Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
VD

xfilesbrno

19. 9. 2012 15:45
antikarma

Rv

0 0
možnosti

pakoss

26. 8. 2012 13:03
Dobrý článek !!

díky!

Souhlasím  s vámi R^

0 0
možnosti
LV

borek

24. 8. 2012 14:06
Proč vracet jen majitelům těchto firem?

Proč se tedy nevrátí majetek i majitelům jiných firem a spolků?

Proč zrovna firmám, které majetek získaly oblbováním svých zákazníků vnucováním neověřených hypotéz existence nějakých strašidel a vymáháním plateb za ochranu před nimi?

2 0
možnosti
VK

-palič-

24. 8. 2012 17:09
Re: Proč vracet jen majitelům těchto firem?

chodil jste vůbec někdy do dějepisu, Základy logiky taky nic, že?

Takže aspoň základy: církev nezískala žádný majetek od svých oveček, tedy poddaných (to totiž žádný majetek neměli - och, jaké překvapení, že). Církev naopak svým ovečkám přinesla kulturu a řád, aby jejich život nebyl vystaven toliko zvůli jejich feudálů, příp. aby se sousední vesnice navzájem nepřepadávaly jak je tomu dosud někde v Africe. Přinesla jim pokrok, např. tím, že jim předala pokročilejší způsob obdělávání půdy. Učila je, jak mají slušně žít, aby vůbec mohli v jinak dost drsném světě přežít. A že si k tomu vzala na pomoc Boha ... hm, a co jiného měla dělat? Nebo si snad myslíte, že primitivové dají na pouhé dobré slovo? Dělají to snad dnešní lidé? Jak myslíte, že by to tu vypadalo, kdyby si lidé mohli beztrestně dělat co chtějí? I když, ono to už tak skoro je, podle toho to tu také vypadá.

4 0
možnosti
JP

JaromírP.

24. 8. 2012 13:28
Obrovský majetek dává obrovskou moc,

Vezměme v úvahu, že církve k tomuto majetku nepřišly vlastní prací a současné církve na majetku, který vyžadují nemají téměř žádnou zásluhu (jsou placeny z našich daní). Současné církve přijdou k obrovskému majetku, který  pochází z dob, kdy v našich krajích byla většina lidí věřících, která tento majetek církvím vytvořila.

Rozhodně by se měla vzít v úvahu skutečná hmotná potřeba církví podle jejich skutečného významu v současném státě. Každá společnost se vyvíjí a nelze zvýhodňovat restituce církvím navíc mimořádně zvýhodněné proti jiiným restituentům, kdy majetek vytvořilo i několik generací lidí svojí prací.

Takovéto zvýhodnění určitých lidí (církve přece tvoří lidé, kdo jiný), kteří se navíc na vybudování požadovaného majetku nepodíleli a jejíž výše je značně nadhodnocená, potom v naší společnosti vyvolává nepříznivé emoce a církve jsou právem označovány za mamonáře.

2 0
možnosti
H

hafusak2

24. 8. 2012 18:06
Re: Obrovský majetek dává obrovskou moc,

K tomu bych jen doplnil, že v dobách, kdy věřících bylo 100% obyvatel a církev měla pod palcem osvětu, všechny matriky, školství a zdravotnictví, pořádala hromadné akce a v podstatě se bez ní nic neobešlo, tak skutečně potřebovala určitý kapitál na financování tohohle všeho. Dnes ale tohle všechno provozuje stát ve vlastní režii /placeno z našich daní/, věřících zůstala hrstka /když porovnám co pamatuji 50-tá léta a dnešek/, takže potřebnost tak obrovského majetku se jeví dost zbytečnou. Tzv. "společenská potřebnost" církví je dnes /alespoň pro mne/ až za "společenskou potřebností" dobrovolných hasičů /ty považuji ze všech spolků za nejpotřebnější/, myslivci, rybáři atd.

1 0
možnosti
H

hafusak2

24. 8. 2012 8:42
Zjednodušte to, například:

Kdo nesouhlasí s restitucí je.... /třeba ošklivé kačátko/. Rv

2 0
možnosti
JN

Já, Claudius

24. 8. 2012 8:22
Bože

vy jste .... 100 dukátů.

3 0
možnosti
VK

-palič-

24. 8. 2012 2:53
Bezvadný a chytrý článek

R^R^

P.S. Nebyla jste kdysi zrzka? Jako o nic nejde, ale seklo Vám to líp :-P;-)!

2 0
možnosti
K

kaktusak

23. 8. 2012 22:53
Třetí možnost existuje.

Nedávat církvím nic a zároveň zarazit jejich státní financování, ať si své církve platí případní věřící.

Dá-li Kalousek církvím nějaký státní majetek, stejně ho budou muset brzy státu vrátit.

5 0
možnosti

Ottis300

23. 8. 2012 22:58
Re: Třetí možnost existuje.

Kaktusáku, vy jste také věřící. Věříte, že přijde převrat.

3 0
možnosti
RS

morre

23. 8. 2012 21:48
t.

Církve pčežijí i bez vracení zabaveného majetku,taktéž přežije závist,předsuky,hloupost,malost,sobeckost....

Co vidím jako pozitivum,že je možno si udělat z plynoucí diskuze obrázek o právním,historickém,a pokřiveném povědomí občanů této země...[>-]Rv

7 0
možnosti

Danny boy

23. 8. 2012 22:13
Re: t.

Ale musíte uznat, že mají silně vyvinutý cit pro spravedlnost (tedy většina). Spravedlnost má totiž s právem málo společného.

1 0
možnosti

ellukas

23. 8. 2012 21:41
Rakouský zákoník jako yetti

všichni zastánci restitucí se odvolávají na rakouského zákona z roku 1874, podle něhož církev katolická byla učiněna způsobilou být vlastníkem nemovitostí, ale zřejmě nikdo z nich ten zákon neviděl ani z letadla, včetně autorky, která můj dotaz ignorovala,i když se na něj sama odvolala.

1 0
možnosti
  • Počet článků 32
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2534x
Život mne naučil nebrat se příliš vážně, ale brát vážně okolí. Každá myšlenka, každá kritika mi pomáhá posunout se kupředu. Netřeba jimi šetřit. Vítám je. P.S.: Ještě nemám dost dukátků, takže jen do mě, nemohu reagovat :D.