Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
JT

Omlouvam se za pozdni reakci, nefunguje mi diskuze na pocitaci...

Karol Peter - nerozumim vasim reakcim.Na Slovensku funguje jinaforma pestounske pece, ale PODSTATNE je, ze se zavedlo uprednostneni rodinne pece pred ustavni..

Obava, ze deti mohou prechodem z rodiny pocitit ztratu je spravna ovsem nic to memeni na faktu, ze je to porad lepsi nez zazit citovou deprivaci.Samozrejme bych si prala, aby mohly vyrustat ve sve rodine, ale svet neni idealni pro vsechny...

0 0
možnosti
MK

Chtěla bych poděkovat Janě Toušové za snahu vysvětlit o čem je pěstounská péče.Pro pěstouny je to mnoho práce,ale i radosti.Neberte prosím tuto snahu jako výdělek na společnosti.Pěstouni nejsou paraziti,kteří se chtějí obohatit na úkor státu.Dávají šanci odloženým dětem na normální život v rodině a to není málo.

3 0
možnosti
KP

K37a61r74o94l 48P20e16t79e84r

30. 3. 2015 16:38

Tak definitívne: Forma\štatút pestúna na prechodnú dobu na Slovensku neexistuje a ani sa neuvažuje, že by sa niekedy zaviedla. Starostlivosť o bábätká zabezpečujú profesionálne rodiny. Každý DD má svoj okruh profesionálnych rodín, ktoré sú platené z DD, teda z rozpočtu. Tie sa starajú o všetky bábätká o ktoré sa treba postarať /bývalé kojeňáky s manším počtom detí, malými skupinami a väčším počtom dospelých postupne dožívajú - ale ešte sú - stále existujú/. Pýtal som sa či v tých profi rodinách sú deti do 18. Odpoveď bola: "mali by ísť do "rodín navždy" - lebo to je cieľ ústavnej starostlivosti, nie "vychovávať deti, ale umožniť im návrat alebo novú rodinu. Existuje ale predosvojiteľská starostlivosť: dieťa sa najskôr zverí žiadateľom o adopciu na 9 mesiacov a až keď sú si súd aj žiadatelia istí že je to ok, tak sa zveruje dieťa. - To je to čo si myslím, že treba nejaký čas aby si rodičia boli istý, že to bude fungovať /ergo - a to je dôležité - že to bude navždy/. Takže profi rodičia majú deti od bábätka až do dospelosti. /iste niekedy sa môže niečo pritrafiť ale systém máme nastavený takto - a ja si myslím, že to je dobre/

2 0
možnosti
JT

Omlouvám se za nepřesné pojmenování přechodné PP na Slovensku. Ovšem podstata je stejná :  Aby děti, které jsou v krizi, byly v rodinném prostředí i na dočasnou dobu.

Slovensku závidím, že - kojenáky  jsou, ale postupně " dožívají" . Což je právě tím, že se již deset let rozvíjí profesionální pěstounství .

1 0
možnosti
KP

K86a29r83o94l 10P40e75t69e23r

30. 3. 2015 14:51

Slovensko nemá pěstounskou péči na přechodnou dobu již 10 let, lebo Slovensko nemá prechodnú pestúnsku starostlivosť vôbec. Ako ste na to vôbec prišla že ju má? Od kiaľ máte tú "informáciu"? Prosím zistite si ako je to naozaj.

0 0
možnosti
JL

J87i88r45k91a 29L84u46c19a44n

30. 3. 2015 15:53

Na Slovensku se to sice jinak jmenuje (profesionálny rodič), ale de facto se jedná o stejný druh péče o děti.

1 0
možnosti
Foto

J57a39n 56P20e97c25h70a

30. 3. 2015 12:27

Nebylo by lepší raději masivně podporovat a rozšiřovat Klokánky? Nebo snad něco proti nim máte?

1 0
možnosti
DS

Dobrý den, paní Toušová. Jsem ráda, že s Vámi mohu komunikovat za příznivější situace. I já jsem ráda, že se situace obrací a že bude mít více dětí šanci na -alespoň prozatímní- domov a tím větší možnost, aby u nich nedošlo k citové ani společenské deprivaci, než proběhne papírování ohledně jejich osvojení.

Už jsem Vám nejednou napsala, že Vy a Vaši kolegové máte můj neskonalý obdiv, protože já bych se nejspíš od jednou pochovaného potřebného dítka nebyla schopna odloučit. A potažmo, že bych nebyla schopna svou psychiku něčemu takovému dobrovolně vystavit ani ji na to připravit (já vím, nikdy neříkej nikdy).

O to větší obdiv a podporu ode mne máte a jsem ráda, že se počet přechodných pěstounů rok od roku zvyšuje. Kéž by se tudíž zlepšovaly i podmínky a legislativa! 

Za sebe říkám, že pokud víte o tom, co mohou lajci zvenčí podniknout, aby vám přechodným pěstounům pomohli, ráda tak učiním, bude-li to v mých možnostech.

2 0
možnosti
JT

Děkuji za pěkná slova. Určitě je potřeba změnit mínění některých lidí, že dětem v ústavech nic nechybí..

2 0
možnosti
JF

J31a68n 34F32r51o91l42í87k

30. 3. 2015 12:27

Současný hit v cikánských rodinách je pěstouství. Děda pěstuje vnučku a nezaměstnaná matka sice žije s otcem dítěte, ale oficiálně je to samoživitelka. Dávky tak utěšeně rostou, když příspěvek na bydlení už není in. To, že si takovou živnost pořizují i bílí víme. Třeba ta rodina z Vyškova co nejdříve dostala metál a pak stála před soudem z důvodu špatného zacházení s pěstovanými dětmi. V Norsku došel ten byznys tak daleko, že se děti odebírají pod sebemenší záminkou. Nic není jen sluníčkové autorko. Tím neobhajuji kojeňáky, dětské domovy nebo Klokánky.

1 0
možnosti
JT

Určitě neříkám, že je něco sluníčkové. Bohužel těch dětí, které potřebují pomoc je hodně - až moc. Také jsem netušila kolik, ani mé okolí nechápe jak je to možné. Ty dětičky určitě nemají sluníčkový start, proto je potřeba jim pomoci jak nejlépe to jde.

2 0
možnosti
  • Počet článků 18
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1508x
Jsem manželka, mamka, dcera, pěstounka PPPD ( masérka, kosmetička, chůva )

Seznam rubrik