Jen ustrašení a neznalí věci s restitucí nesouhlasí

Předkládám několik bodů, proč majetek vrátit. Módní trend hysterického vykřikování, zda majetek církvím vrátit, zda je toto řešení věcí (ne)správnou, mě už nudí. Vláda musí bouchnout do stolu a rozhodnout se, jestli zaplatí teď náhrady jak nemovité (největší jsou u Římskokatolické: 47,2 miliard Kč, a Husitské s Evangelickou 5,4 mld. Kč.) plus odevzdá majetek movitý (což odevzdá sto procentně), nebo bude dál platit roční mzdy, náklady na provoz, opravy, důchody a sociální zabezpečení, a přitom splácet dluh i s úroky.

Tolik, nebo ještě víc?

V případě, že stát majetek nevrátí a bude nastoleno řešení č. 2 tzv. „splátky“, řešení se může přestat církvi líbit během roku, a podá žalobu, která projde soudním řízením, kde Evropský Parlament za pravdu církvi dá, bude to stát stát mnohem mnohem mnohem více (soud přiklepne „úroky“).

Nehledě na to, že ve vyspělých zemích již dávno odluka církve od státu proběhla. Nejen sekularisti budou souhlasit, že toto je jediné nejlevnější řešení pro stát i občany.

A ještě je církev tak hodná, že nepožaduje víc, jinak by se stát nedoplatil. Nějaký majetek se totiž již vrátit nedá (zastavěné území parky, rezervacemi apod.) a církev za to požaduje náhradu - movitou. To je v pořádku.

Někteří církevní hodnostáři i méně iniciovaní církevní „pracovníci“ mohou chtít náhradu v desetitisících za ušlý zisk. To už v pořádku není. Kdo dokáže, jaký plat by měli, kdyby církevní majetek obhospodařovala církev sama? Ale chtít může, právo na to má.

Proč nenechat církev, ať si je samostatná a ukáže, že zvládne hospodařit sama stejně, jako před 25.únorem 1948, nehledě na to, že dle rakouského zákona z roku 1874 je majetek církve pod státní ochranou, nikoli vlastníkem!

Dokázala by církev sama pořádat výběrová řízení na firmy, které majetek opraví? Dokázala by zaměstnat lidi a nasytit hladové krky? Jistě, že ano. Nepotřebuje vodit za ručičku. Nenechá si movitý majetek spadnout na hlavu. Protože bude JEJÍ. Je dokázáno, že z psychologického hlediska, co je všech není vlastně ničí, ale co je mé, o to se starám. A mohla by si dát na vchody nápis: Církev a.s. :D.. A pokud se o své věci starat nezvládne, její chyba, že majetek žádá.

A že DPH se zvyšuje kvůli plánovaným restitucím? Církvím dáváme již dávno z našich kapes a naopak odevzdáním majetku si ušetříme další peníze. Věřte nevěřte. Zajímala by mne bilance ohledně církevních výdajů a příjmů. A proč mají tyto peníze protékat přes stát, když se o to může starat církev sama? Návrh zákona předložila vláda poslanecké sněmovně dne 18.1.2012. Diskuse počali nedávno. Dokud ČSSD nepopulizovala svůj názor, pes po restitucích církvím neštěkl.

Dále, pokud se chce církev plést do státu, tímto bude mít smůlu. Další důvod, proč církev od státu odloučit.

Takže tím, že stát majetek odevzdá vlastně vydělá.

Stále nechápete? Tak dám přirovnání: Proč si nevzít půjčku, aby mi z výplaty zůstalo víc, abych si mohl koupit nový gauč? No protože tím za auto zaplatím ve finále víc a i gauč se mi pěkně prodraží.. Ale někteří přemýšlí typem: Ono to nějak dopadne, že? Mám ale tušení, že aby stát nezaplatil víc, raději pravicová strana zavelí občanům, raději nebudeme chvíli jíst! To už je horší. Ale existuje jiné řešení? Existuje, ale to je na jiný článek.

Takže po srovnání negativ a pozitiv nechť si každý řekne, co je lepší z obou špatných variant. Třetí bohužel neexistuje. Církev není Bůh a neřekne: Je Vám odpuštěno! V tomto případě se vláda premiéra Nečase chová více „božsky“, než církev samotná. Církev má ovšem svá práva, s tím nikdo nic neudělá.

Církev bývala vždy dobrý hospodář. Nebojte se.. vrátí se nám všem tento skutek a ve zlém jistě ne. Aspoň doufám. Také se bojím. Ale hrdina není ten, co se nebojí, ale ten, co se bojí a přes to to udělá.

Říci polovinu pravdy znamená lhát, milá ČSSD!

 

Děkuji spoluautorovi Tomášovi Moldrzykovi, čestnému členu ProtiAltu, kterého si vážím, za diskuzi na toto téma a ujasnění nejasného. Tento příspěvek není citací Tomáše, ani jeho názorem, na ten se ho zeptejte sami, zda se mnou souhlasí, či ne, jen mi ujasnil nějaké neshody negativ a pozitiv. Zbytek už jsem si musela zjistit sama.

Krásný den i noc.

Autor: Divija | čtvrtek 23.8.2012 18:00 | karma článku: 24,59 | přečteno: 1776x
  • Další články autora

Divija

Co přichází od "listopadu"?

14.1.2014 v 7:08 | Karma: 9,81

Divija

Kruh se uzavírá po 25letech

13.1.2014 v 7:42 | Karma: 14,10

Divija

Když dítě matce chybí

28.9.2012 v 18:30 | Karma: 7,66

Divija

Zpět do hlubokého socialismu,

24.9.2012 v 22:45 | Karma: 16,50