Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Český klubový fotbal padá do žumpy

Teď je to přesně deset let od doby, co vypukla známá a populární korupční aféra. Dovolím si říct, že za těch deset let se v českém klubovém fotbale vůbec nic nezměnilo. Naopak věci okolo korupce, kvality hráčů a zápasů, nebo chování na stadionech šly o hodně dolu. Český klubový fotbal stále padá do hlubší žumpy a ne a ne se zastavit.

Podívejme se na tři základní problémy trochu blíže. Korupce je věc, která je podle mě nezničitelná. Dá se samozřejmě omezit na minimum, ale k tomu musí být vůle. A přiznejme si, ta v českém fotbale není ani trochu. Jinak by se nemohlo stát, že šéfem fotbalu je Pelta, ve vysoké funkci se všem směje Berbr a rozhodčím šéfuje ženská, která se stala ligovou rozhodčí jen jako reklamní tahák, protože prostě pískat neuměla. To, co předvádějí někteří rozhodčí, je hrůza. Ale může se jim někdo divit, když jim šéfuje ženská? Dovede si vůbec někdo představit, že by ve fotbale chlap respektoval ve funkci nad sebou ženskou? Upřímně, já za sebe říkám ne. Fotbal hraji třicet let a kdyby mi jakákoliv žena chtěla ve fotbale cokoliv vysvětlovat, tak se jí vysměji.

A stejně to očividně probíhá i v partě rozhodčích. Stará hláška o kopačce a švábovi probíhá určitě mezi rozhodčími v různých variantách stále a pro fotbal je to zhouba. To co předvedl v pondělí Jech v Příbrami je naprostý výsměch a ještě větší je to, jak to Dáša okecala. Tahle dáma tam prostě nemá co pohledávat, protože díky ní už tak zoufalá úroveň rozhodčích stále jen a jen klesá.

Druhou kapitolou, která sráží klubový fotbal, je zoufalá úroveň zdejších hráčů. V předchozích letech se česká média neustále předháněla v superlativech na hráče Plzně. Osobně jsem jejich nadšení nijak nesdílel a pozdější doba mi dala jen za pravdu. Stačí se podívat, jak dopadli údajní super-hráči, když opustili teplo svého domova a vydali se hledat štěstí do zahraničí. Nutno podotknout, že ani jeden z nich nešel do žádného lepšího týmu a přesto všichni shořeli jako papír. Jiráček odešel do Wolsburgu, kde pohořel a ve svém pádu pokračuje i v podprůměrném Hamburku. Petržela leštil rok dokonce jen sedačky na tribuně v podprůměrném Augsburgu. Rezek si neškrtl ani na Kypru a dokonce ani v Číně. A posledním důkazem přeceňování plzeňských hráčů je Rajtoral, který už jen leští lavičku ve slabém Hannoveru.

To mediální vychvalování hráčům nekskutečně ublížilo. Oni nabyli dojmu, jak jsou fantastičtí a potom při srážce se skutečnou realitou dopadli tvrdě na zem. Sám jsem zvědavý, jak se bude v zahraničí dařit současným hráčům Sparty (Hušbauer, Krejčí, Vaclík), kteří jsou také hodně mediálně prosazováni.

Poslední kapitolou, která potápí klubový fotbal na českém kolbišti je chování v hledištích. Je neskutečné, že nikdo ze zodpovědných lidí není schopen s tím nic udělat. Jak je možné, že zejména deník Sport dává těmto primitivním jedincům ještě prostory k vyjádření? Koho zajímají názory nějakého Strašáka, nebo zamindrákovaného sparťanského trouby, který ve svém sloupku vždy jen všechny uráží? Nejsrandovnějším argumentem těchto jednoduchých zvířátek je, že bez pyra není správná atmosféra na stadionech. Ať se proboha alespoň jednou zkusí podívat na zápas Ligy mistrů z Anglie, Německa nebo Španělska a zjistí, že fandit se dá i bez dělobuchů a světlic.

