Krtek

Také by možná sedělo veš v kožichu, pátá kolona, had na prsou anebo něco podobného. Ale neděje se, nikdo, pokud vím, to nahlas neřekne. Neřekne?

     Varšavský summit paktu NATO, sešlost nejvyšších představitelů v prostorách, kde v roce 1955 vznikl pakt varšavský, bude jednat o hrozbách bezpečnosti dneška a možnosti obrany proti nim. I když vysloužilý zbrojnoš, expert na globální vojenství rozhodně nejsem, ale něco jsem asi za ta desetiletí v zeleném pochopil.

     Bitvy, potažmo války, vyhrávají vojska, zbraně, strategie a taktiky, schopnosti velitelů je aplikovat, to vše mixováno kvalitou a kvantitou a také INFORMACE. V NATO to vědí určitě, Rusové jako jedna z probíraných hrozeb nepochybně. Jinak by nevedli hybridní válku už teď.

     Mají výhodu. Ale ne rozhodující. Tou výhodou je paradoxně fakt, že ve spolku nynějších protivníků je množství států, které dříve byly - no spojenci asi není to správné slovo, ale na stejné straně barikády určitě. Budovat si rezidentury v podmaněných národech bylo o mnoho snazší než na nepřátelském území. Agenti, sympatizanti, koupení prospěcháři, užiteční idioti, spící diverzanti, bezskrupulózní kariéristi s nějakým tím škraloupem, manipulanti s veřejným míněním, vydíraní zoufalci, inu spektrum je nepřeberné a kdo léta před rokem 1989 pamatujete, můžete snad potvrdit, že okupant měl opravdu na výběr. A vybíral si, s perspektivou, nejen pro okamžitý prospěch.

      To, co můžeme číst i zde na iDnes blogu, je jen zlomek. To, co se děje dnes a denně na úrovni regionálních i celostátních médií už je horší. Ale to, co my občané nevidíme anebo nechceme vidět, jsou činy námi zvolených zástupců. Činy neviditelné, viditelné s přijatelnou legendou či dokonce tak jasně viditelné, že mne překvapuje, jak málo voliči reagují.

      A tak se mohlo stát, že Putin bude mít nejen informace z první ruky, ale i páky, které může na dálku ovládat ve svůj prospěch. Sedí tam, na varšavském národním stadionu. A spolu s představiteli států euroatlantického paktu rozhodují o budoucnosti.

     Naší výhodou doufám zase je, že .... demokracie, svoboda slova a jiné osobní svobody. Přes všechny chyby, NATO paktem těchto svobod JE. Snad JE to výhoda rozhodující.

  

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Jan Andrle | pátek 8.7.2016 19:44 | karma článku: 16,21 | přečteno: 429x
  • Další články autora

Jan Andrle

Skloréza

14.5.2024 v 17:38 | Karma: 11,19

Jan Andrle

Pionýři

4.5.2024 v 23:57 | Karma: 24,57

Jan Andrle

Ajznbón (XIII - Čarodějnice)

1.5.2024 v 4:54 | Karma: 14,29

Jan Andrle

O biči, koloběžce a řízku

24.4.2024 v 20:14 | Karma: 12,89

Jan Andrle

Útok pizzou

12.4.2024 v 22:34 | Karma: 11,02