Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Růže zvaná stokrát jinak, aneb Kníže je pořád kníže

Kolikrát ještě uslyším ten stupidní názor, že porušuji zákon, pokud například pana Schwarzenberga tituluji kníže? Kolikrát uslyším blbost, že šlechta byla „zrušena“?

Co to je, zrušit šlechtu? To je něco jako zrušit oblaka? Aristokracii nikdo nezrušil. To se jen československý parlament pomstil českomoravské šlechtě, která podporovala národní myšlenku, a zrušil užívání šlechtických titulů. Jedná o vyčichlé a v současné době právně zcela nerelevantní zákony č. 61/1918 Sb. a č. 243/1920 Sb.

V prvním se píše (§ 1): „Šlechtictví a řády, jakož i veškerá z nich plynoucí práva se zrušují, rovněž tak tituly, pokud byly udělovány jako pouhá vyznamenání… Bývalí šlechtici nesmějí užívati svého rodného jména s přídomkem nebo dodatkem vyznačujícím šlechtictví.“ Chápu snahu čerstvých republikánů, ale termín „šlechtictví se zrušuje“ je povýtce nesmyslný. Když někdo šlechticem byl a je, tak jím bude, i když z nebe trakaře padají. Přestal by jím být jen tehdy, spáchal-li by něco tak ohavného, že by ten, kdo mu titul udělil, jej také po právu odebral. Parlament ČSR však nikomu nic takového neudělil, neměl tedy co odebírat a zrušovat.

Pokud jde o užívání predikátu, to je něco jiného. Prosím, parlament se tak rozhodl a upřímně řečeno, nikdo si kvůli tomu pěstičky nehryzal. Najmě ne naše šlechta. Lehce dohledatelné v análech. Tak se holt hrabě ze Sternbergu začal psát prostě Šternberk. Sice si rozumní ťukali na čelo, ale život šel dál.

Ve druhém, později přijatém zákonu, se pak praví, že kdo bude užívat titulu, vystaví se sankcím. Hledal jsem nějaké rozsudky (kauzy) k tomuto zákonu, ale zdá se, že kromě jistého podvodníka, který se nechal titulovat baron, jím nikdo postihnut nebyl. Dále se (odstavec III.) praví, že sankcionován bude i ten, kdo dává titul někomu v tisku. Ani zde se mi nepodařilo dohledat nějakou kauzu. Možná nějaké případy byly, ale skutečně jsem nic nenašel. Ona je to taky blbost. Ten zákon z roku 1920 je postaven tak vágně, že pokud by přijel na návštěvu britský král, musely by noviny v podstatě napsat, že přijel Jiří Windsor, hlava Velké Británie. Což samozřejmě nikoho nenapadlo.

Nicméně zmíněné zákony se podivně podepsaly v podvědomí občanstva. Šlechta byla zrušena a basta. Hmmm. Tak když přijme parlament zákon o tom, že se ruší oblaka, na nebi popluje co? Ono se zrušilo jen používání predikátu. Což mne vede k tomu, že pokud se rozhodneme, že oblaka se nesmí jmenovat oblaka, nad námi lejna nepoplují. Aneb slovy klasika: Růže stokrát zvaná jinak, voněla by vždy stejně.

Nu a nyní k hojným výtkám, jak můžu říci či napsat „kníže“, když to zákon zakazuje. Tak za a) zákon zakazuje, aby si tak říkal sám kníže, který to ovšem nedělá, b) zákon zakazuje (a pozor, není součástí našeho právního řádu, tudíž je nerelevantní) titulovat někoho v tisku. Mno, dejme tomu, že internet by se dal vzhledem k pokroku označit jako tisk. Tudíž jsem já i další autoři stíhatelní. Tedy, byli bychom, kdyby zákon byl v obecné platnosti. Ale on není. Tudíž vám říkám – používám k označení šlechty jejich původní tituly a pokud se vám to nelíbí, podejte na mne trestní oznámení. Rád se stanu účastníkem. Za blba bude ovšem pouze jen ten, kdo oznámení podá. Jen doufám, že neskončí v šaškecu.

