Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Jsi celý tata...

Seděly jsme s kamarádkou na kafíčku, u ní doma, protože je to levnější než někde v báru, a naše děti si zatím pěkně hrály. "Já jen chvíli posedím a hned půjdu", říkám. Anička se během kávy rozpovídala o svém bývalém.

Taky mám bývalého a taky jsem někdy mívala pocit, že se nezabývám ničím jiným, než tím, jak se chová blbě ke svému dítěti, jak si řeší to nevyřešené se mnou přes našeho syna a taky mi neplatil výživné a taky jsem před malým s kamarádkou řešila neduhy jeho otce. A ty děti to ale slyší a vnímají a to není dobré. Taky jsem kdysi synovi říkala: "Jseš celý tata!"...

A to je snad to nejhorší, krom ještě i jiných vět, co můžete dítěti říct v rozvedené rodině. Rozvodové období, i to co je před ním, i to co je po něm, je opravdu náročné. Děti slyší od otce, jak pomlouvá matku a matka zas otce. A děti to slyší, vnímají a najednou mají taky co dělat, aby si v sobě srovnaly ty hrůzy, které na oba rodiče slyší. A ony většinou slyší jen to nejhorší! A když mu pak v návalu vzteku řeknete: "Jsi celý tata", "Jsi celá mama"- ani nevíte, co do těch dětí tímto ukládáte.

Dítě neví co má po vás a co po otci, ono si to ani neuvědomuje, že zrovna ta projevená vlastnost je ta „škaredá“. On neví, že pohozené ponožky jsou tatovou vlastností, on neví, že gesta, která má jsou po otci a já je ke konci vztahu úplně nesnášela, měla jsem na ně alergii. On neví, že je celý on...

Já svého syna miluji a děkuji Bohu, že nepatřím mezi matky, které své děti nesnáší jenom proto, že je "celý tata“... A kdo si tohoto muže vybral za otce svých dětí? Tak toto já mám v sobě opravdu vyřešené.

Anička u kafíčka brblala ostošest a mě v duchu napadala slova - Nemůžeš se na malou zlobit jen proto, že je dcerou muže, kterého nesnášíš. Ale na to si musí přijít sama…

Kdysi mi jeden dobrý kamarád řekl: "Když nevíš jak situaci vyřešit, začni ji řešit opačně". No, dlouho jsem to nechápala, jak to myslel. Dnes už vím. A když syn udělá gesto, které jsem u "exe" nesnášela, když použije jeho slovník tak, že mám pocit, že mám bývalého opět v naší domácnosti, tak si okamžitě přeprogramuju mysl a reaguji úplně opačně. Učím se „to“ milovat, když to teda přeženu. Učím se to mít ráda, protože ta gesta patří mému synovi, přece. Našemu synovi. Tedy musí mít gesta i exe... A nedovedete si představit tu krásu, kterou dáváte svým dětem, když při zatlučení hřebíku a po patřičné pochvale ještě utrousíte: "Jsi šikovný po taťkovi"... a ne opak.

 

Dnes jsem potkala bývalého a už mě to tak nenadzvedává jako dřív. Naučila jsem se totiž tolerovat jeho vlastnosti a všechno to co mě prudilo, protože syn je má taky, po svém otci, geneticky předané a to vám pak změní pohled i přístup k věci a chování ve všech a hodně směrech. Mám heslo: Vše pro a v zájmu dítěte. A co si myslím já nechávám si pro sebe nebo to řeším s otcem o samotě a bez syna. Ten mi pak večer před spaním říká: "Mami, vy jste se dnes s taťkou bavili úúúplně normálně" a spokojeně usnul...

 

 

Autor: Jana Marečková | neděle 17.2.2013 7:55 | karma článku: 14,77 | přečteno: 728x
  • Další články autora

Jana Marečková

Destrukční pracák

Nikdy jsem na podpoře nebyla, až teď. Co všeobecně dělá s člověkem evidence na pracáku víme mnozí. A co že dělá konkrétně se mnou? Učí mě prokrastinovat. Šak času na všechno dost... zítra je taky den... neudělám dnes, udělám zítra... se z toho nepotento... ale po čase člověk zjišťuje, že potento.

