Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Když se slova jiných strefí... v dobrém

anotace - Inspirací mi byl Jaro Slávik... Myslím, že pokud uvedu zdroj, uvedu kdo to říkal a kde, nepokazím nic, nebudu za "zlodějku něčích slov", protože slova jiných mnohdy dají slova nám, a mnohé jiné...        

 

Nedávno se mi v práci dostal pod ruku časopis, ze září loňského roku. Ale díky za to, i za staré časáky, když několik hodin kšefty nejdou a do obchodu i několik hodin noha nevkročí.  

To číst nebudu, byla moje první reakce – staré informace. A hodila jsem časopis na hromadu k těm ostatním, ať si počte kolega. Byla neděle, a protože nejsme potraviny, ale obchod se službami, noha vkročila párkrát, za těch několik hodin. Prach ze zboží jsem setřela už stokrát, zboží seřadila, dokonce i podle barev, aby oko zákazníka na něm spočinulo a náš sortiment ho zaujal. Procházím se po těch pár metrech čtverečních a přemýšlím, jak něco dělat, když není co. Svou práci mám ráda, je tvůrčí. Nicnedělání ale ne. Mrknu na časák, hm - "Instinkt". Není marný ke čtení ani starý... Listuji. Nacházím. Článek, co mě zaujal a najednou vím, že v něm něco najdu.

Jaro Slávik, a jeho – „Jak jsem točil gay porno“. Ušklíbla jsem se, toho pána jsem nikdy moc nemusela. Abych pravdu řekla, i mně se touto aférou tak nějak „zprotivil“. I já jsem měla tendence ho soudit.  Protivný mi totiž byl už i jako porotce v „Talentu“. Arogantní, a jak kdyby Brouk Pytlík - co všechno zná a ví. Dojem z něj - Tady jsem Já! Jaro Slávik! Lezl mi tím děsně na nervy. Jako by neznal slovo pokora, soudnost, takt… Ale co nemusím, to mě určitým způsobem láká – nahlédnout, poznat, pochopit, protože se třeba můžu plést v pohledu na věc, na člověka. V pohledu jakémkoli, i v zažitém názoru.

Někdy si přístup v sobě opravím, jindy však pevně  a rozhodně ponechám. Předem jiný odmítám jen tehdy, vím-li, že ten co mám je pevný a stálý, pro mě absolutně neměnný.

Což u celebrity nemohu tvrdit nikdy, protože, co já o ní vím, že – o celebritě?

Dala jsem se do čtení. Rozhovor s ním mě lákal. Arogantní právěže nemusí být vůbec arogantní, nýbrž právě naopak – ví, co chce a proč to chce a stojí si za tím. Arogantním se tedy může jenom jevit. Vždyť i mně někdy říkají, že jsem zpupná a vím, že nejsem. Jen vím, co chci a proč. Co si nechám líbit, a co ne.

Najednou jsem se zastyděla nad svým starým názorem, nad soudem o něm – kde že jsem vzala právo na takový soud...

Ten chlap mě začal zajímat.

Četla jsem jeho rozhovor s takovým zaujetím, že jsem měla pocit, že sedí naproti mně a povídá mi to. Chvílemi jsem snad zaslechla i jeho hlas živě, v tom prostoru několika metrů čtverečních. Tak mě jeho povídání zaujalo. Najednou jsem dostala chuť si s ním vypít kávu.

Myslím, že v článku neřekl nic moc extra, že neřekl nic, co by člověk nevěděl, ale mně se to zrovna hodilo do nálady, do mé prožívající situace, a tak mě to doslova dostalo. 

Je prý něco mezi nebem a zemí – že sáhneme třeba zrovna po tom, kde nalezneme odpovědi, „lék“ na situaci. A ten den to byla slova Jara.

"Vytrhnu jich pár z kontextu", neb se dají dosadit k čemukoli v životě člověka, a k právě dějícímu se; slova s účinkem "léku".

Citace:

„… a kdykoliv se to bude komukoliv hodit, tak to na vás vytáhne a dávno zapomenutou věc opět zpřítomní. Tím pádem vlastně média vytvářejí časovou smyčku, čímž kompletně popírají vývoj člověka a svým způsobem ho neustále vracejí na jedno místo. V našich podmínkách na místo vnímané velice negativně.“

 

„Jsem přesvědčen, že ve Spojených státech by moje kauza mohla  mít pozitivní public relations. Přiznejme si otevřeně, že tím, co jsem ve své mladické nerozvážnosti udělal, jsem klesl na opravdové dno. Ale následně jsem se z něj dokázal dostat – neskončil jsem v péči psychologů ani v závislosti na drogách, naopak jsem byl schopný přehodit výhybku a vybudovat si celkem slušnou kariéru. To je přece success story, která nemá obdoby! Teda byla by jí v Americe, zatímco tady převládá názor – „ Ať jsi dokázal cokoliv, beztak jsi méně než my, protože my nikdy neudělali to, co ty!“

Konec citace.

Váhala jsem, uvěřit slovům beze zbytku, Váhala jsem, jako váhal i autor živého rozhovoru, Honza Dědek, jak sám uvádí. Došla jsem ke stejnému názoru jako on, že rozhovor není jen „slušným hereckým výkonem matadora showbysnysu“, ale upřímná zpověď.  

Nechť tedy jeho slova, která vypouštím do éteru, která třináctého září dva tisíce dvanáct, vypustil nejdříve do éteru on sám; pomohou, poslouží, nakopnou všechny ty, co je neměli možnost tenkrát číst...

"Lék na cejch". 

