Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Jsi celý tata...

Seděly jsme s kamarádkou na kafíčku, u ní doma, protože je to levnější než někde v báru, a naše děti si zatím pěkně hrály. "Já jen chvíli posedím a hned půjdu", říkám. Anička se během kávy rozpovídala o svém bývalém.

Taky mám bývalého a taky jsem někdy mívala pocit, že se nezabývám ničím jiným, než tím, jak se chová blbě ke svému dítěti, jak si řeší to nevyřešené se mnou přes našeho syna a taky mi neplatil výživné a taky jsem před malým s kamarádkou řešila neduhy jeho otce. A ty děti to ale slyší a vnímají a to není dobré. Taky jsem kdysi synovi říkala: "Jseš celý tata!"...

A to je snad to nejhorší, krom ještě i jiných vět, co můžete dítěti říct v rozvedené rodině. Rozvodové období, i to co je před ním, i to co je po něm, je opravdu náročné. Děti slyší od otce, jak pomlouvá matku a matka zas otce. A děti to slyší, vnímají a najednou mají taky co dělat, aby si v sobě srovnaly ty hrůzy, které na oba rodiče slyší. A ony většinou slyší jen to nejhorší! A když mu pak v návalu vzteku řeknete: "Jsi celý tata", "Jsi celá mama"- ani nevíte, co do těch dětí tímto ukládáte.

Dítě neví co má po vás a co po otci, ono si to ani neuvědomuje, že zrovna ta projevená vlastnost je ta „škaredá“. On neví, že pohozené ponožky jsou tatovou vlastností, on neví, že gesta, která má jsou po otci a já je ke konci vztahu úplně nesnášela, měla jsem na ně alergii. On neví, že je celý on...

Já svého syna miluji a děkuji Bohu, že nepatřím mezi matky, které své děti nesnáší jenom proto, že je "celý tata“... A kdo si tohoto muže vybral za otce svých dětí? Tak toto já mám v sobě opravdu vyřešené.

Anička u kafíčka brblala ostošest a mě v duchu napadala slova - Nemůžeš se na malou zlobit jen proto, že je dcerou muže, kterého nesnášíš. Ale na to si musí přijít sama…

Kdysi mi jeden dobrý kamarád řekl: "Když nevíš jak situaci vyřešit, začni ji řešit opačně". No, dlouho jsem to nechápala, jak to myslel. Dnes už vím. A když syn udělá gesto, které jsem u "exe" nesnášela, když použije jeho slovník tak, že mám pocit, že mám bývalého opět v naší domácnosti, tak si okamžitě přeprogramuju mysl a reaguji úplně opačně. Učím se „to“ milovat, když to teda přeženu. Učím se to mít ráda, protože ta gesta patří mému synovi, přece. Našemu synovi. Tedy musí mít gesta i exe... A nedovedete si představit tu krásu, kterou dáváte svým dětem, když při zatlučení hřebíku a po patřičné pochvale ještě utrousíte: "Jsi šikovný po taťkovi"... a ne opak.

 

Dnes jsem potkala bývalého a už mě to tak nenadzvedává jako dřív. Naučila jsem se totiž tolerovat jeho vlastnosti a všechno to co mě prudilo, protože syn je má taky, po svém otci, geneticky předané a to vám pak změní pohled i přístup k věci a chování ve všech a hodně směrech. Mám heslo: Vše pro a v zájmu dítěte. A co si myslím já nechávám si pro sebe nebo to řeším s otcem o samotě a bez syna. Ten mi pak večer před spaním říká: "Mami, vy jste se dnes s taťkou bavili úúúplně normálně" a spokojeně usnul...

 

 

Autor: Jana Marečková | neděle 17.2.2013 7:55 | karma článku: 14,77 | přečteno: 728x
  • Další články autora

Jana Marečková

Destrukční pracák

Nikdy jsem na podpoře nebyla, až teď. Co všeobecně dělá s člověkem evidence na pracáku víme mnozí. A co že dělá konkrétně se mnou? Učí mě prokrastinovat. Šak času na všechno dost... zítra je taky den... neudělám dnes, udělám zítra... se z toho nepotento... ale po čase člověk zjišťuje, že potento.

20.10.2014 v 16:34 | Karma: 24,54 | Přečteno: 1441x | Diskuse| Ostatní

Jana Marečková

Slovo „volby“ není sprostý výraz

Do svého harmonogramu na příští týden zahrnuji i volby. Krom toho, že vím, kde budu a co budu dělat a co je potřeba vykonat, vím i to, že jdu volit, protože CHCI. Ne, na procházku kolem Moravy a na jedno vychlazené s vámi nejdu, budu v tu dobu zrovna vhazovat volební lístek do urny.

