Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Stokrát opakované nepravdy a obavy poslankyně Chalánkové (Top 09).

Když slyšíme, kolik polopravd nebo lží říká paní poslankyně o české náhradní rodinné péči, jak jí můžeme věřit to, co říká o norském systému?

Paní doktorka Chalánková, Norsko a pěstouni – tato trojice na Vás v poslední době juká skoro z každé televize, rádia nebo novin, i když kontext se pomalu mění. Z obdivované bojovnice za práva nevinných dětí se paní poslankyně stává propagátorkou ústavů, která jako kolovrátek opakuje stále stejné nesmysly, ať se jí moderátoři i přizvaní odborníci ptají, na co chtějí...

Naposled jsme to mohli vidět v pořadu DVTV: moderátorka položila dvanáctkrát (!) stejnou otázku, ale paní doktorka nebyla schopna či ochotna odpovědět.

Otázka zněla: „V čem je ústav pro děti lepší než přechodná pěstounská péče, byť jen na pár měsíců?“

Odpovědi paní doktorky: „Ne, o tom ten problém není...“, „Vůbec si nemyslím, že by to mělo být takto vyhrocené...“, „Mohlo by docházet k syndromu vyhoření u pěstounů...“, „Jistě, jako pediatr jsem si vědoma, že je dobře, když dítě přilne...“, „Musíme transformovat ústavy...“, „Ústavní péče není lepší, ale přechodnou pěstounskou péči nepotřebujeme...“, „V tom problém není...“, „My chceme, aby ubyly děti v ústavech, ale ne do PPPD, ale aby zůstaly v rodině...“

Paní poslankyně evidentně neposlouchá renomované odborníky, kteří s ní při různých příležitostech veřejně diskutují (např. Ria Černá nebo Věduna Bubleová), jinak by své oblíbené nepravdy a demagogická tvrzení musela opravit. Tak to zkusíme ještě jednou a pomalu:

Blud MUDr. Chalánkové (dále jen BMCH): Přechodná pěstounská péče není ve středoevropském prostoru tradiční.

To je evidentní nesmysl. Zaprvé je dobře známo, že jsme poslední zemí v Evropě, která zavedla upřednostnění pěstounské péče před ústavní. Jak to, že i Bulharsko, Rumunsko či Slovensko za posledních deset let výrazně snížily počet dětí v ústavní péči? Slovensko, které je nám mentalitou i historií nejbližší, mezi lety 2002–2013 snížilo počet dětí do tří let v ústavní péči o 90 %, !!!  V ČR pouze o 25 %.!!!

O jaké tradici to tedy hovoří? Jedině komunistické, což z úst poslankyně  za Top 09 je zarážející..  Za první republiky u nás existovalo mnoho forem pěstounské péče, ovšem po r. 1948 začal být tento systém destruován a v roce 1952 bylo skoro ze dne na den 5 000 dětí odebráno z pěstounských rodin a umístěno do ústavů. Musíme jen doufat, že se jí nezalíbí i další z komunisty protežovaných způsobů „péče“ o národ...

 

BMCH: Hrozí odebírání dětí, protože bude mnoho pěstounů, ale málo dětí, tak je možné, že je budou úřady odebírat účelově, aby měly děti pro pěstounský byznys (někdy s douškou: jako je to v Norsku).

To, že v ČR je zatím 370 pěstounů na přechodnou dobu, ale 1700 dětí v kojeneckých ústavech (většinou přejmenovaných na dětská centra), k vyvrácení zřejmě nestačí. Přitom pokud by k tomuto hypotetickému nebezpečí přece jen došlo, je přece velmi jednoduché přebytečné pěstouny vyřadit z evidence – je to mnohem snazší, než se zbavit špatného poslance. Pěstoun není zaměstnanec, nemá právo na odstupné, takže není nic snazšího...

Zajímavé je, že při obavách z byznysu, poukazuje na sociální pracovnice, úředníky. neziskovky a pěstouny.Ale zcela " zapomíná " na soudce ! Soud rozhoduje zda a kam bude dítě umístěno..

