Zvýší se počet žen v senátu?

Pokud vyhraje ve druhém kole senátních voleb doktorka Alena Dernerová, stane se první ženou v horní komoře Parlamentu České republiky ze severozápadu Čech. Most, odkud pochází, navíc nikdy v historii nezastupovala jediná žena ani v poslanecké sněmovně Parlamentu. Lékařka s aprobací pediatr a neurolog je v republice úzkoprofilové zboží a možná je škoda, že chce do politiky. Ale někdy méně může znamenat více.

MUDr.Alena DernerováArchiv

Co Vás vede ke snaze být úspěšnou političkou, když jste špičkovou lékařkou?

Bylo to dlouhé rozhodování. Hlavním cílem, který jsem si vytýčila, je  intenzivní boj proti korupci, která v naší zemi dosáhla nebývalých rozměrů. Jedná se nejen o regionální úroveň a kauzu předražených přístrojů v Krajské zdravotní, ale zejména o státní zakázky na nejvyšší úrovni a prorůstání korupce do politiky. A proč do senátu? Protože si myslím, že odtud budu mít mnohem větší šanci změny prosazovat.

 

Budete dál léčit děti?

Nikdy se nevzdám medicíny, krásného a svobodného povolání. Nemohla bych žít jen v politickém akváriu. Vždyť právě dennodenní kontakt s pacienty a jejich rodiči mně umožňuje získávat informace o jejich životě a problémech a vždy mě to vrátí zpátky na zem. Jsem přesvědčena, že práce v senátu neomezí rozsah mé dosavadní praxe.

 

Co chcete v senátu dělat a jak?

Nejprve se chci spojit s politiky, kteří bojují proti korupci. Jak vidno z níže citovaného dopisu, oslovují mě tito politici již sami.Tady je jeden z dopisů, jaký jsem na toto téma dostala.

,,Vážená paní doktorko, sleduji již delší čas Váš osamocený boj proti obchodníkům se zdravím na severu Čech. Věděl jsem o Vás víc od těch, kteří Vás v porotě Nadace CH 77 navrhovali na cenu Františka Kriegela za občanskou statečnost. Je dobře, že jste ji dostala právě Vy. Píši Vám proto, abych vás povzbudil v posledních rozhodujících dnech kampaně. Dobře vím, jak je vysilující. Moc bych si přál, abyste se do Senátu dostala. Senát potřebuje mnohem víc nepoddajných osobností jako jste Vy. Byli bychom tak v Senátu už tři držitelé této ceny (ještě Jaromír Štětina). Nebylo by to na těch jednaosmdesát senátorek a senátorů mnoho, ale přece! Ověřil jsem si, že Vás budou volit i naši lidé, křesťanští demokraté, kterých na severu není mnoho, ale ve druhém kole potřebujete doslova každý hlas. Držím Vám palce, vydržte až do konce! Upřímně zdraví Petr Pithart"

 Potom bych chtěla prosadit napříč stranami změnu některých klíčových zákonů, což by mohlo daňovému poplatníkovi ušetřit až několik set tisíc korun ročně- například- změnu Zákona o veřejných zakázkách,  změnu Zákona o podpoře regionálního rozvoje a změnu trestního zákoníku, kde bych zařadila korupční jednání mezi zvláště nebezpečné trestné činy.

Samozřejmě se chci věnovat otázce zdravotnictví, zejména zlepšení pracovních podmínek pro zdravotníky, aby neodcházeli do zahraničí nebo do třetí sféry. Tím i zlepšení péče o lidi. V sociální problematice, bych chtěla vytvořit  například chráněné dílny pro handicapované. Pokud budu zvolena, ihned navštívím starosty obcí na Mostecku a budu chtít, aby mi sdělili své problémy, eventuelně návrhy na změnu zákonů, které jim komplikují život.

 

Čím podle Vás prohrává ČSSD  a ODS na body hlavně s nezávislými, jako jste vy?

V průběhu času mezi ČSSD  a  ODS vznikla velmi pevná vazba, samozřejmě že ne ideová. Díky tomu ztrácí tyto dvě strany u voličů kredit. Jen si vezměte, že například ČSSD po krajských volbách v roce 2008 mohla uzavřít koalici se Severočechy a nikoliv s ODS. A jak to dopadlo? Opět velká koalice. Změnilo se jen několik vedoucích postů, byznys převážil touhu voličů po změně.

 Mostecko může být pyšné na to, že jeho kandidátka do Senátu Parlamentu České republiky je člověkem, který se nebojí otevírat nejkontroverznější problémy společnosti. Má štěstí v tom, že v Mostě má na magistrátu spojence v podobě JUDr. Hany Jeníčkové, která se s největší pravděpodobností stane první náměstkyní primátora.

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Jana Urbanová | čtvrtek 21.10.2010 13:17 | karma článku: 7,88 | přečteno: 994x