Velká chyba je samozřejmě také v hráčích a trenérech jednotlivých týmů. Proč proboha chodí hráči a trenéři po zápasech těmto zvířatům ještě zatleskat? To jsou také tak hloupí? Když jsem teď na Baníku viděl Lukeše, jak tam stojí s tou světlicí, aby se těm magorům zavděčil, tak potom se nedivím, že kdekdo shazuje intelekt českých fotbalistů. Dokud z hledišť českých stadionů podobná hovada nezmizí, těžko se kdy na stadionech zvýší návštěvy. Jsem pro registraci fanoušků a jak je třeba při Eurech vidět, tak ani slušným českým fanouškům podobné věci nevadí. Jdou si totiž užít fotbal a ne jako primitivní zvířátka z Bazalů, Brna, Letné nebo Edenu, kteří si tam chodí léčit nějaký svůj mindrák.

Tyto tři velké problémy, které jsem popsal prostě těžce ničí český klubový fotbal. Je otázkou, zda s tím vůbec chce někdo něco dělat, protože pořád existuje spousta lidí, kteří si díky občasným náhodným úspěchům v Evropě představují, jak se to tu dělá všechno skvěle.

Autor: Jakub Zeman | čtvrtek 1.5.2014 8:30 | karma článku: 19,51 | přečteno: 623x
  • Další články autora

Jakub Zeman

Jak je možné, že Záruba neskončil?

Arogance. Sebestřednost. Nulová sebereflexe. Namyšlenost. To vše je hokejový komentátor České televize Robert Záruba v posledních letech. V pátek dopoledne ale překročil všechny hranice.

12.2.2022 v 17:28 | Karma: 36,01 | Přečteno: 1722x | Diskuse| Společnost

Jakub Zeman

Korupce z českého fotbalu nikdy nezmizí

Už je to nějaký čas, co byl zadržen Roman Berbr. Českými médii se okamžitě rozjela kampaň, podle které to byl jediný zlosyn v českém fotbalu a prý teď bude vše jen růžové. Nebylo před Berbrem, nebude ani po něm.

2.1.2021 v 16:11 | Karma: 30,59 | Přečteno: 787x | Diskuse| Společnost

Jakub Zeman

Výmluvy. To je český fotbal.

Poslední dobou se ve fotbale probírají dvě kauzy. Obvinění Berbra a zastavení ligy. Obě dvě „kauzy“ spojuje to samé. Jen samé výmluvy.

1.11.2020 v 12:58 | Karma: 21,95 | Přečteno: 433x | Diskuse| Společnost

Jakub Zeman

Proč tolik pláče kvůli správnému rozhodnutí?

Slavia včera nepostoupila do LM. Přišla tím o velké miliony a rozjel se velký slavistický a mediální lynč hlavního rozhodčího. Slovinec a celý jeho národ, to dokonce schytal i z evropského parlamentu.

1.10.2020 v 13:10 | Karma: 21,25 | Přečteno: 550x | Diskuse| Společnost

Jakub Zeman

Šlesingr a Hrušínský se projevili jako naprostí....

Koronavirus, který před pár dny ještě zesměšňoval každý, kdo uměl otevřít hubu, momentálně ochromuje celý svět. Za Čechy se jako naprostí jájínkové projevili především dva. Pan Šlesingr a pan Hrušínský.

12.3.2020 v 18:12 | Karma: 43,73 | Přečteno: 3392x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Írán udeřil na „satanisty“, zadržel 250 lidí. Podle policie byli obscénní

17. května 2024  19:27

Íránská policie zatkla za propagaci satanismu více než 250 lidí, včetně tří Evropanů. S odkazem na...

Vlak na Děčínsku usmrtil člověka, provoz na trati do Ústí nad Labem je přerušen

17. května 2024  18:10,  aktualizováno  18:44

Vlak u Dobkovic na Děčínsku v pátek vpodvečer srazil člověka. Na místě podlehl svým zraněním, řekl...

Fica střelili CIA, WHO a Ukrajinec. Atentát spustil kolotoč dezinformací

17. května 2024  18:43

Po atentátu na slovenského premiéra Roberta Fica se ihned na sociálních sítích vyrojily...

Ukrajinci přeměnili sportovní letadla na stroje zkázy. Rusové jsou bezradní

17. května 2024

Premium Ukrajinci využívají k útokům na ruském území stále kreativnější postupy. Jedním z posledních je...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 201
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1854x
Mladý člověk se svým názorem.

Seznam rubrik