 

BMCH: V ústavech nejsou děti bez rodičů, ale většinou matky s dětmi!

Tuhle lež vyvrátila mj. ředitelka Dětského centra v Sulické MUDr. Lukešová, která ve zprávách televize Prima ( 2/2015) uvedla: „Máme tu 80 dětí a desítku matek.“ Zpráva Ústavu zdravotnických informací zveřejnila jasná čísla: v r. 2012 bylo v KÚ celkem 1700 míst pro děti do tří let a 66 míst pro matky. Tak si paní poslankyně představuje většinu?

Již tradiční je BMCH: V ústavech jsou děti se souhlasem rodičů, musíme brát ohled na jejich názor.

Tohle oblíbené tvrzení je už k smíchu – copak je opravdu možné tvrdit, že když si někdo přeje deprivovat dítě, tak nezbývá, než mu vyhovět ? Hlavně pokud je to rodič, který se nestará! V době kdy je opět debata na téma povinného očkování, kde přání rodičů (kteří se starají) není důležité ?

 

Odpůrci přechodné pěstounské péče, tvrdí, že nejsou pro ústavní péči (přiznání není dnes už odborně ani politicky únosné), ale že dítě má jít co nejdříve do definitivní rodiny.

To zní pěkně a je to pravda – s tím souhlasí i PĚSTOUNI, ale obvykle to „co nejdříve“ trvá nejméně několik měsíců!

Modelová situace: V porodnici je opuštěné miminko, matka dala souhlas s adopcí. Co teď s ním? Samozřejmě vybrat vhodnou adoptivní rodinu, jenomže v tomto případě dítě není tzv. právně volné. Biologická matka má ochrannou lhůtu šest týdnů (a podle nového občanského zákoníku následně ještě další tři měsíce). Adoptivní rodiče, kteří několik let čekají na miminko, by tedy museli počítat s tím, že si během této doby matka může vše rozmyslet a chtít své dítě zpět. Někteří adoptivní žadatelé toto riziko podstoupí, ale není jich většina. A je to pochopitelné.

Jsou i situace, kdy matka nedá souhlas s adopcí, ale o své dítě se nechce starat. Nebo třeba chce, ale musí napřed vyřešit závažné problémy, např. s drogami.

Ve všech těchto situacích musí o dítě pečovat někdo jiný – pokud to nebudou přechodní pěstouni, musí jít do ústavu.

 

Tzv. neziskovky, které mají všechna Akreditační povolení, se jí také nezamlouvají...Asi má pocit, že není důležitá KVALITA přípravy...

Výmluvnou tečkou na závěr je tvrzení, že ona ve své lékařské praxi naučila skoro všechny matky pečovat o děti. Nezbývá než konstatovat, že je škoda, že v praxi nezůstala – možná bychom díky ní nepotřebovali nejen pěstouny, ale ani žádné jiné formy náhradní rodinné péče. Byli bychom první nejen v Evropě, ale na celém světě!

Ale hlavně, pěstounská péče je pro ty děti u kterých se to nepodařilo...

Autor: Jana Toušova | pondělí 9.3.2015 9:01 | karma článku: 20,38 | přečteno: 1166x
  • Další články autora

Jana Toušova

Proč v ČR nejsou u všech dětí považovány vědecké výzkumy za důležité?

Jak je možné, že co je ve zdravotnictví pokládáno za normu v oblasti sociální najednou neplatí i když se pořád jedná o malé děti? "Přímý kontakt rodičů s dětmi, krmení, dotyky rukou i mluvení, má podle něj nedocenitelný význam..

26.10.2015 v 10:21 | Karma: 20,49 | Přečteno: 1650x | Diskuse| Ostatní

Jana Toušova

I ty víš líp kdo jsem já, líp, líp než vím to já

je refrén z písně Nafrněná od Barbory Polákové. Myslím, že to dost vystihuje naštěstí jen virtuální svět v diskuzích zde na Idnes a Iblogu. Jsem pěstounkou na přechodnou dobu a nestydím se za to!

