Selský rozum

Odvolává se na něj kdekdo. Vláda, opozice, rouškaři i odmítači, autoři zvacího dopisu blanickým rytířům, odborníci i laici. Ale kde jej vzít a nekrást? Na sociálních sítích? V knihách o historii? Ve vlastní hlavě?

Jsme ve srabu, o tom není pochyb, i když zdravým selským rozumem se vlastně ohánějí i ti, kteří tvrdí a nejspíš i věří, že ne. O kulatosti Země také nemá dneska valnou cenu diskutovat. Jde spíše o to, jak ze srabu ven. A protože jde o srab po několik generací nepoznaný a generace, které podobný poznaly, měly zcela nesrovnatelně mizivější nástroje, jak se s ním vyrovnat než my, tak jde v podstatě o srab úplně nový.

Zavalují nás nejrůznější informace, mnohé úplně a nepochybuji že nepřátelsky úmyslně lživé a cíleně škodlivé. Jak je přijímat, jak třídit, jak vyhodnotit, jak použít  pro vlastní užitek? Není to lehké. Příklad, jo?

Statistiky jednoznačně ukazují, že mezi zemřelými na Covid-19 ve věkové kategorii nad 90 let je jen mizivé procento aktivních kuřáků. Také v kategorii 80-90 let jsou jich sotva 2%. A v obecně rizikové kategorii 65+ je jich pouze 4,1-5,3% podle regionu. Zdroj vám samozřejmě uvedu konkrétní: internet. To je přeci jasná informace! Přeměněna na zprávu za pomoci mého zdravého selského rozumu mi sděluje, že cigaretový kouř chrání před smrtí na čínskou breberku. A čím ohroženější skupina, tím chrání lépe. Neboli, čím delší část svého života kuřák holdoval své vášni, tím lépe jej chrání. Jak by taky ne, ten mix jedů z tabáku přeci musí škodit i virovi, to je jasné! Vítězství zdravého selského rozumu.

A druhý: Dezinfekce obsahují alkohol. Dezinfekce zabíjí virus. Alkohol teda virovi škodí. Stíháte sledovat tok mých myšlenek, že jo? Takže, je-li virus už v těle, dostat do těla také nějaký ten alkohol, musí člověku pomoci! A nejlépe nečekat, až bude nákaza uvnitř, ale předběhnout ji. No, píchat si dezinfekci do žíly není ten nejpříjemnější způsob, to Trump s radami národu přehnal, ale normálně si nalít košík přepálených švestek do hlavy nutně musí zafungovat. On už se všelék dostane kam má. Virus mrtvý, já živý. 2:0 pro zdravý selský rozum.

A určitě byste sami našli hromady dalších příkladů. Já už jen dodám, že by bylo dobré, abychom tuhle prekérku přežili nejen ve zdraví fyzickém, ale také psychickém a morálním. Jako jednotlivci, rodiny, komunity, obce a (pateticky řečeno) i jako národ. Pomáhej nám v tom Bůh, lidský genius, vzájemná pomoc, respekt a vůle zvítězit. A třeba i trocha humoru, co?

Za sebe pro to dělám co si myslím, že je užitečné. Nechodím nákaze naproti, chráním sebe i okolí a přemýšlím o radách těch, kteří věci rozumějí. Přijímám s pokorou, že blbci se vyskytují všude. Nahoře, dole, napravo, nalevo a určitě i uvnitř (mě). A často se u konkrétností v duchu ptám Cui bono

P.S.: A nevěřte nikomu. Zlí jazykové například tvrdí, že statistika z prvního příkladu nám říká jen to, že kuřáci se rizikové kategorie věku vůbec nedožijí a že nadměrná konzumace alkoholu je nevhodná kdykoli, speciálně ale v době po vakcinaci proti viru :-)

 

 

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Jan Andrle | neděle 10.1.2021 12:22 | karma článku: 33,47 | přečteno: 4503x
  • Další články autora

Jan Andrle

Skloréza

14.5.2024 v 17:38 | Karma: 6,80

Jan Andrle

Pionýři

4.5.2024 v 23:57 | Karma: 24,57

Jan Andrle

Ajznbón (XIII - Čarodějnice)

1.5.2024 v 4:54 | Karma: 14,29

Jan Andrle

O biči, koloběžce a řízku

24.4.2024 v 20:14 | Karma: 12,89

Jan Andrle

Útok pizzou

12.4.2024 v 22:34 | Karma: 11,02