Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

"To vám nepomůžu, paní Mrázková!",

pravila má praktická lékařka, když jsem jí vylíčila svůj akutní problém. Přitom jsem nebyla ve finálním stadiu agresivní rakoviny.

Jen mi teklo z očí, měla bolavé koutky úst, krvácející stroupky v nose a bolavé dásně. Osobně jsem to tipla na nějaký virus, nejspíš se mi zase vzbudil zlatý stafylokok, který se občas stěhuje z mých močových cest až do krku, ale opravdu jen zřídka. Přitom naše medicína je světová.

Zůstala jsem štajf. "To mi není pomoci? To mám takto trpět, když se nosu ani nemohu dotknout a vypadám jak tři dny po smrti? To mi nemůžete dát nějaké kapičky, mastičku nebo tak něco?" Po dlouhém uvažování mi paní doktorka napsala recept na Opthalframykoin (že do nosu) a já ji okamžitě varovala, že se objednávám na ORL (to složité slovo nedokáži napsat). Oprášila jsem středoškolskou latinu a pochopila, že je to mast do očí. No, když může být do očí, bude dobrá i do nosu.

Do lékárny jsem vstoupila středem a tasila recepis. "Jo, paní, Opthalframykoin není", "To nevadí, proběhnu se po městě, někde snad bude!", triumfovala jsem a uvažovala, že si pro jistotu koupím francovku na nohy. "Nevyrábí se! Možná až v březnu bude", utnula mne magistra v povykování. "Do března nevydržím, je začátek ledna, dejte mi PROSÍM něco jiného do nosu!" "Nic takového nemáme!"

V obdobných situacích jsem zbabělec, tiše sklopím obvykle uši a sunu se podél zdi ven. Nevím, kde se to ve mně najednou vzalo, asi mne to fakt v nose bolelo, zahlásila jsem: "Já se odtud nehnu, dokud mi nedáte něco působivého do nosu!" A tím jsem nemyslela ránu. Farmaceutická magistra pohledem několikrát propálila recepis i mne, pak otočila oči v sloup a odešla. Kruci, v této době, kdy na každý lék najdete kopu ekvivalentů se stejnými účinky, ale od různých farmaceutických firem, nemají nic do nosu? Vrátila se s mastičkou a ani za ní nic nechtěla.

Tak jsem se hned telefonicky objednala na ORL. Musela jsem čtrnáct dní čekat. Nasadila jsem vlastní terapii: ústní i oční koutky jsem si mazala mateří kašičkou, kloktala citrónovou šťávu na dásně, mastila si nosní dírky. Alespoň ty dásně se nějak stáhly. Ale ne já.

Na ORL to šlo ráz na ráz, dostala jsem tabletky antibiotika (na sono byly zjištěny chycené nosní dutiny), kapičky taky antibio, lavage do nosu konvičkou, která připomíná Aladinovu lampu. Ovšem se solním roztokem funguje dokonale. Tedy: návod na použití té konvičky vydá na A4, 3x jsem si jej přečetla, nicméně si jej vzala s sebou do koupelny k prvnímu úkonu, jasně, musela jsem mít i brýle na čtení. NaCl roztok jsem si rozdělala v kuchyni, cestou do koupelny jej mírně vybryndala. Takže: nakoukla jsem opět do návodu: ústí konvičky nasadit na nosní dírku, hlavu pootočit směrem na druhé rameno, mírně předklonit....narazila jsem hlavou do zrcadlové skříňky nad umyvadlem. Plynule jsem přešla nad vanu. Nějak to nepracovalo tak, jak bylo popisováno v návodu. Přerušila jsem akci, znova si nasadila brýle a četla návod. No! Konečně! Nesmím vysunovat bradu! Pak jsem se soustředila na druhou nosní dírku. Vyfoukla nos a ta úleva! Ovšem svetr, spodní tričko, podprsenka a přirozené poprsí velikosti 95 E mokré jak prase. Dneska už si s sebou návod a brýle nemusím do koupelny nosit, ke krku si zaváži osušku jako velký bryndák.