 

 

Autor: Jana Marečková | středa 6.3.2013 14:46 | karma článku: 6,19 | přečteno: 268x
  • Další články autora

Jana Marečková

Destrukční pracák

Nikdy jsem na podpoře nebyla, až teď. Co všeobecně dělá s člověkem evidence na pracáku víme mnozí. A co že dělá konkrétně se mnou? Učí mě prokrastinovat. Šak času na všechno dost... zítra je taky den... neudělám dnes, udělám zítra... se z toho nepotento... ale po čase člověk zjišťuje, že potento.

20.10.2014 v 16:34 | Karma: 24,54 | Přečteno: 1441x | Diskuse| Ostatní

Jana Marečková

Slovo „volby“ není sprostý výraz

Do svého harmonogramu na příští týden zahrnuji i volby. Krom toho, že vím, kde budu a co budu dělat a co je potřeba vykonat, vím i to, že jdu volit, protože CHCI. Ne, na procházku kolem Moravy a na jedno vychlazené s vámi nejdu, budu v tu dobu zrovna vhazovat volební lístek do urny.

3.10.2014 v 12:15 | Karma: 7,70 | Přečteno: 263x | Diskuse| Ostatní

Jana Marečková

Ráda chodím pěšky, ale ne kolem billboardů...

Ráda chodím pěšky. Když se nemusím mačkat v trolejbusu a jde se tam, kam mířím došlapat pěšky, raději volím nožky, než kola eMHáDéčka. Kochám se babím létem, usměji se u kosa, který rytmickým pohybem tahá žížalu ze země, podivuji se nad rozkvetlou pampeliškou počátkem podzimu. A najednou šok! Klement Gottwald na billboardu!

26.9.2014 v 11:34 | Karma: 13,63 | Přečteno: 729x | Diskuse| Ostatní

Jana Marečková

Kamenictví dámské a pánské; a koza

Čtu nápis na velké ceduli. Zajímavé je, že nepřemýšlím nad významem pravdivosti, ale nad významem nesmyslu, že jako od kdy je kamenictví zvlášť pro ženy a zvlášť pro muže. Jsem prostě asi už unavená, přepracovaná, nebo co.

24.8.2013 v 12:18 | Karma: 8,41 | Přečteno: 375x | Diskuse| Ostatní

Jana Marečková

Člověk homo sapiens

Začnu od „vajíčka“, od doby, kdy žena řekla „ne“, ale myslela tím vlastně „ano“, a opačně. Muži podle toho tedy i jednali. Překvapením však pro něj mohla být žena emancipovaná, pro kterou „ne“ bylo opravdu „ne“ a „ano“, „ano“. Končí zde jistota slova a úsudku, nastupuje přemýšlení „jak to ta ženská teda myslí“?? Žena oříškem. Nová doba v Době. Oříškem je ale i člověk člověku, bez rozdílu pohlaví.

17.8.2013 v 21:50 | Karma: 9,34 | Přečteno: 323x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Čechy zasáhly extrémní bouřky, padaly obří kroupy. Hasiči měli stovky výjezdů

21. června 2024  9:39,  aktualizováno  22:58

Přes Česko prošly velmi extrémní bouřky s nárazy větru kolem 90 kilometrů za hodinu a krupobití....

Češi vjeli do vojenské zóny, fotili se u tanku. Dítě pak usmrtil nalezený granát

21. června 2024  8:52,  aktualizováno  18:16

Chorvatská policie propustila Čecha vyšetřovaného kvůli výbuchu u města Obrovac, při němž zemřelo...

Komentátor Schmarcz se v televizi pohádal se Šlachtou, pak zmizel ze studia

19. června 2024  20:51

„Já jsem se zastal kluků policistů a vy do toho taháte politiku,“ začal křičet komentátor Martin...

Ruská jaderná ponorka plula u pobřeží Floridy. Fotky ukazují její poškození

19. června 2024  13:53

Ruská flotila, která navštívila Havanu, se rozdělila. Část pluje od Kuby směrem k Venezuele,...

Východem Česka prošly silné bouřky a krupobití. Padající strom zabil člověka

19. června 2024  7:32,  aktualizováno  20.6 6:37

Velmi silné bouřky, které ve středu večer zasáhly Moravu a Slezsko, mají jednu oběť. V Českém...

„Bere si často zbraně do školy.“ Policie věděla, že hledá ozbrojeného vraha

27. června 2024

Premium Je to jednoznačné a není o tom pochyb. Kladenští policisté a kriminalisté, kteří přijeli 21....

Prezidentská debata Biden vs. Trump čili tři na jednoho. Jak v duelu uspět

27. června 2024

Premium Cílem nadcházející televizní debaty před americkými prezidentskými volbami je, aby Biden zůstal...

Severovýchod zasáhly bouřky. Obec na Olomoucku spláchl přívalový déšť

26. června 2024  8:35,  aktualizováno  21:32

Silná bouře, která se žene přes Moravu a Slezsko, tvrdě zasáhla Olomoucko a Přerovsko. Hasiči již...

Není třeba mluvit o normalizaci vztahů, řekl Pavel. Slováci se pustili do Fialy

26. června 2024  6:45,  aktualizováno  20:45

Kdo čekal, že návštěva nového slovenského prezidenta Petera Pellegriniho pomůže k ukončení roztržky...

Rozdáváme plenky pro citlivou pokožku ZDARMA
Rozdáváme plenky pro citlivou pokožku ZDARMA

Hledáte pro svá miminka spolehlivou ochranu a chcete, aby se cítila jako v bavlnce? Nyní máte jedinečnou příležitost zapojit se do testování nových...

  • Počet článků 15
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1065x
Jsem žena, matka, pozoruji svět a pak o tom píši...

Seznam rubrik