Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Jaká je úroveň českého novináře

Je to oblast, o kterou se hodně zajímám. Snažím se číst nejen sportovní servery, ale i spoustu zpravodajských, které český internet nabízí. Je hodně zajímavé sledovat, kam se česká novinařina ubírá.

Na úvod musím říct, že anglicky umím, ale ne tak dobře, abych si v tomto jazyku četl a textu maximálně rozuměl. Pokud pojedu do zahraničí, domluvím se celkem slušně. Bohužel čtenému textu nejsem schopen plně porozumět a proto jsem odkázán na české servery a média. Nejčastěji sleduji Idnes, Novinky, Aktuálně a čtu MF Dnes. Protože jsem velkým sportovním nadšencem, donedávna jsem pravidelně čítal i Deník Sport. To už, vzhledem k neuvěřitelně klesající úrovni tohoto periodika, momentálně nelze.

Přiznám se, že mě to strašně štve, protože Sport jsem četl dlouhá léta. Vždycky u jídla otevřít a dozvědět se, co je nového zejména ve fotbalovém světe. Bohužel od doby, kdy spadl Sport pod Blesk a nad vším převzala otěže paní Šmuclerová, je to čím dál horší. Z novinářů se stali pisálkové, kteří našim hvězdám převážně lezou do zadních částí těla. Nejvíce je to vidět například u Jaromíra Jágra. Já mám Jardu rád, je to takové správně přerostlé dítě, ale čeho je moc, toho je příliš. Další skok nastal, když Sport zakoupil pan Křetínský. Takový obrat, jakým začali psát fotbaloví redaktoři, jsem snad ještě nikdy neviděl. Do té doby byla Plzeň svatá a hrála nejlepší fotbal ve střední Evropě. Najednou začalo být svaté vše kolem Sparty a pokud jde o Plzeň, začaly se najednou počítat penalty, přehmaty a podobné věci.

Nejsem fanouškem ani jednoho z těchto klubů a proto mě štvalo oboje vystupování sportovních novinářů. Ale ta otočka, kterou provedli, mě nadzvedla tolik, že si Sport už prakticky nekupuji. Pokud se vrátím ke klasickým zpravodajským médiím, tak věcí, která mě štve absolutně nejvíce, je naprostá neobjektivita. Místy bych řekl, že jde až o cílenou propagandu. Způsob, jakým nás například informují o krizi na Ukrajině, zavání už vysloveně propagandou. Tvrzení, že všechno ruské je špatné a naopak Ukrajinci jsou ti největší chudáci v celé Evropě, snad nemůže věřit nikdo, kdo prošel alespoň základku.

Nejsem žádný rusofil, ale stejně tak nejsem nadšeným zastáncem Ameriky nebo Evropské unie. A podobné nesmysly mě strašně štvou. Neměli by snad novináři zachovávat za každé situace objektivitu? Pamatujete na válku v Jugoslávii, kde podle médií byli Srbové ti nejhorší v Evropě a naopak kosovští Albánci ti největší chudáci? Až dlouhá léta po konfliktu začalo postupně vycházet najevo, že to všechno nebylo zdaleka tak černobílé, jak psala česká a prozápadní média. Vezměte si jen sestřelení civilního letadla nad východní Ukrajinou. Trosky ještě dopadaly na zem a všem českým novinářům už bylo jasné, že to udělali Rusové. Teď je půl roku od nehody a vyšetřování zatím nepřineslo žádné výsledky. Jsem si přitom jistý, že kdyby to opravdu udělali Rusové, celý svět by to už dávno věděl, protože by šlo o další páku proti nim. Vzhledem k tomu, že je ticho po pěšině, bude pravda asi trochu jinde.

Druhá polovina roku mi ale přeci jen přinesla radost, pokud jde o česká média. Na trh vstoupil časopis Reportér a po hodně dlouhé době jsem si zase  (kromě knížek) s chutí něco přečetl. Výborné a zajímavé články oproštěné  od jakékoliv propagandy a zášti. K časopisu jsem se dostal díky Tomáši Poláčkovi. Redaktor, kterého jsem měl rád už v MF Dnes, mě zatím nezklamal ani v novém časopise. Je dobře, že něco podobného začalo na českém trhu vycházet. Zatím jsem nevynechal ani jedno číslo a věřím, že si svou úroveň udrží i v příštím roce.

