Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Tohle se stále ještě koná, doufám, že je to výjimka

Díky svému dlouhému věku jsem zažila "řemeslníky" a řemeslníky. Ti první, za tam té doby, byli pány, kterým se muselo předcházet, když už jste je horko těžko sehnali, podstrojovat jim a obskakovat, lahvinka něčeho fajnovněšího 

šla předem, basa dvanáctek se průběžně chladila a maminka se otáčela v kuchyni od božího rána, svačinka na vidličku, k obědu slepičí polévka s domácími nudlemi, řízky a to nám pan Jógl, jinak velmi dobrý známý z rodné vesnice, doma v Rakovníku maloval jen kuchyň a obývák. My děti jsme jej nesměli rušit, jediný, kdo měl k němu přístup byl můj tatínek, který mu průběžně otevíral lahváče. A maminka byla tak submisivní, že, když došlo na malování kuchyně, uchýlila se s dohotovením oběda do prádelny, aby mistra nerušila. Když pak malíř zasedl k opuletnímu obědu na dvoře, šla se matka letmo podívat do kuchyně, co mistr vytvořil. V chodbě domu pak tiše štkala. V kuchyni se na zdech skvěly trojúhelníky, různé barevné čáry i kolečka na pastelovém zeleném podkladu. To se stalo na jaře roku 1964. kdy jsme se do toho starého domu přestěhovali a chtěli mít vše čisté. Až za mnoho let jsem pochopila, že mistr byl novátor a kuchyni nám vyzdobil stylem Brusel. Časem jsme si zvykli.

Jednou zase bylo třeba zedníka na radikální opravu fasády. Tatínek přemluvil známého Pepíka ze Žďárů, ten dorazil podle domluvy v sedm ráno, ale ještě bylo chladno, i poprchávalo, tak dostal bohatou snídani, pár frťanů, padla i nějaká dvanáctka a vykouřil dvě krabičky Partyzánek. Pravil, že devátá (tedy hodina), to rozhodne. V devět pořád poprchávalo. Dostal svačinu, frťana a pivo. A povídalo se s tím, že se v jedenáct uvidí. V jedenáct jsme viděli, že Pepík je tutově namol, nerozpozná fanku od zednické lžíce. Tak jej tatínek odvezl Spartakem domů na Žďára.

V devadesátých letech minulého století jsme si začali zvykat na řemeslníky, kteří přišli, udělali co měli, rychle, celkem spolehlivě, ani kafe si nedali a už spěchali za dalším kšeftem. Nic ve zlém. Už to nebyla prvobytně pospolná společnost - ty mně tohle, já tohle; zaplatilo se více nebo méně za to, co bylo uděláno.

O to víc mne dorazil "řemeslník", který ke mně do paneláku, bytečku 1+1 přišel minulý čtvrtek na objednávku od družstva, protože do bytu pode mnou prosakovala voda. Pán v mých letech byl zcela otráven, lamentoval, co on tady a tohle....Nakonec sňal kryt z vany (naštěstí není zabetonovaná), dolů vrazil vyžádanou misku. Požádala jsem jej, aby vyjmul tubu zubní pasty, která za vanu zapadla (mezi vanou a zdí je fuga). Řekl, že je to zbytečné, protože ta pasta už bude vyschlá. Domluvili jsme se, že pátek dopoledne zatelefonuje, kdy přijde na opravu. Nezavolal. Ve středu ráno přišel v osm hodin, já ještě v pyžamu, bez ranní hygieny a pejsek se těšil na procházku. Na moji výtku, že se mi to nehodí, že jsme se nedomluvili, vehementně tvrdil, že mi telefonoval. Pak připustil, že možná ne, ale, že má mé telefonní číslo. Koupelnu a záchod mi zatarasil lajsnami a všelijakým materiálem, že prý ve čtvrtek ráno v devět hodin zavolá, kdy tedy na opravu přijde. Nebylo mi to jedno, taky chodím do práce. No a ve čtvrtek v devět rovnou přišel. Naštěstí jsem měla odpolední.

Ale garantuji vám, že pán nedostal ani domácí slepičí polévku s nudlemi ani pivko, to ostatně doma ani nevedu. Když mi řekl, že boční stěnu vany nesejme, protože to nejde (minulý čtvrtek to ještě šlo), protože mám v koupelně přišroubovaný (!) koberec, musela jsem si vzít jeden Neurol  0,5 mg a po chvíli mi bylo vše jedno. Opravdu, to není nadsázka, ale tvrdá realita. Odpoledne jsem totiž šla do práce na pokladnu do Alberta a obávala jsem se, že bych mohla být na zákazníky po ranním extempore s tím maníkem stále ještě nepříjemná.

