstoupili do strany TOP 09? Do TOP 09 jsem vstoupil, protože to byla nová pravicově založená strana, která na politickém úrovni nabízela zcela nový a inovativní přístup a také strana, která chce zlepšit životní a politickou úroveň v ČR. Byla to strana, která se tvářila, že je otevřená mladým lidem, kterým chce dát příležitost.

21.9.2011 v 9:33 | Karma: 10,12 | Přečteno: 1131x | Diskuse| Politika

Jana Urbanová

TOP 09 je napojená na scientology

Rozhovor Ing.Jiřím Zemanem Proč jste vstoupil do strany TOP 09 Dlouho jsem měl nabídku od ODS,ale připadá mi na pravicovou stranu příliš levicově orientovaná,zatížená příliš vlastními problémy.TOP 09 byla v počátku jasně a silně transparentní,vůdci viditelně nepotřebovali hrabat peníze.

16.9.2011 v 14:05 | Karma: 16,89 | Přečteno: 1810x | Diskuse| Ostatní

Jana Urbanová

TOP 09 se zbavuje neposlušných členů

Vedení strany se podle řadových členů zbavuje neposlušných a hraje si na elitu, která nemusí dodržovat zákony. Za všechny to v rozhovoru shrnul špičkový chomutovský lékař Jan Flaška.

11.9.2011 v 11:50 | Karma: 17,73 | Přečteno: 1326x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Policisté v Praze vytáhli z Vltavy utonulého muže, může to být pohřešovaný Brit

6. května 2024  8:30

Policisté v neděli vpodvečer vytáhli z Vltavy v centru Prahy tělo utonulého muže. Kriminalisté...

Začátek týdne bude oblačný s přeháňkami. Slunce se vrátí ve středu

6. května 2024  6:23,  aktualizováno  7:37

Zataženo až oblačno vydrží na většině míst v Česku až do poloviny týdne. Česku se nevyhne ani déšť,...

Trump zkritizoval Bidenovu vládu. Vede gestapáckou administrativu, prohlásil

6. května 2024  7:23

Americký exprezident Donald Trump prohlásil, že administrativa Joea Bidena používá podobné taktiky...

Izraelská armáda se připravuje na ofenzivu, evakuuje část Rafáhu, píší média

6. května 2024  6:50,  aktualizováno  7:21

Aktualizujeme Izraelská armáda v pondělí ráno zahájila evakuaci části Rafáhu na jihu Pásma Gazy před dlouho...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 33
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1495x
Jana, co se nenechá opít rohlíkem