20.10.2014 v 16:34 | Karma: 24,54 | Přečteno: 1441x | Diskuse| Ostatní

Jana Marečková

Slovo „volby“ není sprostý výraz

Do svého harmonogramu na příští týden zahrnuji i volby. Krom toho, že vím, kde budu a co budu dělat a co je potřeba vykonat, vím i to, že jdu volit, protože CHCI. Ne, na procházku kolem Moravy a na jedno vychlazené s vámi nejdu, budu v tu dobu zrovna vhazovat volební lístek do urny.

3.10.2014 v 12:15 | Karma: 7,70 | Přečteno: 263x | Diskuse| Ostatní

Jana Marečková

Ráda chodím pěšky, ale ne kolem billboardů...

Ráda chodím pěšky. Když se nemusím mačkat v trolejbusu a jde se tam, kam mířím došlapat pěšky, raději volím nožky, než kola eMHáDéčka. Kochám se babím létem, usměji se u kosa, který rytmickým pohybem tahá žížalu ze země, podivuji se nad rozkvetlou pampeliškou počátkem podzimu. A najednou šok! Klement Gottwald na billboardu!

26.9.2014 v 11:34 | Karma: 13,63 | Přečteno: 729x | Diskuse| Ostatní

Jana Marečková

Kamenictví dámské a pánské; a koza

Čtu nápis na velké ceduli. Zajímavé je, že nepřemýšlím nad významem pravdivosti, ale nad významem nesmyslu, že jako od kdy je kamenictví zvlášť pro ženy a zvlášť pro muže. Jsem prostě asi už unavená, přepracovaná, nebo co.

24.8.2013 v 12:18 | Karma: 8,41 | Přečteno: 375x | Diskuse| Ostatní

Jana Marečková

Člověk homo sapiens

Začnu od „vajíčka“, od doby, kdy žena řekla „ne“, ale myslela tím vlastně „ano“, a opačně. Muži podle toho tedy i jednali. Překvapením však pro něj mohla být žena emancipovaná, pro kterou „ne“ bylo opravdu „ne“ a „ano“, „ano“. Končí zde jistota slova a úsudku, nastupuje přemýšlení „jak to ta ženská teda myslí“?? Žena oříškem. Nová doba v Době. Oříškem je ale i člověk člověku, bez rozdílu pohlaví.

17.8.2013 v 21:50 | Karma: 9,34 | Přečteno: 323x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Auto vjelo na chodník a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  18:53

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Muž násilím vnikl do školy v Litvínově. Policie ho našla v obchodě, kde kradl

3. května 2024  8:31,  aktualizováno  9:52

Několik policejních hlídek včetně psovoda a speciální pořádkové jednotky zasahuje u gymnázia v...

Poslanci rozhodují o omezení prodeje zemědělské půdy cizincům ze třetích zemí

3. května 2024  5:16,  aktualizováno  9:40

Přímý přenos Vyšší ochranu nejkvalitnější zemědělské půdy schvaluje Sněmovna. Schválí ji patrně v mírnější...

Záhadný předmět na noční obloze překvapil fotografy čekající na polární záři

3. května 2024  9:26

Záhadné těleso na obloze překvapilo v úterý večer mnoho fotoamatérů, kteří hleděli k nebi v...

Na Chebsku vjel vlak do spadlého stromu a vykolejil, provoz na trati stojí

2. května 2024  18:56,  aktualizováno  3.5 9:15

Uzavírka trati u Plesné na Chebsku, kde ve čtvrtek odpoledne v úseku mezi Velkým Luhem a Skalnou...

  • Počet článků 15
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1077x
Jsem žena, matka, pozoruji svět a pak o tom píši...

Seznam rubrik