Píší v tom návodu, že bychom si lavage (pro ne francouzštináře a latiníky), umývání, měli dělat i když nás nic netrápí. To abych vstávala o půl hodiny dřív.

Příští čtvrtek jdu na ORL na výtěr nosu. Snad to nebude tak tragické, jako když mi kdysi dělali výtěr z druhého konce mého těla na zdravotní průkaz.

 

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Jana Mrázková | pátek 29.1.2016 21:16 | karma článku: 38,15 | přečteno: 4639x
  • Další články autora

Jana Mrázková

Vystřílet nemocnici je zločin, stav vraha však chápu

K lékaři chodím jen v nejnutnějším případě (nechat si předepsat léky), Domácího lékaře nečtu, hrozilo by nebezpečí, že si člověk nalezne všechny choroby. O své zdraví se starám průběžně, Zdravou stravou, otužováním,

12.2.2020 v 22:10 | Karma: 28,50 | Přečteno: 1012x | Diskuse| Osobní

Jana Mrázková

Zůstal jste svůj, aneb když (nejen) milenky pláčou

Běžná ranní radio kulisa, hráli Vaši písničku a najednou mne během ní zamrazilo. V to úterní ráno, když muž se ženou snídal, došla ona smutná zpráva. Dělovou ránu dal někdo jiný.

11.10.2019 v 15:08 | Karma: 13,73 | Přečteno: 438x | Diskuse| Osobní

Jana Mrázková

"Napište blog, paní Žolíková, máte skluz!"

Pravila paní Matesová, když jsme se ráno potkaly s našimi pejsky na špacíru. Tedy, ona se jmenuje jinak, a já taky nejsem Žolíková. Jenže to máme tak vymyšlené: My pejskaři se obvykle při prvním setkání ptáváme na jméno pejska,

17.9.2019 v 23:21 | Karma: 19,55 | Přečteno: 410x | Diskuse| Osobní

Jana Mrázková

Asi toho má letos fakt hodně

Tedy Ježíšek. Přišlo mi v noci vnuknutí, že bych mu už měla pomoci zabalit dárky. Na rozdíl od loňska, kdy jsem dárky cpala těsně před Štědrým dnem do koupených vánočních taštiček, jsem to tentokrát vzala zgruntu.

8.12.2018 v 0:10 | Karma: 13,20 | Přečteno: 361x | Diskuse| Osobní

Jana Mrázková

Když krachne přátelství....

Inu, stalo se, co jsme ani jedna nejspíš neočekávaly a ani si to nepřály. Od prosince loňského roku jsme měly s Alenou u Čedoku zabeštelovanou dovolenou letos říjnu na Kypru.

14.11.2018 v 15:06 | Karma: 20,82 | Přečteno: 899x | Diskuse| Osobní
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Rozkol nacionalistů. S AfD nechce být ve frakci Le Penová ani česká SPD

22. května 2024  11:59,  aktualizováno  12:40

Zástupci francouzské strany Národní sdružení (RN) prohlásili, že v příštím europarlamentu nebudou...

Fandit se bude na náměstích i v kempech. O Staromáku se teprve rozhodne

22. května 2024  12:31

Na náměstích, v kinosále, v kempu nebo i na nádvoří zámku. Tam všude mohou zájemci společně s...

Útočník na Fica schvaloval masové vraždy. „Škrabáka“ chtěl zažalovat

22. května 2024  10:30,  aktualizováno  12:19

Muž, který spáchal atentát na slovenského premiéra Roberta Fica, chtěl předsedu vlády zažalovat....

Poslanci schválili zkrácení doby oddlužení z pěti let na tři roky

22. května 2024  5:55,  aktualizováno  12:15

Přímý přenos Zkrácení doby oddlužení z nynějších pěti let na tři roky pro všechny dlužníky, nejen pro...

  • Počet článků 199
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 744x
Dívám se kolem sebe, ale i zapátrám v bohaté paměti.

Seznam rubrik