Jaký, který, čí

Covid-19. Moc pěkné jméno, takové vědecké, odborné. Taky samotný koronavirus zní hrdě medicínsky a ... neutrálně. Tedy zeměpisně neutrálně.

Nebo spíš zněl, donedávna. Než nám na Ostrovech zmutoval. Od té chvíle straší svět britská mutace viru a tohle slovní spojení se v médiích i mezi lidmi rychle uchytilo. Možná to nebude dlouho trvat a až nebezpečnější varianta mrňouse nabude navrch, novinářské zkratky nás dovedou k termínu britský virus a dílo bude dokonáno.

A v učebnicích i paměti lidí už současná pandemie zůstane navždy s adjektivem britská, stejně jako máme v povědomí španělskou chřipku z před sto let.

Dalo to čínské komunistické propagandě po celém světě hodně práce, ale povedlo se a název čínská chřipka či virus se neujal. Čínské breberce se začalo  říkat odborně jistě správně Covid a kdo si vzpomíná, tak před rokem právě o to Peking a jeho vládci hodně stáli. Ohrazovali se dotčeně proti přívlastku čínský/á, jak je to prý uráží (teda ne je, ale čínský lid, samozřejmě) a že není nic dokázáno a že si to od světa nezaslouží, když jim to do Wu-chanu stejně možná zavlekl někdo z ciziny. A i jiné zběsilé teorie vypouštěli čínští soudruzi veřejně i tajně skrze užitečné idioty. Přestože bylo a je více než jasné, že za samotný vznik viru na svém území sice nejspíš přímo nemohou, ale za následné tutlání, pozdní a chaotické reakce a rozšíření dál do okolí ano. 

Podle mého by tedy označení čínský virus mělo v učebnicích být, lépe se to pamatuje než nějaký Covid-19 a historické okolnosti vzniku a průběhu zásadních událostí a epoch v lidských dějinách bychom si pamatovat měli. Třeba pro poučení. A pokud to despotům za Velkou zdí připadne pejorativní, jejich problém. Přecitlivělí na pravdu jsou nakonec příslovečně a když není nic pejorativního na španělské chřipce nebo francouzské nemoci, tak asi tak.

P.S.: A jeden aktuální vtípek z FB na závěr a pro odlehčení, abyste viděli, že ne vždy lze použít název Covid-19 bez ztráty pointy:

Globálnost boje proti pandemii se projevuje i tak, že Slovák s Maďarem se radí o tom, jak naočkovat český národ ruskou vakcínou proti britské mutaci čínského viru :-)

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Jan Andrle | neděle 7.2.2021 15:17 | karma článku: 15,08 | přečteno: 308x
  • Další články autora

Jan Andrle

Skloréza

14.5.2024 v 17:38 | Karma: 11,20

Jan Andrle

Pionýři

4.5.2024 v 23:57 | Karma: 24,57

Jan Andrle

Ajznbón (XIII - Čarodějnice)

1.5.2024 v 4:54 | Karma: 14,29

Jan Andrle

O biči, koloběžce a řízku

24.4.2024 v 20:14 | Karma: 12,89

Jan Andrle

Útok pizzou

12.4.2024 v 22:34 | Karma: 11,02