P.S.

Podotýkám (pro méně chápavé), že tento článek není adorací jednoho neúspěšného kandidáta na prezidenta ČR. Jako monarchistovi jsou mi prezidenti i kandidáti na ně mašlička.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Jakub Roth | úterý 29.1.2013 14:20 | karma článku: 20,53 | přečteno: 1867x
  • Další články autora

Jakub Roth

Komunisté ministra zahraničí Petříčka pochopitelně nenávidí…

Očividně se nyní domnívají, že vláda bude tančit, jak oni zapískají. A vcelku se jim to daří. Až na jeden případ, který je výjimkou. Ministr zahraničí Tomáš Petříček totiž jedná tak, jak mu praví dlouholetá vládní koncepce.

4.2.2019 v 8:27 | Karma: 28,60 | Přečteno: 867x | Diskuse| Politika

Jakub Roth

Je Zeman obchodním zástupcem Huawei?

Podle všeho je. A znovu a zas to veřejně dokazuje. Jak jinak si totiž vysvětlit jeho kroky v posledních týdnech a dnech.

2.2.2019 v 9:26 | Karma: 32,02 | Přečteno: 829x | Diskuse| Politika

Jakub Roth

Prezident Trump už zcela zešílel?

Nebo je skutečně agentem Kremlu? Vždy jsem se této teorii smál, ale jeho poslední vyjádření o oprávněnosti sovětské agrese proti Afghánistánu je jaksi šokézní.

4.1.2019 v 15:05 | Karma: 24,89 | Přečteno: 1304x | Diskuse| Politika

Jakub Roth

Pan Baklažán, kocour 3)

Trochtovi se ničemu nediví, Jindřiška a Davídek se sbližují s panem Baklažánem tak usilovně, že z toho Davida rozbolí hlava, Amálka se sklouzne a paní Dvoriačiková maluje čerta.

29.12.2018 v 11:46 | Karma: 9,31 | Přečteno: 166x | Diskuse| Poezie a próza

Jakub Roth

Ministr kultury podpořil komunistickou lež

Tak křtil, nebo nekřtil? To je vlastně úplně jedno. Přišel, promluvil, popřál a tím legitimizoval vydání knihy, která má prý přinést „jiný pohled“ na církevní majetek.

28.12.2018 v 10:03 | Karma: 41,03 | Přečteno: 2467x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Partneři z Francie vsadili každý sám podobná čísla, miliony vyhráli oba

17. května 2024  8:25

Jako o mimořádně vzácném případu hovoří experti o výhře ve francouzské loterii, ve které uspěli muž...

Vypadá to jako plakát k hororu. Brity vyděsil rudý portrét Karla III.

17. května 2024  8:16

Značnou pozornost vzbudil portrét, který si nechal vyrobit britský panovník Karel III. Dílo malíře...

Ukrajinská armáda zaútočila na přístavy v Černém moři, cílila i na sklady s ropou

17. května 2024  6:42,  aktualizováno  8:13

Sledujeme online Ruská obrana v noci čelila rozsáhlému útoku dronů na Sevastopol a další přístavní město...

Americkým Houstonem se prohnala mohutná bouře, vyžádala si čtyři oběti

17. května 2024  8:09

Nejméně čtyři lidé přišli o život při silných bouřkách, které se ve čtvrtek přehnaly přes město...

Vyhrajte balíček z řady sebamed Anti-Redness
Vyhrajte balíček z řady sebamed Anti-Redness

Minulý týden jste soutěžili se sebamedem o kosmetiku pro nejmenší. Tento týden si pojďte zahrát o péči pro vás, a to konkrétně o řadu Anti-Redness,...

  • Počet článků 152
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2032x
Motorkář, monarchista, křesťan, modroknižník, vtipálek, čtenář, psavec, docent Gorkého university života. Evropský mischung slovanských, germánských, židovských a keltských genů. Syn, manžel, otec, strýc a jednou snad i dědeček. Odpůrce komunistů, nacistů a fašistů.

E-mail: Roth.J@seznam.cz


 

Seznam rubrik