Ovšem jak se pan řemeslník rozložil v chodbě, byla to neskonalá zábava pro mého pejska. Nejdřív jsem se bavila, pak jsem jej musela hlídat. Nosil po bytě koudel, plastová kolínka, špunt od umyvadla a jiné drobnosti. Vše jsem to sbírala a házela mistrovi do kabely. 

Na závěr se mistr ošíval, když jsem si jím vyplněný montážní list vzala ke stolu a nasadila před podpisem brýle."Tady dole to podepište!", "Ne, já si to nejdřív přečtu!"

A pak jsem list otočila, stálo tam: Zavolat v pátek.

Autor: Jana Mrázková | pátek 13.4.2018 0:46 | karma článku: 21,72 | přečteno: 897x
  • Další články autora

Jana Mrázková

Vystřílet nemocnici je zločin, stav vraha však chápu

K lékaři chodím jen v nejnutnějším případě (nechat si předepsat léky), Domácího lékaře nečtu, hrozilo by nebezpečí, že si člověk nalezne všechny choroby. O své zdraví se starám průběžně, Zdravou stravou, otužováním,

12.2.2020 v 22:10 | Karma: 28,50 | Přečteno: 1012x | Diskuse| Osobní

Jana Mrázková

Zůstal jste svůj, aneb když (nejen) milenky pláčou

Běžná ranní radio kulisa, hráli Vaši písničku a najednou mne během ní zamrazilo. V to úterní ráno, když muž se ženou snídal, došla ona smutná zpráva. Dělovou ránu dal někdo jiný.

11.10.2019 v 15:08 | Karma: 13,73 | Přečteno: 437x | Diskuse| Osobní

Jana Mrázková

"Napište blog, paní Žolíková, máte skluz!"

Pravila paní Matesová, když jsme se ráno potkaly s našimi pejsky na špacíru. Tedy, ona se jmenuje jinak, a já taky nejsem Žolíková. Jenže to máme tak vymyšlené: My pejskaři se obvykle při prvním setkání ptáváme na jméno pejska,

17.9.2019 v 23:21 | Karma: 19,55 | Přečteno: 410x | Diskuse| Osobní

Jana Mrázková

Asi toho má letos fakt hodně

Tedy Ježíšek. Přišlo mi v noci vnuknutí, že bych mu už měla pomoci zabalit dárky. Na rozdíl od loňska, kdy jsem dárky cpala těsně před Štědrým dnem do koupených vánočních taštiček, jsem to tentokrát vzala zgruntu.

8.12.2018 v 0:10 | Karma: 13,20 | Přečteno: 361x | Diskuse| Osobní

Jana Mrázková

Když krachne přátelství....

Inu, stalo se, co jsme ani jedna nejspíš neočekávaly a ani si to nepřály. Od prosince loňského roku jsme měly s Alenou u Čedoku zabeštelovanou dovolenou letos říjnu na Kypru.

14.11.2018 v 15:06 | Karma: 20,82 | Přečteno: 899x | Diskuse| Osobní
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Pokleknete a budete prosit. Generál slíbil zničit NATO do roku 2030

24. dubna 2024  21:21

Velitel čečenských sil bojujících na Ukrajině a věrný obdivovatel ruského prezidenta Vladimira...

ANO vytáhlo na europarlament. Dostálová slibuje podívat se na Green Deal

1. května 2024  14:17

Hnutí ANO zahájilo kampaň do Evropského parlamentu. Kandidáti se představili před Památníkem Tomáše...

Na synagogu ve Varšavě kdosi hodil Molotov, čin odsoudil Duda i ambasáda USA

1. května 2024  14:10

Policie ve Varšavě ve středu dostala oznámení o pokusu zapálit synagogu v centru města. Podle...

Z Železné Ursuly hrdou babičkou? Budu osobnější, slibuje von der Leyenová

1. května 2024  14:06

Šéfka Evropské komise Ursula von der Leyenová před pár týdny oznámila, že hodlá svůj post obhajovat...

Práce k lidem patří, hodnotí účastníci první máj. Oslavy zdůrazňují i politici

1. května 2024,  aktualizováno  14:05

Odstartovaly každoroční oslavy prvního máje. V Praze se koná tradiční studentský majáles a lidé se...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 199
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 744x
Dívám se kolem sebe, ale i zapátrám v bohaté paměti.

Seznam rubrik