3.10.2014 v 12:15 | Karma: 7,70 | Přečteno: 263x | Diskuse| Ostatní

Jana Marečková

Ráda chodím pěšky, ale ne kolem billboardů...

Ráda chodím pěšky. Když se nemusím mačkat v trolejbusu a jde se tam, kam mířím došlapat pěšky, raději volím nožky, než kola eMHáDéčka. Kochám se babím létem, usměji se u kosa, který rytmickým pohybem tahá žížalu ze země, podivuji se nad rozkvetlou pampeliškou počátkem podzimu. A najednou šok! Klement Gottwald na billboardu!

26.9.2014 v 11:34 | Karma: 13,63 | Přečteno: 729x | Diskuse| Ostatní

Jana Marečková

Kamenictví dámské a pánské; a koza

Čtu nápis na velké ceduli. Zajímavé je, že nepřemýšlím nad významem pravdivosti, ale nad významem nesmyslu, že jako od kdy je kamenictví zvlášť pro ženy a zvlášť pro muže. Jsem prostě asi už unavená, přepracovaná, nebo co.

24.8.2013 v 12:18 | Karma: 8,41 | Přečteno: 375x | Diskuse| Ostatní

Jana Marečková

Člověk homo sapiens

Začnu od „vajíčka“, od doby, kdy žena řekla „ne“, ale myslela tím vlastně „ano“, a opačně. Muži podle toho tedy i jednali. Překvapením však pro něj mohla být žena emancipovaná, pro kterou „ne“ bylo opravdu „ne“ a „ano“, „ano“. Končí zde jistota slova a úsudku, nastupuje přemýšlení „jak to ta ženská teda myslí“?? Žena oříškem. Nová doba v Době. Oříškem je ale i člověk člověku, bez rozdílu pohlaví.

17.8.2013 v 21:50 | Karma: 9,34 | Přečteno: 323x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Ženě se do ruky zakousl pes. Muž, který jí přispěchal na pomoc, zvíře zabil

29. května 2024  15:12

Ženu v Žihli na Plzeňsku vážně pokousal volně pobíhající pes. Na pomoc jí přiběhl příbuzný, který...

„Krok ke třetí světové.“ Ukrajinci zasáhli klíčovou ruskou radarovou stanici

25. května 2024  12:55

Ukrajinská armáda zřejmě tento týden zasáhla významnou ruskou radarovou stanici, která je součástí...

Brutální útok nožem v Mannheimu, policista po něm bojuje o život

31. května 2024  13:12,  aktualizováno  18:49

Šest lidí v pátek utrpělo zranění při útoku nožem na náměstí v centru německého Mannheimu, uvedla...

Nemocnému synovi vstříkla do krve vodu. Chtěla jsem, aby to skončilo, řekla

29. května 2024  13:51

Mimořádně nešťastný případ matky samoživitelky a jejího vážně nemocného dítěte řeší Městský soud v...

Velký podfuk s výsluhou, nemocenská i v civilu. Policisté obírají stát o miliony

31. května 2024

Premium Státu rapidně rostou výplaty výsluh pro policisty, hasiče, celníky či dozorce. Loni Česká republika...

Šátek nosí většina. Islamizace pokročila tam, kde už téměř žádný Švéd nežije

1. června 2024  18:06

Migrace a problém se začleňováním migrantů do společnosti je ve Švédsku důležitým tématem voleb do...

Nikdo mi neřekl, jak o jizvy pečovat, říká zakladatelka organizace Císařovnám

1. června 2024  17:32

Seriál Před pěti lety čekala Eva Zubec svého prvního syna. Během porodu lékaři vyhodnotili, že bude muset...

V Indii po šesti týdnech skončily parlamentní volby. Očekává se vítězství Módího

1. června 2024  17:30

V sobotu završila Indie po šesti týdnech proces parlamentních voleb, ve kterých současný premiér...

Izraelští osadníci blokují humanitární pomoc pro Gazu. Mají tipy i od vojáků

1. června 2024  17:01

Židovští osadníci na okupovaném Západním břehu Jordánu blokují nákladní vozy s humanitární pomocí,...

  • Počet článků 15
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1065x
Jsem žena, matka, pozoruji svět a pak o tom píši...

Seznam rubrik