11.10.2015 v 20:31 | Karma: 18,48 | Přečteno: 612x | Diskuse| Ostatní

Jana Toušova

Dětský mozek potřebuje lásku, aby se mohl vyvíjet. První rok je zásadní.

Norsko, Marksová, Norsko, Marksová, norský systém nechceme..... Zajímala by mne přesná definice norského, ale i českého systému.

22.6.2015 v 8:24 | Karma: 12,52 | Přečteno: 740x | Diskuse| Ostatní

Jana Toušova

Adoptivní matko, staneš se přechodným pěstounem, at chceš nebo ne !

Naše političky, které jsou proti přechodné pěstounské péči ( ještě jasně neformulovaly proč ), ale zároveň, nemohou přiznat, že jsou pro ústavní péči....Mají nápad : Adoptivní matko, staneš se přechodným pěstounem, at ́chceš nebo ne !

12.4.2015 v 11:43 | Karma: 23,00 | Přečteno: 1237x | Diskuse| Politika

Jana Toušova

Přechodná pěstounská péče se konečně objevuje v médiích

Poslankyně Chalánková (TOP 09) již pomalu mění rétoriku, své kampaně proti přechodným pěstounům. V Událostech řekla : "POKUD BY soudy rozhodovaly, rychle a správně, tak by potom tam to přechodné období nemuselo být" Důležité je ovšem: slovo POKUD a také opětovná NEPRAVDA, i kdyby soudy pracovaly nejrychleji, kvůli ochranným lhůtám by to trvalo minimálně 4 měsíce...

30.3.2015 v 12:10 | Karma: 18,53 | Přečteno: 1052x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Čechy zasáhly extrémní bouřky, padaly obří kroupy. Hasiči měli stovky výjezdů

21. června 2024  9:39,  aktualizováno  22:58

Přes Česko prošly velmi extrémní bouřky s nárazy větru kolem 90 kilometrů za hodinu a krupobití....

Češi vjeli do vojenské zóny, fotili se u tanku. Dítě pak usmrtil nalezený granát

21. června 2024  8:52,  aktualizováno  18:16

Chorvatská policie propustila Čecha vyšetřovaného kvůli výbuchu u města Obrovac, při němž zemřelo...

Komentátor Schmarcz se v televizi pohádal se Šlachtou, pak zmizel ze studia

19. června 2024  20:51

„Já jsem se zastal kluků policistů a vy do toho taháte politiku,“ začal křičet komentátor Martin...

Ruská jaderná ponorka plula u pobřeží Floridy. Fotky ukazují její poškození

19. června 2024  13:53

Ruská flotila, která navštívila Havanu, se rozdělila. Část pluje od Kuby směrem k Venezuele,...

Východem Česka prošly silné bouřky a krupobití. Padající strom zabil člověka

19. června 2024  7:32,  aktualizováno  20.6 6:37

Velmi silné bouřky, které ve středu večer zasáhly Moravu a Slezsko, mají jednu oběť. V Českém...

Intenzivní boje s Hamásem končí, válka v Gaze však ne, řekl izraelský premiér

23. června 2024  21:12,  aktualizováno  21:21

Fáze intenzivních bojů proti palestinskému hnutí Hamás se chýlí ke konci. Prohlásil to v neděli...

Neznámí útočníci stříleli v Rusku, cílem byla synagoga, kostel a policejní post

23. června 2024  18:55,  aktualizováno  21:18

Po střelbě na policejní post v Machačkale v ruském Dagestánu pokračuje v jedné ulici střet s...

Ukrajinci poslali do Česka 115 miliard. Banky zjišťují, zda nejsou z korupce

23. června 2024

Premium Od začátku ruské invaze na Ukrajinu se mluví hlavně o tom, kolik peněz evropské státy posílají do...

Za reportáž povolávací rozkaz. Ukrajinští novináři se obávají o svobodu tisku

23. června 2024  17:57

Ukrajinští novináři se v poslední době setkávají s případy pokusů ovlivnit jejich zpravodajství ze...

  • Počet článků 18
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1509x
Jsem manželka, mamka, dcera, pěstounka PPPD ( masérka, kosmetička, chůva )

Seznam rubrik