Do něj bych si hrozně přál, aby se úroveň novinařiny zase zvedla. Strašně rád bych se znovu dopracoval tomu, že si budu pravidelně kupovat Sport, protože jsem sportovní a hlavně fotbalový nadšenec. Mám ovšem obavu, že za současného vedení k žádné změně nedojde. Stejně tak si přeju, aby se do všech českých médií vrátila objektivita a skutečná pravda a zmizely informace, které si prostě přeje někdo propagovat a rozesílat.

Autor: Jakub Zeman | středa 31.12.2014 10:08 | karma článku: 28,69 | přečteno: 954x
  • Další články autora

Jakub Zeman

Jak je možné, že Záruba neskončil?

Arogance. Sebestřednost. Nulová sebereflexe. Namyšlenost. To vše je hokejový komentátor České televize Robert Záruba v posledních letech. V pátek dopoledne ale překročil všechny hranice.

12.2.2022 v 17:28 | Karma: 36,01 | Přečteno: 1721x | Diskuse| Společnost

Jakub Zeman

Korupce z českého fotbalu nikdy nezmizí

Už je to nějaký čas, co byl zadržen Roman Berbr. Českými médii se okamžitě rozjela kampaň, podle které to byl jediný zlosyn v českém fotbalu a prý teď bude vše jen růžové. Nebylo před Berbrem, nebude ani po něm.

2.1.2021 v 16:11 | Karma: 30,59 | Přečteno: 787x | Diskuse| Společnost

Jakub Zeman

Výmluvy. To je český fotbal.

Poslední dobou se ve fotbale probírají dvě kauzy. Obvinění Berbra a zastavení ligy. Obě dvě „kauzy“ spojuje to samé. Jen samé výmluvy.

1.11.2020 v 12:58 | Karma: 21,95 | Přečteno: 433x | Diskuse| Společnost

Jakub Zeman

Proč tolik pláče kvůli správnému rozhodnutí?

Slavia včera nepostoupila do LM. Přišla tím o velké miliony a rozjel se velký slavistický a mediální lynč hlavního rozhodčího. Slovinec a celý jeho národ, to dokonce schytal i z evropského parlamentu.

1.10.2020 v 13:10 | Karma: 21,25 | Přečteno: 550x | Diskuse| Společnost

Jakub Zeman

Šlesingr a Hrušínský se projevili jako naprostí....

Koronavirus, který před pár dny ještě zesměšňoval každý, kdo uměl otevřít hubu, momentálně ochromuje celý svět. Za Čechy se jako naprostí jájínkové projevili především dva. Pan Šlesingr a pan Hrušínský.

12.3.2020 v 18:12 | Karma: 43,73 | Přečteno: 3392x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Poslance SPD jsem zbil já, přiznal se 17letý mladík. Došlo k dalšímu ničení

5. května 2024  11:22,  aktualizováno  20:49

Drážďany v sobotu zaznamenaly další předvolební útok. Tentokrát šlo o stánek protiimigrační...

Strach z migrace i rebelie proti levici. Mladí Němci se přiklánějí k AfD

5. května 2024  20:15

Čekali byste, že mladí Němci volí hlavně Zelené nebo jiné levicové strany? Omyl Roste podíl těch,...

Méně teorie a faktů, více praktických znalostí. Blíží se reforma školních osnov

5. května 2024

Premium Ministerstvo školství chystá změnu toho, co a hlavně jak by se měli žáci na základních a středních...

Usnul za volantem a srazil lidi na chodníku. Pro ženu a dítě letěl vrtulník

5. května 2024  19:10,  aktualizováno  19:48

V Kostelní Lhotě na Nymbursku vjel v neděli odpoledne řidič osobního auta na chodník, kde srazil...

Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!
Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!

Správné finanční návyky a dovednosti vznikají právě v dětství. Mnoho dětí je přijímá přirozeně od svých rodičů, kteří jsou pro děti velkým vzorem....

  • Počet článků 201
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1854x
Mladý člověk se svým názorem.

Seznam rubrik